Víte co všechno má podražit?

11.09.2003 | , Finance.cz
DANĚ


Zdražování zažíváme na každém kroku. Ať to je při placení nájmu, úhrada plynu či elektřiny, návštěva různých kulturních zařízení a nebo jen obyčejný nákup potravin. Vybrali jsme proto pár základních věcí a zjistili jejich současný stav na trhu.

Ceny panelových bytů v závratných výškách

Podle makléřů už je prý vidět konec růstů cen bytů. Však už je taky na čase! Díky rychlému růstu cen z posledních let se totiž ceny panelových bytů vyšplhaly např. v hlavním městě místy až k 35 tisícům korun za metr čtvereční.

Trendem poslední doby se stávají domky poblíž velkoměst. Podle statistického úřadu vzniklo v letech 1997 až 2002 nejvíce nových bytů právě v obcích s dvěma až pěti tisíci obyvatel. V průměru za posledních 6 let vyrostly téměř tři nové byty na tisíc obyvatel. Při porovnání oproti okresním městům je to více. Tam totiž na tisíc obyvatel přibylo pouze 1,3 nového bytu.

Jak je na tom trh s byty:

  • Tržní nájmy v hlavním městě Praze již třetím rokem klesají.
  • Mimo Prahu tržní nájmy stagnují.
  • Ceny bytů v Praze rostou prudce. V některých lokalitách dokonce letos až o 30 %.
  • I ceny bytů v panelových domech rostou. Zastaví se s větší nabídkou nových bytů.
  • Ceny nemovitostí mimo Prahu stagnují. Pouze mírně rostou v Brně, Plzni, Hradci Králové a např. v Mladé Boleslavi.

Tabulka: Kde se nejvíce stavělo

Nejvíce dokončených bytů v období 1997- 2002

Praha

19 859

Brno

5 858

Ostrava

1 817

Olomouc

1 802

Liberec

1 491

Hradec Králové

1 303

Po slevě České Dráhy opět zdražují

Zatímco od července podle Českých drah ve skupině od 2-15 osob platila plné jízdné pouze jedna osoba, od října už to budou dvě. Tato změna se podepíše zvýšením cen u menších skupin. To však není vše, co České dráhy mění. Například jízdné se v letošním roce změní už poněkolikáté (viz Tabulka: Změny jízdného u ČD).

Tabulka: Změny jízdného u ČD

Druh

Změna

Zákaznické karty

Začátkem roku zastavily ČD uvedení přenosné zákaznické karty. V současné době opouští plošné slevy zavedené v červenci.Celoroční snížená cena zákaznické karty za 100,- korun bude zachována.

Kilometrická banka

Snížená cena předplacené kilometrické banky bude zachována.

Síťové jízdenky

Snížená cena síťové jízdenky bude zachována.

Traťové jízdenky

Pro trasy až do 120 km zůstanou zachovány

Podraží nejpoužívanější známka

Někteří z nás přijali zrušení desetníků a dvacetníků s pláčem. Důvod je prostý. S čím pak budeme hrát mariáš, ptájí se všech okolo? Existují však i horší důvody k nářku. Zrušení drobných haléřů se totiž promítne i do ceny nejpoužívanější české poštovní známky! Od listopadu podraží pohled nebo dopis  o deset haléřů na 6,50 Kč. Pokud však v listopadu pošlete dopis se známkou hodnoty 6,40 Kč, pošta ho přijme také a zásilka bude považována za uhrazenou.

Povinné ručení dostat nemusíte

Dříve nebo později bude povinné ručení záviset nejen na druhu vozidla, ale i na věku, zkušenostech a nebo bydlišti českých řidičů. Pojišťovny plánují podrobněji rozdělovat zákazníky již příštím rokem. A co udělají ceny pojištění? Někteří řidiči by díky většímu rozlišení platili  za pojištění více, jiným se naopak zlevní. Zvýšení sazeb povinného ručení na příští rok oznamují pojišťovny již nyní. Především podraží u kamiónů a autobusů.

Tabulka: Co pro nás chystají pojišťovny nového

Pojišťovna

Novinky u povinného ručení

ČSOB Pojišťovna

V blízké době počítá se segmentací povinného ručení podle regionálního přístupu a stáří vozu.

Česká pojišťovna

Zde to vypadá na použití anglického modelu, kde do kategorií patří například věk, zkušenosti řidiče, místo používání vozu, stáří vozu nebo pohlaví.

Allianz

Ta přiznala, že už nyní využívají taková kritéria jako počet ročně najetých kilometrů, počet řidičů, kteří s vozem jezdí a dokonce i barva vozu hraje svoji roli.

Plyn opět zlevňuje

Po dvojnásobném zdražení plynu letos v lednu a dubnu přichází sleva. Energetický regulační úřad rozhodl, že zemní plyn pro domácnosti zlevní o 3,1 %, a to s účinností od října. U ostatních odběratelů klesne cena plynu ještě více.

V průměru klesne cena za plyn o 3,6 procenta. Jedním z hlavních důvodů snížení cen zemního plynu je vývoj kurzu české koruny vůči dolaru, a tedy následně nižší úroveň nákupní ceny zemního plynu.

Jak jsou na tom potraviny

Podle ministerstva zemědělství není důvod ke zdražování potravin. A to ani v situaci, když je naše letošní sklizeň podle odhadů nejhorší od roku 1976. Ministerstvo se odvolává na Státní zemědělský intervenční fond (SZIF), který má v případě nedostatku obilí uvolnit svoje zásoby. Tyto slova však hned zpochybnil tajemník Agrární komory Jan Záhorka. "Intervenční fond žádné zásoby nemá. Nanejvýš se mohou použít státní hmotné rezervy," řekl Záhorka. Jeho slova potvrdila i mluvčí SZIF Jitka Sluková. "Naše zásoby se již podařilo rozprodat," uvedla.

Záhorka také uvedl, že se cena obilí bude muset přizpůsobit vzrůstu cen v Evropě. "To se promítne i do produkce masa a zejména mléka," doplnil Záhorka. Kilo vepřového masa podraží o 3 koruny, doplnil předseda družstva Agropork Jaroslav Míla.

Obchodníci jak ze společnosti Tesco Vesselin Barliev, tak i z Delvity, o zdražování neuvažují. A důvod? Ceny na trhu nerostou a tak je neupravujeme ani my.

Podle poslední prognózy Českého statistického úřadu je letošní produkce základních obilovin odhadována na 5,33 milionu tun, což je v meziročním srovnání pokles o 13,3 procenta. Viníky propadu jsou podle ČSÚ dlouhodobé vysoké teploty, málo vláhy, nižší výměra osevních ploch ozimých plodin a jejich špatné přezimování.

Autor článku

Vladimír Šindelka  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: DANĚ