Co týden dal?

04.11.2011 | , Finance.cz
MAKRODATA A EU


Česká národní banka v nové prognóze stejně jako Ministerstvo financí výrazně zhoršila odhad růstu tuzemské ekonomiky pro příští rok. Čeká nás recese a utahování opasků? Více informací v pravidelném týdenním přehledu.

Posledních 7 dní ve světě

  • Rusko je připraveno začít jednat o pomoci eurozóně a investovat by mohlo až deset miliard dolarů (asi 180 miliard Kč). Řekl to poradce ruského prezidenta Arkadij Dvorkovič. Pokud Moskva pomoc poskytne, bude to ale prostřednictvím Mezinárodního měnového fondu (MMF) a na základě bilaterálních smluv. Ty by Rusko uzavřelo s každou zemí zvlášť.
  • Pokud občané Řecka v referendu odmítnou pomoc, kterou si jejich vláda vyjednala se zahraničními partnery, nelze vyloučit státní bankrot Řecka. V rozhlasové stanici RTL Radio to řekl šéf takzvané euroskupiny Jean-Claude Juncker. Průzkumy veřejného mínění přitom naznačují, že většina Řeků pomoc odmítá. Prezident Evropské unie Herman Van Rompuy řekl, že věří, že Řecko vyrovná své závazky vůči zemím eurozóny i vůči mezinárodní komunitě.
  • Evropská centrální banka (ECB) má v pořadí už svého třetího prezidenta. Po Nizozemci Wimu Duisenbergovi a Francouzi Jeanu-Claudu Trichetovi bude měnové autoritě eurozóny příštích osm let vládnout Ital Mario Draghi (64). Ve vedení ECB to podle expertů nebude mít lehké, protože do značné míry ovlivní, jak se dál bude vyvíjet dluhová krize eurozóny.
  • Americká centrální banka (Fed) podle očekávání nechala základní úrokovou sazbu v pásmu nula až 0,25 procenta, kde ji drží od konce roku 2008. Fed zároveň sdělil, že současné ekonomické podmínky se v dohledné době zřejmě nezlepší natolik, aby byl důvod ke změně úroků.
  • Těžba ropy v Rusku v říjnu stoupla na nové postsovětské maximum 10,34 milionu barelů denně ze zářijových 10,30 milionu barelů denně. Oznámilo to ruské ministerstvo energetiky. Rusko je největším producentem ropy na světě.
  • Evropští lídři nemohou přijmout rozpad eurozóny, protože by to vedlo k rozpadu Evropy. Na tiskové konferenci po prvním dnu jednání summitu skupiny G20 v Cannes to řekl francouzský prezident Nicolas Sarkozy. Co se týče Řecka, to podle něj musí prokázat, že chce zůstat v eurozóně.
  • Výrobní ceny v zemích eurozóny se během září zvýšily o 0,3 procenta, za jejich růstem byly převážně dražší energie. Meziročně výrobní ceny stouply o 5,8 procenta, uvedl statistický úřad Evropské unie Eurostat. Bez kolísavého stavebnictví a energetického sektoru výrobní ceny v září vzrostly jen o 0,1 procenta a meziročně byly vyšší o 3,6 procenta.
  • Německý finanční ústav Commerzbank hospodařil ve třetím čtvrtletí s provozní ztrátou 855 milionů eur (asi 21,3 miliardy Kč), zatímco o rok dříve měl zisk 116 milionů eur. Za výrazným zhoršením je nutnost odepsat investice do řeckých dluhopisů a dalších aktiv, na což druhá největší banka v Německu vynaložila zhruba 798 milionů eur (asi 19,9 miliardy Kč).

...více informací naleznete na investice.finance.cz/analyzy-komentare/aktualne-z-trhu/.

 

Na našem Prodejním centru můžete rychle a výhodně uzavřít

STAVEBNÍ SPOŘENÍ

Výhodný způsob spoření se státní podporou a pojištěnými vklady. Uzavřete on-line a získejte odměnu až 600 Kč!

PENZIJNÍ PŘIPOJIŠTĚNÍ

Bezpečný způsob, jak se zajistit na stáří s možností daňových úlev. Uzavřete on-line a získejte až 1 500 Kč.

