ÚOHS chce zpřísnit svůj postup k firmám; změní systém narovnání

11.11.2010 | , Limerik
MAKRODATA A EU


Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) chce zpřísnit svůj postup vůči firmám, které zneužívají dominantního postavení nebo se dopouštějí nedovolených dohod.

Změní systém takzvaného narovnání, který firmám umožňuje dosáhnout slevy na pokutě uložené za porušení zákona. Na odborné konferenci v Brně to řekl místopředseda ÚOHS Michal Petr. Dosavadní praxe ÚOHS byla podle Petra mimořádně štědrá.

Institut narovnání ÚOHS používá dva roky a byl využit zatím jen v několika případech. Firmy mají možnost přiznat své protizákonné chování, doplnit důkazy a výměnou za to jim může být snížena pokuta až na polovinu. Nyní se to změní. ÚOHS bude postupovat přísněji, sleva na pokutě bude maximálně 20 procent.

"U narovnání jde o to, že stejně jako všechny ostatní státy Evropské unie chceme mít narovnání jen jako nástroj procesní ekonomie. Je to sleva za to, že účastník řízení nerozporuje skutkový stav ani právní kvalifikaci," uvedl Petr. Narovnání má přispět k zrychlení řízení a odstranit možné soudní spory. ÚOHS díky němu získává možnost přesouvat své vyšetřovací kapacity na složitější případy.

Autor článku

 

Články ze sekce: MAKRODATA A EU