Kdy je nárok na státní podporu ze stavebního spoření?

20.12.2002 | , Finance.cz
BYDLENÍ


Podle současné úpravy stavebního spoření má každý nárok na státní podporu ve výši 25% z ročně naspořené částky, maximálně však na 4500 Kč ročně.  Hraje v podpoře stavebního spoření pátý rok nějaký zlom?

Na našich stránkách najdete zajímavé informace a služby. Jednou z nich se i možnost bezplatného poradenství na poradna.finance.cz. Na této stránce máte možnost položit dotaz z různých oblastí a naši poradci vám na něj odpoví. Tentokrát se podíváme na dotaz, který se týká stavebního spoření a to konkrétně státní podpory.

Dotaz čtenáře:
"Pokud budu spořit na stavební spoření i dále po pěti letech, mám nárok na státní podporu v maximální výši 4500Kč při naspoření v daném roce 18000 Kč?"

Odpověď poradce:
"Kdykoliv v průběhu spoření, po překlenutí prvních pěti let, můžete smlouvu vypovědět a nepřijdete o státní podporu. Pět let je pouze státem určená doba pro použití st. dotacích na bytové účely, nikoli délka smlouvy o stavebním spoření ani maximální doba poskytování státní podpory. Pokud nepotřebujete nutně prostředky pak máte velmi dobrý spořící účet s výpovědní dobou cca 3 měsíce a s poměrně dobrým zhodnocením. Doporučuji pokračovat ve stávající smlouvě až do doby potřeby peněz."

Z odpovědi poradce jasně vyplynulo, že státní podporu můžete získat v šestém, sedmém,  nebo třeba i desátém roku trvání smlouvy o stavebním spoření. Pěti lety je pouze omezena doba, kdy nelze státní podporu využít jinak než za účely stanovené zákonem, tedy na bytové účely. Po této době (pěti let) máte možnost smlouvu kdykoli vypovědět a naspořené peníze včetně státní podpory požít na cokoli.

Takto zatím v současné době funguje systém stavebního spoření. V následujícím období má dojít ke snížení výdajů státu na různé oblasti a dá se předpokládat, že změnami projde i systém stavebního spoření, čímž dojde ke snížení částky, kterou stát ročně vydává na státní podporu stavebního spoření. Všechny změny jsou zatím pouze v návrzích ministra financí a záleží v jaké podobě budou nakonec schváleny.

 

Autor článku

Elena Ondrová  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: BYDLENÍ