Co se hodí mít pojištěno nejen o vánocích

20.12.2002 | , Finance.cz
POJIŠTĚNÍ


Vánoce, stromeček, dárky…  svátky pohody a míru. Po předvánočním shonu  očekáváme poklidné prožití vánočních svátků. Bohužel ne vždy se naše představy o klidu a míru vyplní. A  proto je třeba myslet i na zadní kolečka… 

Nemáte tušení, co je tím myšleno? Vždy existuje nebezpečí, že naší nebo cizí vinnou dojde k nějaké nehodě. A právě pro tuto možnost je vhodné mít uzavřeno pojištění. Konec roku spojený nejen s vánočními svátky, ale také s bujarou oslavou příchodu nového roku, bývá často doprovázen někdy až absurdními nehodami, které ne vždy končí dobře.

I když "Vánoční ani Silvestrovské pojištění" v pojišťovně asi neuzavřete, mnoho běžných pojištění vám může pokrýt i rizika spojená právě s tímto obdobím.

Co konkrétně by se mohlo hodit?
Pojišťovny většinou rozlišují pojištění osob, pojištění majetku, případně pojištění odpovědnosti za škodu.

V rámci pojištěni osob má většina z nás uzavřeno životní a úrazové pojištění, případně další připojištění. A právě úrazové pojištění by se mohlo hodit pokud byste v rámci vánočních nebo silvestrovských oslav přišli k úrazu. Ruku nebo nohu si lze zlomit nejen na sjezdovce, ale třeba i na namrzlých schodech nebo chodníku. Nikdo vám sice nevrátí čas strávený obíháním po doktorech, ale útěchu vám přinese alespoň plnění z pojistné smlouvy. Úrazové pojištění má ale pomoci především v okamžicích, kdy nás postihne větší úraz, který má dlouhodobé následky. Proto nečekejte, že od pojišťovny získáte plnění za "banální úrazy". Co je a není "banální úraz" záleží na kvalifikaci úrazu pojišťovnou.

Dalším pojištěním, které by se vám mohlo během posledních dnů roku hodit je cestovní pojištění. Pokud se rozhodnete strávit vánoční svátky a příchod nového roku například někde v zahraničí, v krásném zasněženém horském středisku, určitě na cestovní pojištění nezapomeňte. Pojištění vám poskytne nejen pojištění léčebných výloh, ale také si můžete připojistit úraz a další rizika. Pojištění pořídíte asi od 20 Kč na den v případě pojištění pouze léčebných výloh, při pojištění i ostatních rizik bude cena o něco vyšší.
 
Už jsme se zmínili o namrzlém chodníku nebo schodech. Pro majitele objektů, a nejen pro ně, je tu pojištění odpovědnosti občanů za škodu. Toto pojištění nás chrání před naší odpovědností za škodu vyplývající z běžného občanského života, případně z vlastnictví, držby nebo správy nemovitosti. Pokud by tedy někdo například upadl na chodníku, za který pojištěný odpovídá, a zranil se, zaplatí pojišťovna pojištěnému škodu, kterou by mohl zraněný požadovat a soudně vymáhat. Pojištění se dále vztahuje například na škody vzniklé při provozu a vedení domácnosti, při rekreaci nebo při rekreačním sportu.
 
Silvestrovskou noc bez různých rachejtlí, světlic nebo dělobuchů si dokážeme jen stěží představit. Všechny tyto svítící a létající předměty se však mohou stát noční můrou. Stačí pootevřené okno a co se může dít dál, raději ani nemyslet… I zde nám může z nejhoršího pomoci dobré a kvalitní pojištění. Každý kdo vlastní nemovitost by měl uzavřít pojištění budov a všichni bez rozdílu potom pojištění domácnosti. Obě pojištění by nám měla pomoci v okamžiku, kdy dojde ke zničení nebo poškození našeho obydlí. Ovšem je třeba je navzájem odlišit, abyste nebyli nepříjemně překvapeni. Každé z nich se vztahuje na něco jiného. Pojištění domácnosti se vztahuje na věcné škody na věcech, které jsou součástí bytu a jsou uvedeny v pojistných podmínkách. Jedná se např. o nábytek, elektroniku, cennosti, audiovizuální techniku aj.  Pojištění nemovitosti se naproti tomu vztahuje pouze na pojištěnou stavbu, nikoli tedy na věci, které tato stavba uvnitř obsahuje. Obě pojištění se potom vztahují na riziko živelné zkázy (požár, výbuch, záplavy, pád stromu…) a také na riziko odcizení.

Nikdo neví co mu doba vánočních svátků nadělí. Ne vždy to jsou pouze příjemné věci. Ani sebelepší pojištění vám nevrátí vaše zdraví nebo zničené věci, ale dává vám jistotu, že nezůstanete úplně bez prostředků. Nezbývá než popřát krásné prožití zimních svátků, a  abyste pojištění nyní ani v budoucnu nikdy nepotřebovali.

Autor článku

Elena Ondrová  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: POJIŠTĚNÍ