Více než 18 anonymních miliard

29.01.2003 | , Finance.cz
ÚČTY A SPOŘENÍ


Neokrádejte sami sebe! Více než 18 miliard korun stále čeká na své majitele. Mezi lidmi zůstává přes 2,5 milionu anonymních vkladních knížek. Jejich platnost skončila k 1.1.2003 a prostředky na nich uložené, se již neúročí.

Anonymní vkladní knížky zanikají kvůli novele zákona o bankách (21/1992 Sb.), kterou loni přijal Parlament. Od nového roku tak nesmějí banky vklady na těchto knížkách úročit. Hlavním důvodem novely byly obavy z neprůhlednosti a praní špinavých peněz a nutnost sjednocení české legislativy s právem Evropské unie

Nejvíce se tato změna dotkla České spořitelny, která spravovala více než 90 procent těchto vkladů v podobě vkladních knížek na doručitele. Proto musela Česká spořitelna již loni v květnu sáhnout k mimořádným opatřením a zahájit masivní reklamní kampaň, která by pomohla přesvědčit majitele těchto knížek k převodu uložených prostředků do jiných produktů, popřípadě k výběru hotovosti.

Česká spořitelna původně vedla přes pět milionů anonymních vkladních knížek, na nichž byly uloženy vklady v hodnotě 120 miliard korun, což představovalo zhruba jednu třetinu veškerých vkladů u České spořitelny. Od počátku převodu anonymních vkladních knížek v roce 2002 se pak objem vkladů, které ještě zbývá převést, snížil na zhruba 13 procent původního objemu. Spořitelně tedy stále ještě zbývá 18,5 miliard korun. Ačkoliv tedy v peněžním vyjádření převedla spořitelna už devadesát procent původního objemu, fyzicky zrušila těchto knížek jen asi třetinu. Je to způsobeno hlavně tím, že knížky si rušili především klienti, kteří na nich měli uloženy větší částky. Někteří drobní střadatelé totiž často ani neví, že anonymní vkladní knížku vlastí, popřípadě ví, ale nemohou ji najít.

Největší frmol zažila spořitelna těsně před Vánocemi, kdy se na pobočkách tvořily dlouhé fronty a prodlužovala se čekací doba. Nejrušněji bylo 30. prosince, kdy úředníci převedli téměř 35 tisíc knížek. Převody však pokračují dál a během prvních čtrnáctí dní letošního roku stihli klienti převést již 2,75 miliardy korun. Pokud by tedy vše pokračovalo stejným tempem i nadále, ve druhé polovině roku by již nebylo co převádět…

O své peníze určitě nepřijdete!

Jestliže patříte k těm, kteří doma ještě nějakou tu vkladní knížku od babičky mají, neváhejte a běžte si své peníze vybrat nebo převést na jiný finanční produkt. Možností, co s knížkou provést, je spousta. Většina klientů si pouze převedla vklady z anonymní knížky na vkladní knížku na jméno. Peníze však můžete využít i jinak - uložit na běžný či spořící účet, na termínovaný vklad, investovat do stavebního spoření, penzijního připojištění či životního pojištění. Můžete dokonce investovat i do fondů či akcií. Celý proces vás dokonce nebude nic stát, ale pouze v případě, že své prostředky převedete na některý z produktů finanční skupiny České spořitelny.

Vkladní knížku můžete převést i v případě, že ještě neuplynula výpovědní lhůta. Pokud se rozhodnete vybrat si peníze v hotovosti, zaplatíte cenu za zrušení vkladní knížky 20 korun. Od 1.1.2003 banka již neúčtuje žádné sankční poplatky za nedodržení výpovědní lhůty a vybrání peněz předčasně.

U ostatních vkladních knížek, tedy vkladních knížek znějících na jméno, jsou tyto sankce opravdu velké a jejich výše je určována v závislosti na délce výpovědní doby od 0,4 % z vybírané částky (výpovědní doba 1 měsíc) do 1,4 % (výpovědní doba 24 měsíců).

Devadesát procent vkladů zůstalo uvnitř skupiny. Více jak dvě třetiny vkladů totiž směřovaly zpět na vkladní knížky, tentokráte na jméno, a zbytek do do ostatních produktů jako jsou stavební spoření, penzijní připojištění, sporožirové účty, životní pojištění či podílové fondy skupiny. Pouze necelých deset procent bylo vyplaceno v hotovosti. 

Anonymní vkladní knížky musí banka přijímat až do roku 2012. Spořitelna však přislíbila, že umožní vyplácet klientům jejich vklady i po tomto roce. Díky masivní reklamní kampani se probudili i ti klienti, kteří se svou vkladní knížkou nemanipulovali již desítky let. Podle zákona jsou promlčené takové vklady, na nichž neproběhla žádná transakce po dobu více než 23 let. Česká spořitelna však prohlásila, že bude proplácet i tyto vklady, u nichž  promlčecí lhůta už vypršela.

Proč je pro vás vkladní knížka na jméno výhodnější? S vkladní knížkou na jméno může disponovat pouze její majitel nebo osoba zmocněná tímto majitelem. Vkladní knížky na jméno, na rozdíl od vkladních knížek na doručitele, mají výhodu pojištění vkladů. A pokud vkladní knížku na jméno ztratíte nebo Vám ji někdo odcizí, je daleko jednodušší prokázat vlastnictví ztracené vkladní knížky. Vkladní knížky na jméno jsou tedy výrazně bezpečnější.

Autor článku

Renata Pražáková  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: ÚČTY A SPOŘENÍ