Propagovaná a zároveň nenáviděná vládní reforma

06.06.2003 | , Finance.cz
DANĚ


Zajímají vás perličky, které pro nás připravuje vláda v reformě? Připravili jsme pro vás tabulku, týkajících se nejdůležitějších daňových změn.

Co vládní reforma změní

 

Popis

 

Daň z přidané hodnoty

Spousty položek jako například telefonování, internet, právníci apod. budou mít od ledna roku 2004 zvýšenu sazbu DPH z 5 na 22%.

Spotřební daně

U litru nafty stoupne od ledna 2004 daň o 2,40. Benzin zdraží o 1 korunu. Jedna krabička cigaret podraží nejméně o pět korun a například půllitr alkoholu bude stát cca o osum korun více.

Daň z příjmu

Sazby se sice nezvýší, ale až do roku 2006 zůstanou nezměněna dnešní pásma pro daňové sazby a odečitatelné položky. Mírný vzrůst bude mít pouze odpočet na dítě.

Dědická daň

Tato daň stoupne od července 2004 na dvojnásobek, čili na úroveň daně darovací.

Daň z nemovitostí

U daně z nemovitostí si připravte více peněz u pozemků. U nich se bude od ledna 2005 počítat z jejich tržní hodnoty.

Stavební spoření

U smluv uzavřených po 1. lednu 2004 klesne maximální státní podpora z 4500 na 3000 Kč.

Pojistné pro podnikatele

Ať podnikatel nebo živnostník, každý bude odvádět tolik, jako by byl zaměstnán a bral 40 procent průměrné mzdy. Měsíčně zaplatí sociální a zdravotní pojistné asi 3000 korun, ať má zisk nebo ne. Uvažuje se o paušální dani pro dlouhodobě ztrátové. Má-li živnostník zisk, základ pro sociální a zdravotní pojištění stoupne z 35 na 50 % zisku.

Daně ze zisku podniků

Zde klesne daň do roku 2006 až na 24%. Oproti tomu  se však firmám omezí některé odpočty, například automobily půjde odepsat jen do výše 1,5 milionu korun.

Daň z převodu nemovitostí

Převod nemovitosti budete od července roku 2004 nově danit místo pěti pouze třemi procenty.

Daňové úniky

Od ledna 2004 bude na tržištích zákaz prodeje tabáku a lihovin, bude zde povinnost používat registrační pokladnu, kolkování alkoholu, apod. Přibude také povinnost hlásit finančnímu úřadu nákup drahého majetku.

Penze a dávky

Současným důchodcům poroste penze jen minimálním tempem, cca třikrát pomaleji než mzdy. Za předčasný odchod do důchodu bude penze trvale krácena a například studium se nebude započítávat do odpracovaných let. Po roce 2007 se má hranice důchodu zvyšovat až na 63 let pro všechny, i pro matky s dětmi. Z toho to vypadá na dopad hlavně na muže před padesátkou a ženy kolem čtyřicítky.

Velká penzijní reforma

Připravuje se zavedení individuálních fiktivních účtů a systém, kdy důchod více závisí na počtu odpracovaných let a celoživotní mzdě. Teoretický dopad na ročníky 1960 a mladší.

Nemocenská

Dávky v pracovní neschopnosti se budou od roku 2004 počítat jen z 90 procent platu, v prvních třech dnech klesnou na čtvrtinu platu. Od roku 2005 má nemocenskou hradit v prvních dvou týdnech zaměstnavatel.

Státní zaměstnanec

Státní zaměstnanci budou rozděleni do 16 tabulkových tříd s minimálním zvýšením mzdových prostředků. Toto rozdělení některým profesím sníží mzdu. Ministerstva zruší šest procent míst.

Další škrty

Vláda je nucena i do budoucna škrtat v běžných výdajích ministerstev. Zatím se mluví o snížení výdajů pro armádu a na vědu a výzkum.

Zdroj: Ministerstvo financí

Autor článku

Vladimír Šindelka  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: DANĚ