Dnes je Den daňové svobody!

12.06.2003 | , Finance.cz
DANĚ


Od 12. června už si každý výdělečně činný občan v ČR vydělává sám na sebe. Není to úžasné? V první den daňové svobody se konají na různých místech happeningy...více v článku.

Letos se Den daňové svobody posouvá, jako obvykle, blíže ke konci roku. Od počátku roku až dodneška lidé v České republice vydělávají jen na to, aby pokryli výdaje státu. Letos na zaplacení všech daní Češi pracují o den déle než loni. Vydělávat na sebe začnou až zítra. "Tento rok průměrný občan vydělává celých 162 dnů na výdaje veřejných rozpočtů placených z jeho daní. Prvním dnem, kdy bude pracovat na sebe, bude 12. červen," vypočítává ředitel Liberálního institutu Miroslav Ševčík.

Den daňové svobody se v Česku soustavně oddaluje. Loni ještě připadal na 11. červen, a když jej Liberální institut poprvé vyhlašoval před třemi lety, vyšel už na 6. června. Občany sousedních zemí provoz státu nestojí tolik jako v Česku. "Kromě Švédska je na tom Česko z Evropy nejhůř," dodává Ševčík. Slováci podle svých vlastních výpočtů už na všechny své daně vydělali před týdnem. A na rozdíl od Česka tamní vláda chystá razantní daňovou reformu. Srovnatelné daňové zatížení mají Němci, kteří den daňové svobody slaví dnes.

Podle Liberálního institutu ani chystaná reforma veřejných financí dobu, po kterou musí Češi vydělávat na stát, ze současných 162 dní v příštím roce nezkrátí. "Naopak, den daňové svobody se může posunout dokonce až na konec června," tvrdí Ševčík. Vidí totiž několik rizik, které by mohly prudce zvýšit výdaje státu. Například arbitráž s Nomurou, která se soudí s ČR o 40 miliard korun. "Vyprší také splatnost některých státních záruk a nevěřím, že by vláda dotáhla restrukturalizaci drah, plýtvání státních peněz bude pokračovat," myslí si.

Liberální institut chce vyburcovat zájem Čechů o to, kolik daní vlastně musí státu odvádět. Na dnes naplánoval happeningy na několika místech země. V Praze například volají po snížení daní na Můstku při hudbě skupiny Holki.

Tolik dní pracujeme pouze na stát

USA                                                   118         
OECD  139
Británie  144
ČR  162
EU  163
Rakousko  184
Pramen: OECD


Pár slov na závěr. Jestli chceme brát Den daňové svobody vážně, tak je nutné s těmi vysokými daněmi taky něco udělat! Nebojte se nám napsat a vyjádřit nespokojenost. Jsme tu přece pro Vás!

Autor článku

Vladimír Šindelka  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: DANĚ