Jak si zajistit příjmy v důchodovém věku?

16.01.2003 | , Finance.cz
DŮCHODY A DÁVKY


Také pracujete u různých zahraničních společností a nikde si důchodové pojištění neplatíte? Odborníci Vám poradí, jak si v takovém případě zajistit penzi v důchodovém věku.

Na našem serveru máte možnost využít mnoha služeb. Jednou z nich je i bezplatné poradenství. Spolupracujeme totiž s renomovanými odborníky z mnoha oblastí. V této oblasti radí poradci ze společnosti FiM - finanční marketing.

Dotaz čtenáře:

"Dobrý den, prosím o radu, jak zajistit budoucí příjmy v důchodovém věku. Mám 41letého bratra, který od 18ti let pracuje jako námořník. Do roku 1989 tj. 10 let pracoval U Čs.námořní plavby, kde byl i důchodově pojištěn, od r.1990 však pracuje u různých zahraničních námořních společností a nikde si důchodové pojištění neplatí. Jakým způsobem by si měl zajistit penzi v důchodovém věku."

Odpověď odborníka:

"Děkuji Vám za důvěru, kterou jste projevily našemu nezávislému finančnímu poradenství. Máte velice konkrétní dotaz, na který se dá dívat dvěma různými způsoby:
1. Váš bratr není pojištěn na místně příslušné Okresní správě sociálního zabezpečení, která všem obyvatelům ČR vyplácí po splnění všech podmínek starobní důchod,
2. Váš bratr má zájem o zajištění finančních prostředků, které by mohl měsíčně používat nad částku vyplacené starobní penze.
Pokud se týká bodu 1 je nejjednodušší navštívit místně příslušnou Okresní správu sociálního zabezpečení a zde se přihlásit jako samoplátce tohoto pojištění na sociální zabezpečení. Toto pojištění si bratr může doplatit i zpětně za dobu od r. 1990. V případě, že nebyl některé roky přihlášen k pojistnému na sociální zabezpečení, tyto se mu nepočítají do doby, která se započítává do odpracovaných let.
K bodu 2. bych Vám chtěla sdělit, že v naší republice existuje systém penzijního připojištění. Toto penzijní připojištění je velice výhodné, protože každý občan, který má toto připojištění sjednáno, dostává státní příspěvek až do výše 150,- Kč měsíčně. Dále si můžete část platby do penzijního připojištění odečíst jako odpočitatelnou položku od základu Vaší daňové povinnosti (podmínkou je dodržení zákona o dani z příjmu). Také je možno využít některou formu investičního pojištění. Je od Vás a Vašeho bratra velice obezřetné, že se zajímáte o systém penzijního připojištění již v mladém věku."

Autor článku

 


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: DŮCHODY A DÁVKY