Nečekané zdanění

16.06.2003 | , Finance.cz
DŮCHODY A DÁVKY


Penzijní připojištění je v současnosti jedním z hlavních lákadel v balíku tzv. zaměstnaneckých  výhod. Má však pár úskalí, o kterých se můžete dozvědět až s křížkem po funuse. Zrádným úskalím jsou daně.

Penzijní připojištění je státem podporované dlouhodobé spoření. Jeho cílem je motivovat občany k vytvoření dostatečných rezerv na stáří, nikoliv pouze spoléhat na důchod vyplácený státem. Jedním z motivačních nástrojů je možnost nechat si přispívat na účet penzijního připojištění zaměstnavatelem. Výhodou pro zaměstnavatele je úspora na úspora na sociálním a zdravotním pojištění a dani z příjmu. Zaměstnanec ušetří rovněž na dani z příjmu. Zní to lákavě.

Spořit na stáří je skutečně smysluplná věc, není to však až tak růžové. Zdanění tohoto příjmu se totiž nakonec nevyhnete. Ačkoliv na výpisu z účtu penzijního připojištění budou příspěvky i výnosy z nich uvedeny ve výši vyplacené zaměstnavatelem, neznamená to že vám budou v této výši i vyplaceny. Až splníte zákonné podmínky (nyní dožití 60 let věku a trvání penzijního připojištění nejméně 5 let) a zažádáte o výplatu dávek z penzijního připojištění rozhodne se i o výši vašeho zdanění. Ta závisí na formě, jakou si své peníze vyberete.

Pokud se rozhodnete peníze čerpat prostřednictvím pravidelně vyplácené penze, bude se zdaňovat ta část penze odpovídající výnosům. Podíl se stanoví na základě průměrné délky života podle údajů ČSÚ. Pod výnosy se rozumí výnosy z příspěvků placených účastníkem, zaměstnavatelem i ze státní příspěvky. Výnosy jsou zdaněny sazbou 15%.

Jiná varianta nastává pokud se rozhodnete vybrat veškeré svoje peníze formou jednorázového vyrovnání. V tom případě se do zdanitelné části peněz započítává nejen veškeré výnosy, ale i příspěvky zaměstnavatele. Tedy částka, která se již zdála být čistým příjmem, alespoň z pohledu argumentace "úspora na dani z příjmu zaměstnance", je najednou zdaněna. Daň je v tomto případě rovněž 15%.

Je potřeba podotknout, že i takto odložená daň představuje značnou výhodu. Po celou dobu trvání penzijního připojištění se vám zhodnocují příspěvky zaměstnavatele i výnosy z předcházejících let v plné, nezdaněné výši. Což znamená, že konečná částka jednotlivých výnosů je mnohem vyšší než kdyby docházelo k jejich průběžnému zdanění, jak se děje například u termínovaných vkladů. U nich se totiž daní každý úrokový výnos okamžitě. Ačkoliv se tedy jedná o výhodu, ten kdo neočekával žádné daně - jako například ve stavebním spoření - bude nemile překvapen.

Druhou výhodou srážkové daně z příjmu podle zvláštní sazby je její fixní výška. Pokud by vám zaměstnavatel vyplatit tyto peníze ve mzdě, byla by výše zdanění závislá na výši dalších příjmů. U penzijního připojištění je daňová sazba jednotná bez ohledu na výši příjmů.

Jak již bylo řečeno, penzijní připojištění je určeno k zajištění životní úrovně na stáří. Pokud se někdo rozhodne ze nezbytných důvodů zbytných vybrat své peníze dříve, bude ho to něco stát. Předčasné ukončení se vypořádává pomocí odbytného. Že takto zaniká nárok na státní příspěvek a výnos z něj je pochopitelné. Druhý postih je však skryt opět v dani z příjmu. Sazba daně se v tomto případě zvyšuje na 25%. Daň platíte z příspěvku zaměstnavatele a z veškerých výnosů.

V současné době probíhá příprava novely zákona o penzijním připojištění. Jejím smyslem je ještě více podpořit dlouhodobý aspekt penzijního připojištění. Je proto pravděpodobné, že se v dohledné době dočkáme dalších znevýhodnění v případě předčasného či jednorázového ukončení penzijního připojištění.

Cílem článku není odradit čtenáře od penzijního připojištění. Jedná se o smysluplný produkt., který podporuje vytváření finanční rezervy na důchodový věk. Hospodaření penzijních fondů je regulováno a kontrolováno státem a státní příspěvky dostatečně zhodnocují vložené peníze.

Cílem je informovat i o faktech, které ne vždy naleznete v propagačních letácích nebo lákavých argumentacích a zabránit tak zbytečnému rozčarování v budoucnu.

Autor článku

Filip Václavík  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: DŮCHODY A DÁVKY