Co týden dal?

23.12.2011 | , Finance.cz
MAKRODATA A EU


Nejpopulárnějším zaměstnaneckým benefitem v ČR je pátý týden dovolené. Na druhém místě se umístily stravenky. Více o nejen o tomto tématu v našem pravidelném přehledu zpráv a událostí.

Posledních 7 dní ve světě

  • Mezinárodní ratingová agentura Moody's Investors Service snížila hlavní devizový rating Slovinska o jeden stupeň na známku A1. Moody's uvedla, že pokud by Lublaň musela poskytnout další podporu tamnímu bankovnímu systému, znamenalo by to větší tlak na státní finance. Výhled ratingu je negativní, což znamená, že agentura by jej mohla ještě snížit.
  • Japonská automobilka Toyota Motor počítá v příštím roce se zvýšením svého celosvětového prodeje o 20 procent na rekordních 8,48 milionu vozů. Oznámila to dnes firma, jejíž aktivity byly v letošním roce těžce zasaženy zemětřesením v Japonsku a záplavami v Thajsku.
  • Pokračující dluhová krize v eurozóně ohrožuje kromě ratingů členských zemí rovněž úvěrové hodnocení Británie, které se nyní nachází na nejvyšší možné úrovni. Uvedla to mezinárodní ratingová agentura Moody's. Další šoky, které by britská ekonomika mohla v důsledku dluhové krize v eurozóně utrpět, by podle Moody's mohly narušit vládní snahu o zlepšení stavu veřejných financí.
  • Nezaměstnanost na Slovensku v listopadu mírně stoupla na 13,33 procenta z říjnových 13,29 procenta. Míra nezaměstnanosti se tak pohybuje blízko téměř sedmiletého maxima. Počet nezaměstnaných Slováků, kteří mohli ihned nastoupit do práce, v předposledním měsíci roku stoupl meziměsíčně o 1012 na 355.655 lidí.
  • Šéf Evropské centrální banky Mario Draghi prolomil dosavadní tabu této instituce a otevřeně diskutoval o scénáři rozpadu eurozóny. Varoval před vysokými náklady takového vývoje. Už jen ochota Draghiho diskutovat hypoteticky o scénáři možného rozdělení měnové unie kontrastuje s postojem jeho předchůdce Jeana-Clauda Tricheta, který takovéto debaty vždy odmítal jako "absurdní".
  • Světový automobilový trh letos přes všechny těžkosti dosáhne nové rekordní velikosti a globální prodej se zvýší o čtyři procenta na zhruba 75 milionů osobních a lehkých užitkových vozů. Předpověděly to přední konzultační agentury automobilového sektoru IHS Automotive a LMC Automotive. Největším světovým výrobcem automobilů by se podle předpovědí měla letos poprvé stát německá skupina Volkswagen. 

...více informací naleznete na investice.finance.cz/analyzy-komentare/aktualne-z-trhu/.

 

Na našem Prodejním centru můžete rychle a výhodně uzavřít

STAVEBNÍ SPOŘENÍ

Výhodný způsob spoření se státní podporou a pojištěnými vklady. Uzavřete on-line a získejte odměnu až 600 Kč!

PENZIJNÍ PŘIPOJIŠTĚNÍ

Bezpečný způsob, jak se zajistit na stáří s možností daňových úlev. Uzavřete on-line a získejte až 1 500 Kč.

 

Posledních 7 dní doma

  • Prodej nových osobních aut se letos zvýšil o 1,9 až 2,5 procenta z loňských 169.200 prodaných vozů. Trhu se dařilo zejména díky firemním zákazníkům. Po silném jaru a zvláště povedeném březnu došlo na počátku léta v červenci ke stagnaci trhu. Ten pak začal nabírat dech opět v podzimních měsících, které byly opět silnější než v minulém roce.
  • Podíl problematických úvěrů, takzvaných úvěrů v selhání, na celkovém objemu bankovních půjček v říjnu klesl na 6,05 procenta, což je nejnižší hodnota od června roku 2010. Vyplývá to z údajů zveřejněných Českou národní bankou. V předchozím měsíci byl podíl problematických půjček 6,24 procenta.
  • Slevové servery v prosinci utržily rekordních 315 milionů korun, což je ve srovnání s loňským prosincem zhruba šestinásobek. Největší poptávka je před vánočními svátky po slevových poukázkách na zboží a různé relaxační pobyty. Vyplývá to ze statistik portálu Skrz.cz, který shromažďuje nabídky tuzemských slevových serverů.
  • Úrokové sazby u hypotečních úvěrů v listopadu dále klesaly a dostaly se do blízkosti historického minima z léta 2005. Průměrná úroková sazba hypoték klesla na 3,65 procenta, tedy na nejnižší úroveň od října 2005. Vyplývá to z ukazatele Fincentrum Hypoindex, který sleduje průměrnou úrokovou sazbu hypoték bez ohledu na dobu fixace.
  • Sněmovna schválila odklad vládní daňové reformy, která má mimo jiné zrušit koncept superhrubé mzdy, až na povolební rok 2015. Tento odklad byl pro sociální demokraty v Senátu podmínkou pro opravu zdanění hazardu, o kterou usilovalo ministerstvo financí. Daňovou reformu, která je souborem sedmi desítek novel souvisejících se vznikem jednoho inkasního místa, nyní dostane k podpisu prezident.
  • Nejpopulárnějším zaměstnaneckým benefitem v ČR je pátý týden dovolené. Na druhém místě se v letošním ročníku tradiční studie poradenské firmy PwC PayWell umístily stravenky. Následují občerstvení na pracovišti a penzijní připojištění. Novým trendem jsou benefity, které mají zaměstnancům usnadnit skloubení práce a péče o děti, například příspěvek na školné, chůvu či jesle.   

...více informací naleznete na investice.finance.cz/analyzy-komentare/aktualne-z-trhu/.

 

Diskuze na Finance.cz

Co si myslíte o zadlužování?

Dluhy českých domácností rostou každý měsíc o miliardy korun. Poslední údaj je číslo 827,83 mld. Kč. Jaký je váš pohled na zadlužování? Máte nějakou hranici, nad kterou byste se nikdy nezadlužili? Na co byste si nikdy nepůjčili?

                                                           


Posledních 7 dní na našem serveru

  • Český statistický úřad zveřejnil průměrnou mzdu za 3. kvartál  letošního roku. V naší kalkulačce si můžete porovnat vaši mzdu s celostátním průměrem, a to i pro odvětví, ve kterém pracujete.
  • Přídavek na dítě je dávka sociální podpory, která má krýt náklady spojené s výchovou a výživou nezaopatřených dětí. Spočtěte si, zda na něj máte pro rok 2012 nárok a v jaké výši.
  • Příspěvek na bydlení pobírají sociálně slabí občané a rodiny. Pro příští rok se příspěvek na bydlení zvyšuje. Připravili jsme kalkulačku, která vám napoví, zda na příspěvek máte nárok. 

 

Anketa


Případná půjčka Mezinárodnímu měnovému fondu ve výši 90 miliard korun rozdělila ekonomy, politiky i laickou veřejnost na dva tábory – jedni ji obhajují jako samozřejmost, druzí o ní nechtějí ani slyšet. Jaký je váš názor?

  • Půjčku bychom měli poskytnout - 41 %
  • Půjčku bychom v žádném případě poskytovat neměli - 59 %

Autor článku

Michal Ruml  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: MAKRODATA A EU