 

Posledních 7 dní doma

  • Dluhy českých domácností u bank a finančních institucí v září vzrostly o 4,4 miliardy korun na 1,096 bilionu korun. Za poslední rok domácnosti zvýšily své zadlužení o 58,7 miliardy korun, vyplývá z údajů České národní banky.
  • Nová Škoda Citigo se na českém trhu objeví v týdnu na přelomu listopadu a prosince. K mání bude třídveřová verze nejmenší škodovky, Citigo s pěti dveřmi přijde na trh na začátku příštího roku. Citigo se bude prodávat za cenu od 179.900 korun. Za tuto cenu zájemce dostane základní třídveřovou verzi s výbavou Active, lépe vybavené verze Ambiente a Elegance, které budou k mání při zahájení prodeje, budou začínat na 194.900 Kč respektive 209.900 Kč.
  • Škoda Auto meziročně zdvojnásobila zisk před zdaněním na 588 milionů eur (14,6 miliardy Kč). Provozní zisk společnosti v prvních třech čtvrtletích roku vzrostl o více než 83 procent na 575 milionů eur (14,3 miliardy Kč). Tržby automobilky meziročně vzrostly o pětinu na 7,6 miliardy eur (188,7 miliard Kč). Oznámil to mluvčí automobilky Rudlof Dreithaler. Největší tuzemská automobilka zvýšila prodeje o 16,8 procenta na 664.800 vozů.
  • Tuzemské pojišťovny vybraly za letošní tři čtvrtletí na pojistném 107,3 miliardy korun, což je v meziročním srovnání nárůst o 1,8 procenta. Životní pojištění stouplo o 5,6 procenta, neživotní kleslo o 1,7 procenta. Informovala o tom Česká asociace pojišťoven (ČAP), která sdružuje pojišťovny s 98procentním podílem na trhu. Loni pojistný trh vzrostl o osm procent na 151,1 miliardy korun.
  • České dráhy zdraží od 11. prosince jízdné zhruba o pět procent, potvrdil mluvčí firmy Petr Šťáhlavský. Ředitel ČD Petr Žaluda před dvěma týdny řekl, že dráhy zdraží o čtyři až pět procent kvůli vyšší sazbě DPH v příštím roce. Do 10. prosince si cestující mohou na spoje jedoucí podle nového jízdního řádu pořídit rezervace za současné ceny.
  • Vytvoření jednotného inkasního místa se zřejmě posune až na rok 2014, tedy o rok proti původnímu plánu. Novinářům to ve sněmovně řekl premiér Petr Nečas (ODS), přičemž také připustil odložení celé daňové reformy až na rok 2014 s výjimkou loterijního zákona. Vládní koalice přitom se spuštěním daňové reformy, která má mimo jiné přinést zrušení stravenek či superhrubé mzdy, počítala od roku 2013.
  • Česká národní banka v nové prognóze výrazně zhoršila odhad růstu tuzemské ekonomiky pro příští rok na 1,2 procenta z předchozích 2,2 procenta. Pro letošní rok centrální banka zhoršila odhad růstu HDP na dvě procenta z předchozích 2,1 procenta. Na tiskové konferenci o tom informoval guvernér ČNB Miroslav Singer. ČNB tak následuje ministerstvo financí, které v pondělí rovněž výrazně zhoršilo odhad vývoje ekonomiky v příštím roce.  
  • Míra nezaměstnanosti v tuzemsku v letošním třetím čtvrtletí klesla meziročně o půl procentního bodu na 6,6 procenta. Počet nezaměstnaných se snížil na 346.000, což bylo proti stejnému období loňského roku o 28.200 lidí méně. Informoval o tom Český statistický úřad. V dlouhodobém pohledu jde podle statistiků o nejnižší úroveň nezaměstnanosti od 2. čtvrtletí 2009.

...více informací naleznete na investice.finance.cz/analyzy-komentare/aktualne-z-trhu/.

 

Diskuze na Finance.cz

Důchodová reforma - nepovinné spoření do penzijní fondů

Budeme se moci dobrovolně rozhodnout, zda se fondového systému zúčastníme či nikoliv. Pokud se rozhodneme zúčastnit se fondového systému, budeme si moci dobrovolně převést 3 procentní body ze svého sociálního pojištění na individuální účty u penzijních společností. Tyto 3 procentní body tak budou vyvedeny ze stávajícího průběžného sytému. Co si o tom myslíte?

                                           


Posledních 7 dní na našem serveru

Anketa

Slovensko příští rok uvalí na banky zvláštní daň, kterou chce vybrat asi 83 milionů eur ročně. Z těchto peněz vytvoří rezervu na finacování nákladů spojených s případnými problémy bankovního sektoru. Myslíte si, že by taková daň měla být zavedena i u nás?

  • Ne, banky u nás jsou zdravé, není to potřeba - 21 %
  • Ano, banky jsou ziskové a tvorba rezervy je rozumným krokem - 79 %

Autor článku

Lukáš Pololáník  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: MAKRODATA A EU