Ještě než podepíšete

15.01.2003 | , Finance.cz
DŮCHODY A DÁVKY


Chystáte se spořit si na stará kolena? Tak to je penzijní připojištění dobrý nápad. Ale pozor, přestože je penzijní připojištění jednoduchý produkt, může vás drobné přehlédnutí v budoucnu hodně mrzet.

Zákon o penzijním připojištění umožňuje penzijním fondům nabízet 4 druhy penzí, kromě povinné starobní penze je však pouze na vás jestli této nabídky využijete. Podívejme se na jednotlivé penze detailně. Penzijní připojištění je dlouhodobá forma spoření, ve které se nashromáždí velký objem peněz. Ve spěchu a špatně vyplněná smlouva vás tak později může hodně mrzet.

Starobní penze
Sjednání této penze je nezbytné pro uzavření penzijního připojištění. Představuje totiž úmysl zákonodárce - zajistit občanům prostředky ve stáří. Prostředky evidované ve prospěch této penze lze získat až po dosažení nároku na výplatu penze. Tedy v 60 letech věku, nejdříve však po 5 letech trvání penzijního připojištění. Takováto představa mladé od včasného spoření na důchod zaručeně odradí. Nejdříve je potřeba získat bydlení a uživit rodinu. Těmto potřebám vychází vstříc druhá nabízená penze, tzv. výsluhová penze.

Výsluhová penze
Tato penze je určena pro účastníky penzijního připojištění mladší 45 let. Jejím sjednáním ve smlouvě získáte nárok na čerpání až 50% prostředků evidovaných na vašem individuálním účtu po 180 měsících trvání penzijního připojištění, tj po 15 letech. Tedy včetně čerpání poměrné části státního příspěvku a výnosu z něj. Je proto jednoznačně výhodné si tuto penzi sjednat pokud penzijní připojištění uzavíráte ve věku 18 - 45 let v maximální možné výši - 50% z placených příspěvků.  Pokud by jste v budoucnu zjistili, že peníze nepotřebujete, stačí pouze neuplatnit nárok na výplatu penze. Pokud budete potřebovat pouze část peněz, můžete přebytek obratem vložit zpět do penzijního připojištění

Pozn.: Součet příspěvků na starobní penzi a na výsluhovou penzi musí celkem činit alespoň 100 Kč.

Invalidní penze
Nárok na tuto penzi získá každý účastník, kterému byl přiznán plný invalidní důchod. Což znamená, že se ocitl v situaci kdy bude s nevětší pravděpodobností velmi brzo potřebovat prostředky uložené na penzijním připojištění. Zákonnou podmínkou je trvání penzijního připojištění alespoň 36 měsíců. Některé penzijní fondy však ve svých penzijních plánech stanovily delší lhůty (aktuální přehled naleznete zde: nabídka penzí). Sjednání této penze neznamená žádné navýšení pojistného, je naprosto zdarma. Penzi je však potřeba ve smlouvě explicitně sjednat, protože penzijní fondy ji nesjednávají automaticky.

Pozůstalostní penze
Poslední nabízenou penzí je pozůstalostní penze. S její pomocí můžete určit komu připadnou vámi naspořené peníze v případě vašeho úmrtí před získáním nároku na penzi, resp. před jejím vyčerpáním (v závislosti na zvoleném výplatním schématu). Pokud si pozůstalostní penzi nesjednáte stanou se takovéto prostředky předmětem dědického řízení. Nárok na pozůstalostní penzi vzniká ze zákona vzniká stejně jako u invalidní penze nejméně po 36 měsících, některé penzijní fondy však tuto lhůtu prodloužily. (aktuální přehled naleznete opět zde: nabídka penzí). I tuto penzi je potřeba explicitně sjednat a učit oprávněné osoby. Její sjednání rovněž neznamená žádné zvýšení pojistného.

V příštím díle volného seriálu o penzijním připojištění si povíme o způsobech výplaty dávek penzijního připojištění. Jedná se již podstatně složitější problematiku a proto se s ní při uzavírání smlouvy málokdo dostatečně seznamuje.

Autor článku

Filip Václavík  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: DŮCHODY A DÁVKY