Plzeňská banka je zavřená

12.03.2003 | , Finance.cz
ÚČTY A SPOŘENÍ


Plzeňská banka uzavřela včera ráno dveře před svými klienty. Vedení Plzeňské banky hledá řešení nastalé situace a požádalo o pomoc zainteresované strany.

Včera ráno uzavřela svoji jedinou pobočku Plzeňská banka, a.s. Důvodem uzavření je soudní spor s investiční společností AKRO. V pondělí totiž soud rozhodl, že má banka zaplatit vytunelovaných C.S. fondům 1,1 miliardy korun plus stamilionové úroky. Celý spor se táhne již od roku 1997, kdy z účtu C.S. fondů u Plzeňské banky z mizelo téměř 1,3 miliardy korun a místo nich C.S. fond koupil neobchodovatelné, tedy bezcenné akcie společnosti Drůbež Příšovice. Peníze Plzeňská banka umožnila převést na účet banky GiroCredit, z něhož zmizely do zahraničí. Rozhodnutí soudu však zatím není pravomocné a právní zástupce Plzeňské banky uvedl, že se její vedení proti rozsudku odvolá.

Plzeňská banka vznikla na počátku devadesátých let. Má pouze jednu pobočku, a to v Plzni. Základní jmění je asi 1,1 miliardy. Vklady jsou podle starších údajů asi 200 milionů korun, úvěry asi 75 milionů. Stoprocentním akcionářem banky se 40 zaměstnanci je Agrobanka Praha v likvidaci, a.s.

V tiskovém prohlášení Plzeňské banky se uvádí: "Vedení Plzeňské banky a.s. nadále intenzivně hledá řešení nastalé situace a požádalo zainteresované strany o pomoc. Příčina současných problémů Plzeňské banky a.s. pochází z roku 1997. Současní zaměstnanci ve vedení banky se na tehdejších rozhodnutích nijak nepodíleli. Vzhledem k probíhajícím jednáním, která nejsou uzavřena, nelze k jejich obsahu sdělovat další podrobnosti."

Zdroj: ČTK, Plzeňská banka

Autor článku

 


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: ÚČTY A SPOŘENÍ