Měla stávka učitelů úspěch???

02.09.2003 | , Finance.cz
MAKRODATA A EU


Chceme mít na školách mladé a vzdělané učitele? Tak je musíme zaplatit! Nezaplatíme? Budou stávkovat! A jak dopadla stávka 1. září? Pozorně čtěte, je to opravdu poučné!

Hlavním důvodem stávky učitelů je donucení vlády, aby učitelům i nadále vyplácela polovinu třináctých a čtrnáctých platů. Státní pokladnu by to mělo přijít na osm miliard korun.

Každá třetí škola byla zavřená

"Se stávkou jsme rozhodoně spokojeni. Vždyť se jí zúčastnilo 72 tisíc lidí. To je tak masový protest, že ho vláda bude muset vzít na vědomí," řekl místopředseda Českomoravského odborového svazu pracovníků školství Jiří Valenta.

Jelikož má vláda jedinou prioritu, a to se co nejdéle udržet u moci, neměli učitelé jinou možnost jak se ozvat než prostřednictvím stávky. Každá třetí škola byla zavřená. Stávky se 1. září zúčastnilo 3012 škol. Z toho je 2212 základních a mateřských a 800 středních škol. V rámci stávky také svoji práci od 8 do 9 hodin přerušili zaměstnanci finančních úřadů, České správy sociálního zabezpečení, katastrálních úřadů a veřejných knihoven.

Předseda Českomoravského odborového svazu pracovníků školství František Dobšík řekl novinářům, že plánovaná zářijová stávka učitelů bude trvat pouze jeden den. Pokud se však situace po stávce nezlepší, budou stávky pokračovat. Odborový svaz má 70.000 členů, ve školství celkem pracuje přes 230.000 lidí. V září vyrukovat s výstražnou stávkou se přichystal i konkurenční Učitelský odborový klub, který zastupuje kolem 5000 pracovníků školství.

Dosáhl protest svého cíle?

Jestli si vláda dostatečně uvědomila, že učitelé mají v rukou dost důrazné prostředky, jak na sebe upozornit, se uvidí v nejbliších týdnech. Učitelé však mají jasno už teď. Chtějí aspoň o 30 procent vyšší plat, než je nyní průměrná mzda v České republice.

Ministryně školství Petra Buzková však rychlejší růst učitelských platů nedovolí. Stávku navíc nechápe, protože prý zavedení nového šestnáctitřídního platového systému učitelům finanční podmínky okamžitě srovná s konkurencí.

Budou další stávky?

Padly návrhy, že pokud vláda sníží učitelům třinácté a čtrnácté platy, přistoupí se k mnohem důraznějším prostředkům. A to ne k jen tak ledajakým! Například by se nevydávala vysvědčení, neprováděly maturity, apod. Až z toho člověku trnou vlasy na hlavě, viďte?

Za třináct dní se připojíme k demonstraci Českomoravské konfederace odborových svazů. Poté bude mít vláda do poloviny září prostor vytvořit konečnou podobu státního rozpočtu. V případě, že svůj postoj co se týče platů státních zaměstnanců a zejména učitelů, kteří mají být vládní prioritou, nepřehodnotí, pondělní stávkou to rozhodně neskončí,“ varoval list místopředseda ČMOS pracovníků školství Jiří Valenta.

I když nebyla stávka namířena proti rodičům ani proti zřizovatelům škol, rozhodně se jich dotkla. Jak dopadnou další učitelské stávky si budeme ještě muset počkat.

Autor článku

Vladimír Šindelka  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: MAKRODATA A EU