Co týden dal?

11.11.2011 | , Finance.cz
MAKRODATA A EU


Eurozóna a s ní i celá Evropská unie se dostává do stále větších problémů. Podle Evropské komise se na konci letošního roku hospodářský růst v EU v podstatě zastaví. Více v našem pravidelném přehledu.

Posledních 7 dní ve světě

  • Španělská ekonomika ve třetím čtvrtletí podle očekávání zastavila růst. V meziročním srovnání citelně zpomalila, podle tamního statistického úřadu růst hrubého domácího produktu proti stejnému období loni vzrostl pouze o 0,8 procenta. V ohrožení je tak plán snižování rozpočtového deficitu, který si stanovila vláda. Čtvrtá největší ekonomika eurozóny tak stojí na prahu recese.
  • Míra inflace na Slovensku v říjnu vystoupila na 4,4 procenta, a dostala se tak na nejvyšší úroveň od prosince 2008. Za jejím růstem jsou podle agentury Reuters hlavně dražší pohonné hmoty a potraviny, z části ale také vyšší daň z přidané hodnoty a spotřební daně.
  • Míra nezaměstnanosti v Řecku vystoupila v srpnu na nový rekord 18,4 procenta z červencových 16,5 procenta. Počet registrovaných nezaměstnaných vzrostl v zemi zasažené těžkou krizí v meziročním srovnání o 48 procent na zhruba 908.000.
  • Evropská komise citelně zhoršila výhled evropské ekonomiky na letošní a zejména na příští rok. Na konci letošního roku hospodářský růst v podstatě zastaví. Za celý letošní rok ekonomika díky dobrým výsledkům z prvních měsíců vzroste v EU o 1,6 procenta a v eurozóně o 1,5 procenta. V příštím roce ale zpomalí na 0,6 procenta v EU a 0,5 procenta v eurozóně. I to však ale jen za předpokladu, že se situace v eurozóně a na trzích ještě dál nezhorší.
  • Výnos klíčového italského dluhopisu se splatností deset let vystoupil nad sedm procent. To je hranice, která je podle expertů dlouhodobě neudržitelná a je to stejná hodnota, po jejímž překonání byly nuceny požádat o zahraniční finanční pomoc vlády Řecka, Irska a Portugalska.
  • Německý export se v září překvapivě zvýšil téměř o procento, takže se dostal na nový rekord. Německý obchodní přebytek díky růstu vývozu stoupl na 15,3 miliardy eur (384 miliard Kč), tedy na nejvyšší úroveň od června 2008.
  • Evropská centrální banka (ECB) minulý týden více než zdvojnásobila nákupy státních dluhopisů. Vynaložila na ně 9,5 miliardy eur (téměř 240 miliard Kč) ve srovnání se čtyřmi miliardami eur v předchozím týdnu. ECB se nákupem dluhopisů snaží zabránit šíření dluhové krize. Banka obnovila nákupy na počátku srpna a soustředí se na italské a španělské obligace. 

...více informací naleznete na investice.finance.cz/analyzy-komentare/aktualne-z-trhu/.

 

Na našem Prodejním centru můžete rychle a výhodně uzavřít

STAVEBNÍ SPOŘENÍ

Výhodný způsob spoření se státní podporou a pojištěnými vklady. Uzavřete on-line a získejte odměnu až 600 Kč!

PENZIJNÍ PŘIPOJIŠTĚNÍ

Bezpečný způsob, jak se zajistit na stáří s možností daňových úlev. Uzavřete on-line a získejte až 1 500 Kč.

 

Posledních 7 dní doma

  • Česká národní banka zhoršila pro následující roky odhad vývoje deficitu veřejných financí. V roce 2012 očekává centrální banka deficit 3,4 procenta a v roce 2013 deficit 3,5 procenta. Pro letošní rok centrální banka odhad nezměnila a ponechala jej na 3,8 procenta.
  • Tuzemským penzijním fondům za letošní tři čtvrtletí klesly zisky na 3,19 miliardy korun, což bylo meziročně o 440 milionů méně. Na penzi si spořilo koncem září přes 4,57 milionu Čechů, ve stejném období loni to bylo o 16.000 méně.
  • Mladoboleslavská automobilka Škoda Auto od ledna do konce října dodala zákazníkům 741.800 vozů, což je meziročně o 16,2 procenta více. V říjnu vzrostly prodeje o 11,3 procenta na 77.000 vozů.
  • Majetek, který mají Češi uložený v podílových fondech, klesl za tři čtvrtletí o 20 miliard na 227,5 miliardy korun. V samotném třetím čtvrtletí se snížil o 16,5 miliardy Kč. Vyplývá to ze statistik Asociace pro kapitálový trh (AKAT).
  • Meziroční míra inflace v Česku zrychlila na 2,3 procenta ze zářijových 1,8 procenta. V porovnání s předchozím měsícem spotřebitelské ceny stouply o 0,3 procenta, což ovlivnilo hlavně zdražení potravin, nealkoholických nápojů, oděvů a obuvi.
  • Energetická společnost ČEZ hospodařila ve třetím čtvrtletí s čistým ziskem 2,4 miliardy Kč, což je meziroční pokles o 79 procent. Za leden až září jí klesl čistý zisk o 34,2 procenta na 26,4 miliardy korun. Očekávaný čistý zisk za celý letošní rok 40,6 miliardy Kč se nemění.
  • Raiffeisenbank, která patří ke středně velkým tuzemských bankám, propustila v uplynulých týdnech devět procent zaměstnanců. V bance jich tak zůstalo 2900. Banka tak zareagovala na rostoucí náklady a negativní výhled světového hospodářství.
  • Míra nezaměstnanosti v říjnu klesla ze zářijových osmi procent na 7,9 procenta, nezaměstnaných tak bylo nejméně od června 2009. Podle analytiků ale důvod k radosti není, v dalších měsících bude nezaměstnaných přibývat.  

...více informací naleznete na investice.finance.cz/analyzy-komentare/aktualne-z-trhu/.

 

Diskuze na Finance.cz

Důchodová reforma - nepovinné spoření do penzijní fondů

Budeme se moci dobrovolně rozhodnout, zda se fondového systému zúčastníme či nikoliv. Pokud se rozhodneme zúčastnit se fondového systému, budeme si moci dobrovolně převést 3 procentní body ze svého sociálního pojištění na individuální účty u penzijních společností. Tyto 3 procentní body tak budou vyvedeny ze stávajícího průběžného sytému. Co si o tom myslíte?

                                 


Posledních 7 dní na našem serveru

Anketa

Česká národní banka v nové prognóze stejně jako Ministerstvo financí výrazně zhoršila odhad růstu tuzemské ekonomiky pro příští rok. Čeká nás recese a utahování opasků?

  • Čeká nás pokles ekonomiky do recese - 48 %
  • Výkon ekonomicky bude kolem 1% růstu - 48 %
  • HDP bude nad 2 % - 2 %

Autor článku

Michal Ruml  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: MAKRODATA A EU