Expanze trhu průmyslových prostor pokračuje

13.02.2003 | , Finance.cz
MAKRODATA A EU


O dalších 40 000 m2 plochy první kategorie se v roce 2002 rozrostl v České republice trh průmyslových prostor určených k pronájmu. Ve stejném období byly uzavřeny nájemní smlouvy ve více než dvojnásobném objemu - celkem na 95 000 m2. Z předloňských 11 procent tak klesl podíl nepronajatých ploch v tomto segmentu na zanedbatelná 2,5 procenta.

České republice patří - měřeno podle nepronajatosti prostor - první místo mezi středoevropskými zeměmi. Například v Maďarsku dosahuje tento ukazatel hodnoty 5 %, v Polsku je to 18 %. V současnosti disponuje Česká republika celkem 350 000 m2 průmyslové plochy moderní specifikace určené k pronájmu.

"Pro posledních pět let je charakteristický neustálý růst ročního objemu nově pronajatých ploch, přičemž zájem se soustřeďuje obzvlášť na oblast Prahy. Také výstavba nových skladových a výrobních prostor probíhá hlavně v pražském a brněnském regionu," říká Ferdinand Hlobil, partner vedoucí středoevropský průmyslový tým společnosti Cushman & Wakefield Healey & Baker, předního světového poradce v oblasti nemovitostí.

"Dostupnost pozemků vhodných pro výstavbu však klesá vlivem obtížnějšího plánovacího procesu," dodává Hlobil a pokračuje: "Svou roli hraje i nárůst cen v některých lokalitách. Dnes za 1 m2 pozemku bez infrastruktury určeného k průmyslové výstavbě investor zaplatí v pražském regionu 20 - 67 eur, v nejlepších mimopražských lokalitách 10 - 35 eur."

Nejvýraznějšími hybateli trhu jsou logistické a distribuční firmy a maloobchodní řetězce. Tyto subjekty uskutečňují nejvýznamnější transakce, ke kterým v loňském roce patřily například pronájem skladových prostor v Divišově společností Carrefour (23 000 m2), pronájem firmy ESA v pražském Airport Logistics Parku (13 000 m2) nebo pronájem Taroco v areálu D1 Logistics Park (10 000 m2).

Nadcházející měsíce roku 2003 nabídnou nájemcům řadu nových prostor a to na území celé České republiky. V letošním roce se počítá například s pokračováním výstavby v D1 Logistics Parku a v areálu Logistikpark Rudná. O dalších 20 000 m2 se plánuje rozrůst také logistický areál Tulipán Park v Praze-Hostivicích.

Celkově rok 2003 přinese podle očekávání Hlobila z C&W/H&B výstavbu nových ploch v objemu cca 80 000 - 100 000 m2. "Pronájmy by se mohly stejně jako loni vyšplhat na úroveň 80 - 90 000 m2. Díky tomu se neobsazenost prostor udrží na dvou až třech procentech a ke změnám by nemělo dojít ani u cen nájemného," upřesňuje Ferdinand Hlobil.

.... Tisková zpráva společnosti Cushman & Wakefield Healey & Baker

Autor článku

 


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: MAKRODATA A EU