Vláda připravuje zásadní změny ve vyplácení nemocenské

24.02.2003 | , Finance.cz
DANĚ


Podle posledních průzkumů se průměrná délka jedné pracovní neschopnosti v ČR od roku 1993 prodloužila z 23,2 dne na 28,6 dne. Schválí vláda první 3 dny nemoci bez dávek nebo přesune vyplácení nemocenské na zaměstnavatele?

Vláda připravuje zásadní změny ve vyplácení nemocenských dávek. Zákon o nemocenském pojištění, který by to umožnil, by mohl začít platit od ledna 2005. Podle něj by měly být při kratší nemoci dávky nižší a u dlouhodobě nemocných by měly naopak vzrůst.

Důvodem těchto změn je zamezení zneužívání nemocenské jak zaměstnanci, tak i zaměstnavateli, kteří si tímto způsobem často řeší nedostatek práce. Zároveň se tím i posílí role lékařů.

Co se má změnit

Jako nejvíce průchodný se zatím jeví návrh, kdy bude v prvních dvou týdnech zdravotní neschopnosti vyplácet dávky místo státu zaměstnavatel, a to pouze za dny pracovní a ne kalendářní jako doposud. Jako kompenzaci mu pak bude zvýšené náklady stát snižovat menšími odvody na nemocenském pojištění.

Další změnou bude zřejmě i ustanovení o době, po kterou jsou nemocenské dávky poskytovány. V současné době je nemocenská vyplácena jeden rok a o stejnou dobu ji lze na základě rozhodnutí České správy sociálního zabezpečení prodloužit. Maximální dvouletá nemocenská by se změnit neměla.

Autor článku

Vladimír Šindelka  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: DANĚ