Co týden dal?

02.12.2011 | , Finance.cz
MAKRODATA A EU


Pro stále více Čechů končí jejich sen o vlastním bydlení pořízeném na hypotéku životním krachem. Více se dočtete v našem pravidelném týdenním přehledu.

Posledních 7 dní ve světě

  • Aktivita v čínském průmyslu se v listopadu poprvé po téměř třech letech snižovala. Ukázal to index nákupních manažerů, který zveřejňuje Čínská federace logistiky a nákupu (CFLP). Hodnota indexu se snížila na 49 bodů, zatímco v říjnu byla na hodnotě 50,4 bodu. Analytici předpokládají, že čínská centrální banka z toho důvodu bude pokračovat ve zmírňování měnové politiky.
  • Polská ekonomika si ve třetím čtvrtletí zachovala silný, více než čtyřprocentní růst, který mírně překonal odhady. Hrubý domácí produkt vzrostl meziročně o 4,2 procenta po tempu 4,3 procenta v předešlém čtvrtletí, oznámil dnes polský statistický úřad.
  • Mezinárodní ratingová agentura Standard & Poor´s v úterý večer snížila ratingy 15 velkých bank z USA a Evropy o jeden stupeň. Byl to jeden z výsledků rozsáhlé přehodnocení ratingových kritérií světových bank, které agentura zahájila už loni, aby zlepšila svou pověst, pošramocenou nereálně vysokými ratingy rizikových hypotečních dluhopisů v USA.
  • Řekové stáhli z domácích bank v září a říjnu 13 až 14 miliard eur (358 miliard Kč) a vybírání vkladů pokračovalo i počátkem tohoto měsíce. Podle posledních oficiálních údajů centrální banky se objem vkladů v řeckých bankách za září snížil o 2,9 procenta na 183,2 miliardy eur.
  • Největší sociální síť Facebook by z připravované primární emise akcií (IPO) ráda získala zhruba deset miliard dolarů (asi 193 miliard Kč). Tvrdí to informované zdroje, na které se odvolává list The Wall Street Journal a některá další média. Podle nich by hodnota celého podniku mohla přesáhnout 100 miliard dolarů.
  • Eurozóna je pomocí svého záchranného fondu EFSF připravena garantovat investorům do nových dluhopisů členských zemí 20 až 30 procent jejich výše. Dohodli se na tom dnes ministři financí tohoto 17členného bloku. Pomoci má toto opatření, které navazuje na nedávné rozhodnutí evropských lídrů, hlavně ohroženým zemím.

...více informací naleznete na investice.finance.cz/analyzy-komentare/aktualne-z-trhu/.

 

Na našem Prodejním centru můžete rychle a výhodně uzavřít

STAVEBNÍ SPOŘENÍ

Výhodný způsob spoření se státní podporou a pojištěnými vklady. Uzavřete on-line a získejte odměnu až 600 Kč!

PENZIJNÍ PŘIPOJIŠTĚNÍ

Bezpečný způsob, jak se zajistit na stáří s možností daňových úlev. Uzavřete on-line a získejte až 1 500 Kč.

 

Posledních 7 dní doma

  • Mezinárodní ratingová agentura Moody´s snížila výhled pro český bankovní systém ze stabilního na negativní. Vysvětlila to ekonomickým útlumem v Evropě, který může vést k dalšímu snížení kvality aktiv a ziskovosti bank. Riziko pro české banky plyne i z toho, že většina z nich má vlastníky v zemích eurozóny, které ohrožuje dluhová krize.
  • Pokud padne euro, čeká Českou republiku podle ministra financí Miroslava Kalouska boj o přežití. Píše to dnešní Právo. Krach eurozóny, který si zásadně nepřeje, ale který podle něj není "vůbec nereálný", by měl osudný dopad na ČR a musela by padnout všechna ideologická tabu - ať už daňová, nebo týkající se sociálního státu.
  • Lidé hledající práci v Česku by chtěli v průměru měsíčně vydělat 18.415 Kč, což je o 153 korun více než loni. Dlouhodobě ale platová očekávání uchazečů o zaměstnání v posledních letech klesají. Vyplývá to z údajů pracovního portálu Profesia.cz. Jde o takzvaný očekávaný plat, který uvádějí uchazeči o zaměstnání ve svých životopisech, když se ucházejí o konkrétní pozici.
  • Obětí hospodářské kriminality se v uplynulých dvou letech v Česku stalo 29 procent firem. Vyplývá to z nejnovějšího celosvětového průzkumu společnosti PricewaterhouseCoopers (PwC) mezi 3877 společnostmi, z nichž 84 bylo z ČR. Ve srovnání s posledním průzkumem z roku 2009 se počet společností v ČR, které se staly obětí kriminality, zvýšil o pětinu.
  • Pro stále více Čechů končí jejich sen o vlastním bydlení pořízeném na hypotéku životním krachem, nucený prodej střechy nad hlavou v dražbě totiž už většinou ani nepokryje celou dlužnou hypotéku. Banky obavy z rostoucího počtu případů před veřejností bagatelizují, protože se bojí, že by to ohrozilo prodeje nových hypoték, ale interně jim to dělá stále hlubší vrásky.
  • Počet podnikatelů, kteří si samostatnou výdělečnou činností skutečně vydělávají, vzrostl v Česku letos o 38.000 na 1,015 milionu. Vyplývá to z evidence České správy sociálního zabezpečení (ČSSZ). Loni počet podnikatelů, tedy například soukromých lékařů, umělců nebo zemědělců, stoupl o 21.000 na 977.000.
  • Praha je devátou turisticky nejatraktivnější metropolí v Evropě. Na prvních pozicích se umístily Paříž, Amsterdam a Řím. Vyplývá to z průzkumu, který mezi 24 evropskými metropolemi uskutečnila společnost Roland Berger. Většího prospěchu z cestovního ruchu podle ní dosahují města s jasnou strategií propagace turistiky.
  • Dluhy českých domácností u bank a finančních institucí v říjnu vzrostly o 4,6 miliardy korun na 1,102 bilionu korun. Za poslední rok domácnosti zvýšily své zadlužení o více než 58 miliard korun, vyplývá z  údajů České národní banky.  

...více informací naleznete na investice.finance.cz/analyzy-komentare/aktualne-z-trhu/.

 

Diskuze na Finance.cz

Co si myslíte o zadlužování?

Dluhy českých domácností rostou každý měsíc o miliardy korun. Poslední údaj je číslo 827,83 mld. Kč. Jaký je váš pohled na zadlužování? Máte nějakou hranici, nad kterou byste se nikdy nezadlužili? Na co byste si nikdy nepůjčili?

                                                


Posledních 7 dní na našem serveru

 

Anketa

Státní podpora stavebního spoření klesne na nejvýše 2000 Kč ročně. Novelu o jejím omezení podepsal prezident Václav Klaus. Stát tak má ročně ušetřit pět až šest miliard korun. Co si myslíte o tomto opatření?

  • Když na to není, tak na to není - 35 %
  • Je to nesprávné opatření - 17 %
  • Ušetřit by bylo možné jinde - 48 %

Autor článku

Michal Ruml  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: MAKRODATA A EU