Co týden dal?

16.12.2011 | , Finance.cz
MAKRODATA A EU


Současná dluhová krize, která sužuje především západní Evropu a jejíž dopady ohrožují i zbytek světa, se nijak nezmírnila. Naopak začíná eskalovat. Více v našm pravidelném týdenním přehledu.

Posledních 7 dní ve světě

  • Mezinárodní ratingová agentura Fitch Ratings snížila hodnocení úvěrové spolehlivosti sedmi velkých globálních bank. Zdůvodnila to zvýšením rizikem na finančních trzích, které plyne jak z hospodářského vývoje, tak z přísnějších pravidel regulace. Všechny banky jsou ze Spojených států a z Evropy.
  • Současná dluhová krize, která sužuje především západní Evropu a jejíž dopady ohrožují i zbytek světa, se nijak nezmírnila. Řekla to šéfka Mezinárodního měnového fondu Christine Lagardeová. Podle ní je naopak zřejmé, že krize eskaluje a k jejímu řešení musejí přispět všechny země. Jinak hrozí, že se globální ekonomika ponoří do deprese.
  • V příštích desetiletích v Evropské unii ceny elektřiny porostou, uvedla Evropská komise v energetické "cestovní mapě" do roku 2050. Stane se tak prý bez ohledu na to, zda evropská energetická politika zůstane v současné podobě, nebo se vydá na cestu zbavování se závislosti na tradičních zdrojích, jako je třeba uhlí. Stabilizovat se či začít klesat by ceny mohly v určitých scénářích po roce 2030.
  • Míra nezaměstnanosti ve Velké Británii v listopadu zůstala na 8,3 procenta, což je nejvíce za posledních 15 let, ale znamená to lepší výsledek, než předpovídali analytici. Počet nezaměstnaných ale vzrostl o zhruba 128.000 a dostal se na 2,638 milionu uchazečů.
  • Jen málokterá centrální banka si v dnešní době může dovolit konstatovat, že hospodářský výhled se oproti předchozímu období zlepšil. Ale právě k takovému závěru došla americká centrální banka. Ta konstatovala, že ekonomika prožívá umírněnou expanzi a jisté zlepšení na trhu práce.
  • Mezinárodní měnový fond očekává v Řecku hlubší recesi letos i příští rok, země by však podle něj neměla v rámci úsporného programu dále zvyšovat daně. Fond je ale optimistický pokud se týká dohody se soukromými držiteli dluhopisů. Dohoda by měla pomoci k tomu, aby zadlužení země bylo udržitelnější.
  • Francouzská ekonomika vstoupí podle nejnovějších dat statistického úřadu Insee do recese. Nezaměstnanost navíc v příštím roce přesáhne desetiprocentní hranici a země také nejspíš přijde o nejlepší možný rating AAA. 

...více informací naleznete na investice.finance.cz/analyzy-komentare/aktualne-z-trhu/.

 

Na našem Prodejním centru můžete rychle a výhodně uzavřít

STAVEBNÍ SPOŘENÍ

Výhodný způsob spoření se státní podporou a pojištěnými vklady. Uzavřete on-line a získejte odměnu až 600 Kč!

PENZIJNÍ PŘIPOJIŠTĚNÍ

Bezpečný způsob, jak se zajistit na stáří s možností daňových úlev. Uzavřete on-line a získejte až 1 500 Kč.

 

Posledních 7 dní doma

  • Tuzemským bankám a spořitelnám letos ke konci září klesl souhrnný čistý zisk o 3,4 procenta na 42,2 miliardy korun. Vyplývá to z dat, která zveřejnila Česká národní banka na internetu. Bilanční suma sektoru na konci letošního září činila 4,26 bilionu korun, což představovalo meziroční nárůst o téměř šest procent.
  • Škoda Auto prodala od ledna do listopadu rekordních 816.000 aut, což představuje meziroční růst o 16 procent. Zároveň je to více, než za celý loňský rok. V samotném listopadu zvýšila Škoda dodávky o 16,8 procenta na 75.000 vozů. V Rusku dosáhla automobilka s růstem o 131,5 procenta na 8000 aut nejlepšího měsíčního výsledku v historii, stejně jako v Rakousku a v Austrálii.
  • Objem registrovaného kapitálu tuzemských firem, který je ovládán z daňových rájů, letos vzrostl o 41 miliard na 391,8 miliardy Kč. Z daňových rájů je tak kontrolováno již 17,7 procenta celkového registrovaného kapitálu českých firem. Největšími zahraničními vlastníky českých podniků jsou z pohledu ovládaného registrovaného kapitálu Nizozemci, Němci a Rakušané.
  • Státní dluh České republiky se od počátku roku do konce září zvýšil o téměř 113 miliard korun na 1,457 bilionu korun. Na každého Čecha tak připadá dluh přes 138.000 korun.¨
  • Česko je spolu s Portugalskem v bohatosti, měřeném poměrem hrubého domácího produktu na počet obyvatel, ve 27členné Evropské unii na 18. až 19. místě. V individuální spotřebě, což je další z ukazatelů blahobytu, figuruje spolu se Slovenskem na 19. až 20. místě.
  • Téměř dvě třetiny podniků neplánují od Nového roku zvyšovat mzdy svým zaměstnancům. Přidat jim chystá 15 procent podniků, nejčastěji v rozmezí od dvou do pěti procent. Na 13. plat nebo jiné mimořádné bonusy se mohou těšit zaměstnanci jen zhruba pětiny firem. Vyplývá to z průzkumu, který mezi 774 členskými firmami na začátku prosince uskutečnila Hospodářská komora.
  • Průměrná hrubá měsíční mzda činila ve 3. čtvrtletí v Česku 24.989 korun. Meziročně vzrostla o 2,5 procenta, tedy o 620 korun. Růst byl větší v soukromých firmách než v nepodnikatelském sektoru.   

...více informací naleznete na investice.finance.cz/analyzy-komentare/aktualne-z-trhu/.

 

Diskuze na Finance.cz

Co si myslíte o zadlužování?

Dluhy českých domácností rostou každý měsíc o miliardy korun. Poslední údaj je číslo 827,83 mld. Kč. Jaký je váš pohled na zadlužování? Máte nějakou hranici, nad kterou byste se nikdy nezadlužili? Na co byste si nikdy nepůjčili?


Posledních 7 dní na našem serveru

  • Český statistický úřad zveřejnil průměrnou mzdu za 3. kvartál  letošního roku. V naší kalkulačce si můžete porovnat vaši mzdu s celostátním průměrem, a to i pro odvětví, ve kterém pracujete.
  • Přídavek na dítě je dávka sociální podpory, která má krýt náklady spojené s výchovou a výživou nezaopatřených dětí. Spočtěte si, zda na něj máte pro rok 2012 nárok a v jaké výši.
  • Příspěvek na bydlení pobírají sociálně slabí občané a rodiny. Pro příští rok se příspěvek na bydlení zvyšuje. Připravili jsme kalkulačku, která vám napoví, zda na příspěvek máte nárok. 

 

Anketa


Rok 2011 se chýlí ke konci. Jaký byl pro vás po finanční stránce? Žili jste si lépe, hůře, nebo stejně jako roky před tím?

  • Letošní rok jsme se měl/a finančně lépe - 26 %
  • Měl/a jsem se hůře, peněz bylo méně - 47 %
  • Oproti letům předchozím jsem nepocítil/a žádnou změnu - 28 %

Autor článku

Michal Ruml  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: MAKRODATA A EU