Vláda se chystá zatočit s korupcí svých zaměstnanců!

22.08.2003 | , Finance.cz
DANĚ


Ministerstvo vnitra se rozhodlo jít tvrdě proti korupci ve státní a veřejné správě. Podle nového návrhu budou mít vybraní státní úředníci, policisté, soudci apod. povinnost dokázat, že ke svému majetku přišli legálně.

Tento návrh už vyzkoušela řada zemí, takže nás žádná ostuda nečeká. Otázkou zůstává, jak rychle boj s korupcí zahájíme a zda při něm budeme opravdu nekompromisní.

Co návrh obsahuje

Podle návrhu ministerstva vnitra by měli státní zaměstnanci v případě, že se u nich objeví podezření z korupce, předložit na vyžádání majetkové přiznání. A to nejen své, ale i celé své rodiny. Hlavně by se jednalo o lidi, o kterých všichni ví, že berou úplatky, ale například kvůli vysokému utajení jim to nelze dokázat.
Jedním z nejhlavnějších důvodů omezení korupce je loňská zpráva společnosti Transparency International, podle které je na tom Česko v nezáviděníhodné situaci. Na desetibodové stupnici vnímání korupce jsme získali známku 3,7 (nejhorší je číslo 1).

Státní šiml možná dokrade

A koho všeho se tento nový návrh týká? To stanoví až nový zákon. Ministerstvo vnitra však už předesílá, že se bude jednat o lidi, placené ze státního rozpočtu. Zájem bude hlavně kolem těch, kteří mají velké rozhodovací pravomoci,  které by mohly být zneužity.

Konkrétně se jedná o vybrané státní úředníky, policisty, soudce, státní zástupce apod. To však není vše. Kontrolováni budou také lidé například z katastrálních úřadů.

Kdy se dočkáme

Už je pěkných pár měsíců po volbách a zákon nikde. Podle mluvčí ministerstva vnitra Marie Masaříkové je nyní návrh v meziresortním připomínkovém řízení. Vyjádřeno v měsících, kabinet by se měl předlohou zabývat letos na podzim. 

Co nám asi majetkové přiznání přinese

  • dary a příjmy nad 15.000 Kč/rok
  • nemovitosti v majetku dotyčné osoby a osob žijících s ním ve společné domácnosti, včetně manžela či manželky
  • nemovitosti a věci, které nevlastní, ale užívá (např. auto na leasing), a způsob jejich nabytí
  • finanční transakce a závazky (za určité období)

Zdroj: Ministerstvo vnitra

Najde se spousta těch, kterým se majetková přiznání nelíbí a nevěří v jejich rozumné a efektivní využití. V podstatě mají pravdu. Ale v boji proti korupci musíme bojovat na všech frontách, jinak nevyhrajeme nikdy!

Autor článku

Vladimír Šindelka  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: DANĚ