Co týden dal?

14.10.2011 | , Finance.cz
MAKRODATA A EU


Slovensko jako poslední země eurozóny nakonec schválilo posílení pravomocí fondu EFSF i za cenu pádu vlády premiérky Radičové. Více v pravidelném týdenním přehledu.

Posledních 7 dní ve světě

  • Vytvoření společné evropské měny bylo znásilněním ekonomických zákonitostí a nešťastným politickým krokem, jehož důsledky se projevují v problémech dnešní eurozóny. Prezident Václav Klaus to řekl na ekonomické konferenci, která v Budapešti zahájila summit prezidentů zemí visegrádské skupiny (V4).
  • Státní bankrot Řecka by měl nedozírné následky a způsobil by, že krize v eurozóně by se začala šířit na další země. Německému listu Bild to řekl předseda Evropské komise (EK) José Barroso. Řecko čeká, zda mu zahraniční věřitelé schválí další část úvěru, který Atény čerpají od loňského jara. Pokud by Řecko úvěr nedostalo, do poloviny listopadu už bude bez peněz.
  • Řecko se nachází na křižovatce a bude muset uskutečnit mnohem tvrdší a důslednější reformy, než jaké přijalo dosud. Řekl to německému nedělníku Welt am Sonntag šéf nynější mise Mezinárodního měnového fondu (MMF) v Řecku Poul Thomsen. Jeho slova podle agentury Reuters naznačují, že MMF si stále není jistý, zda současná jednání o uvolnění další části záchranného úvěru zadlužené zemi dopadnou pozitivně.
  • Organizace zemí vyvážejících ropu (OPEC) snížila odhad letošního růstu světové poptávky po ropě čtvrtý měsíc za sebou, a to pod hranici milionu barelů denně. Podle měsíční zprávy ropného kartelu vyvíjí na poptávku tlak útlum vyspělých ekonomik a snahy Číny a Indie o omezení spotřeby paliv.
  • Deficit rozpočtu centrální vlády Řecka se za leden až září meziročně zvýšil o 15 procent na 19,16 miliardy eur (474,2 miliardy Kč). Schodek se prohlubuje, přestože vláda nedávno zavedla nová opatření, která mají zvýšit příjmy rozpočtu. Vyplývá to z údajů, které zveřejnilo ministerstvo financí.
  • Slovensko jako poslední země eurozóny schválilo posílení pravomocí fondu EFSF. Slovenský parlament tak učinil v opětovném hlasování poté, co stejný dokument sněmovna v úterý odmítla.
  • Mezinárodní ratingová agentura Fitch potvrdila známky tří tuzemských bank Česká spořitelna, Komerční banka a ČSOB a ponechala jim stabilní výhled. Odráží to nadále vysokou pravděpodobnost jejich podpory ze strany mateřských bank a přední pozici těchto ústavů na domácím trhu.

...více informací naleznete na investice.finance.cz/analyzy-komentare/aktualne-z-trhu/.

 

Na našem Prodejním centru můžete rychle a výhodně uzavřít

STAVEBNÍ SPOŘENÍ

Výhodný způsob spoření se státní podporou a pojištěnými vklady. Uzavřete on-line a získejte odměnu až 600 Kč!

PENZIJNÍ PŘIPOJIŠTĚNÍ

Bezpečný způsob, jak se zajistit na stáří s možností daňových úlev. Uzavřete on-line a získejte až 1 500 Kč.

 

Posledních 7 dní doma

  • Ministr financí Miroslav Kalousek je ochoten ustoupit v návrhu zákona, který zpřísňuje podmínky zdaňování zisku z prodeje cenných papírů. Investor by zisk podle zmírněné verze nemusel danit, pokud by cenné papíry držel aspoň tři roky, osvobozen od daně by byl zisk do 100.000 korun ročně. Kalousek to dnes řekl Českému rozhlasu. Podle nynějšího návrhu by se lhůta pro osvobození od daně měla od roku 2013 prodloužit ze současných šesti měsíců na pět let.
  • Česká automobilka Škoda Auto zahájila v indickém závodě v Pune sériovou výrobu nové kompaktní limuzíny Rapid. Na indický trh ji uvede ještě letos. Ve čtvrtek zase v Bratislavě zahájila sériovou výrobu nového malého vozu Citigo. Sedmý model největší české automobilky se začne v Česku prodávat ještě letos. Na evropské trhy přijde až příští rok v létě.
  • Stavební spořitelny poskytly letos za tři čtvrtletí úvěry za 33,6 miliardy korun, což je v meziročním srovnání o téměř 12,1 miliardy korun méně. Stále klesá i zájem o nové smlouvy o stavebním spoření včetně zvýšení cílových částek. Vyplývá to z údajů všech pěti tuzemských stavebních spořitelen.
  • Státní dluh České republiky se od počátku roku do konce září zvýšil o téměř 113 miliard korun na 1,457 bilionu korun. Na každého Čecha tak připadá dluh přes 138.000 korun. 
  • Ministerstvo financí navrhuje v připravované novele zákona o místních poplatcích zvýšit poplatek za odvoz odpadu, poplatek za lázeňský nebo rekreační pobyt a poplatek za povolení k vjezdu s motorovým vozidlem do vybraných míst. Vyplývá to z návrhu novely na internetových stránkách vlády. Novelu zaslalo MF do připomínkového řízení. Pokud bude schválena, změny budou platné od roku 2013.
  • Deficit veřejných financí by měl letos klesnout pod čtyři procenta HDP. Informoval o tom na jednání sněmovního rozpočtového výboru ministr financí Miroslav Kalousek. Původně ministerstvo očekávalo pro letošní rok deficit ve výši 4,2 procenta.
  • Pohonné hmoty u čerpacích stanic v uplynulém týdnu zlevnily. Cena nejprodávanějšího benzinu Natural 95 se v průměru snížila o 12 haléřů na 34,71 koruny za litr a nafta o devět haléřů na 34,51 koruny za litr. Vyplývá to z údajů Českého statistického úřadu. Ceny na podzim a v zimě budou zřejmě dál klesat, míní analytik.  

...více informací naleznete na investice.finance.cz/analyzy-komentare/aktualne-z-trhu/.

 

Diskuze na Finance.cz

Důchodová reforma - nepovinné spoření do penzijní fondů

Budeme se moci dobrovolně rozhodnout, zda se fondového systému zúčastníme či nikoliv. Pokud se rozhodneme zúčastnit se fondového systému, budeme si moci dobrovolně převést 3 procentní body ze svého sociálního pojištění na individuální účty u penzijních společností. Tyto 3 procentní body tak budou vyvedeny ze stávajícího průběžného sytému. Co si o tom myslíte?

                          


Posledních 7 dní na našem serveru

  • Nevíte něco o důchodech, zajímá vás aktuální dění kolem důchodové reformy, či nevíte, jaké mají důchody v zahraničí? Důchodový speciál Finance.cz vám přináší odpovědi na vaše otázky.

Anketa

Německo a Francie se nemohou shodnout na tom, jak využít Evropský fond finanční stability (EFSF) k rekapitalizaci bank. K čemu se přikláníte?

  • K Paříži, která chce záchranný fond použít už nyní k rekapitalizaci svých vlastních bank - 4 %
  • K Berlínu, který přednost tomu, aby se záchranný fond použil až jako poslední možnost - 52 %
  • Ani k jednomu - 44 %

Autor článku

Lukáš Pololáník  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: MAKRODATA A EU