Co týden dal?

06.01.2012 | , Finance.cz
MAKRODATA A EU


Slovo krize je denně skloňováno snad ve všech pádech, ale přitom například automobilky hlásí rekordní prodeje po celém světě. V ČR prodej nových osobních aut loni vzrostl o 2,4 %. Dovoz ojetin se zvýšil o 3,7 %.

Posledních 7 dní ve světě

  • Americká centrální banka (Fed) mění taktiku a počínaje tímto měsícem začne zveřejňovat prognózu vývoje základních úrokových sazeb. Ukázal to zápis z poslední schůzky Fedu, která se konala 13. prosince. Fed rovněž naznačil, že uvažuje o novém kvantitativním uvolňování měnové politiky, čímž dává najevo, že má v úmyslu hrát na trhu aktivnější roli než dosud.
  • Řecko bude muset opustit eurozónu, pokud nezíská druhou mezinárodní finanční pomoc v objemu 130 miliard eur (3,3 bilionu Kč). Uvedl to mluvčí řecké vlády. Druhá finanční pomoc byla dohodnuta v říjnu, její konečná podoba však ještě nebyla schválena, napsaly agentury AP a Reuters.  
  • Zlato začalo nový rok výrazným růstem a pokračovalo v oživení z předešlého propadu na půlroční minimum. Jeho cenu podpořilo posílení kurzu eura proti dolaru, jehož vývoj je nyní podle analytiků prakticky jediným faktorem pohybu zlata.
  • Počet nezaměstnaných v Německu zaznamenal v prosinci druhý měsíc nečekaně rychlého poklesu po sobě. Sezonně upravená míra nezaměstnanosti se tak snížila na 6,8 procenta, což je nové minimum od sjednocení země v roce 1990.
  • Čína loni zůstala největším světovým trhem pro primární nabídky akcií (IPO), i když celkové finance získané z nabídek meziročně prudce klesly kvůli nejisté ekonomické situaci po celém světě. Zpráva poradenské firmy PricewaterhouseCoopers (PwC) je dalším potvrzením toho, že se finanční síla přesouvá ze západu na východ.
  • Finanční instituce v eurozóně si v úterý na účtech u Evropské centrální banky (ECB) uložily jednodenní vklady v objemu 453 miliard eur (asi 11,6 bilionu Kč). To je nový rekord za dobu, co eurozóna existuje. Dosavadní rekord byl teprve z minulého týdne a byl asi o miliardu eur nižší. Nejnovější data svědčí o tom, že v evropském bankovním systému trvá napětí, i když ECB v prosinci poskytla bankám levné úvěry.
  • Švédský výrobce osobních automobilů Volvo Car v loňském roce zvýšil prodej o pětinu na 449.255 vozů. To představuje nejlepší výsledek od roku 2007. Firma dodala, že je nyní nejrychleji rostoucím producentem luxusních automobilů.
  • Německý automobilový koncern Daimler loni zvýšil celosvětový prodej svých luxusních automobilů Mercedes-Benz o osm procent na rekordních 1,261 milionu vozů. Firma dodala, že počítá se silným prodejem rovněž v letošním roce.

...více informací naleznete na investice.finance.cz/analyzy-komentare/aktualne-z-trhu/.

 

Na našem Prodejním centru můžete rychle a výhodně uzavřít

STAVEBNÍ SPOŘENÍ

Výhodný způsob spoření se státní podporou a pojištěnými vklady. Uzavřete on-line a získejte odměnu až 600 Kč!

PENZIJNÍ PŘIPOJIŠTĚNÍ

Bezpečný způsob, jak se zajistit na stáří s možností daňových úlev. Uzavřete on-line a získejte až 1 500 Kč.

 

Posledních 7 dní doma

  • Česká ekonomika podle ministra financí Miroslava Kalouska (TOP 09) letos neporoste či klesne až o dvě procenta. Ministr to pokládá to za nejpravděpodobnější ze tří variant, které pro vývoj ekonomiky zpracovalo ministerstvo financí. Příjmy státního rozpočtu by tak klesly zhruba o 30 až 50 miliard korun, tedy zhruba o dvě procenta, schodek rozpočtu 105 miliard korun by měl být zachován.
  • Podíl problematických úvěrů, takzvaných úvěrů v selhání, na celkovém objemu bankovních půjček v listopadu klesl na 5,97 procenta, což je nejnižší hodnota od května roku 2010. Vyplývá to z údajů zveřejněných Českou národní bankou. V předchozím měsíci byl podíl problematických půjček 6,05 procenta. Mírný pokles nevylučuje analytik J&T Banky Milan Lávička ani na počátku letošního roku.
  • Státní rozpočet skončil v roce 2011 ve schodku 142,8 miliardy korun, přičemž naplánovaný rozpočet počítal s deficitem 135 miliard korun. Důvodem vyššího schodku rozpočtu byly potíže při čerpání z evropských fondů, bez tohoto vlivu by hospodaření státu skončilo ve schodku zhruba 130 miliard korun. Podle metodiky EU známé jako ESA 95 činil schodek státního rozpočtu jako součást veřejných rozpočtů 124,2 miliardy korun, což představuje asi 3,7 procenta hrubého domácího produktu (HDP).
  • Česká obchodní inspekce (ČOI) při kontrolách povánočních výprodejů už zjistila první prohřešky. Někteří obchodníci například nesprávně či klamavě informovali o nabízených slevách. ČOI zahájila kontroly zimních výprodejů hned po vánočních svátcích, kdy obchodníci sezonní zboží zlevnili až o 70 procent. Na přelomu let 2010 a 2011 ČOI při kontrolách zimních slev zjistila závady u 40 procent prodejců.
  • Většina podílových fondů i akcií vykázala v loňském roce ztráty, takže Čechům vydělaly spíše peníze uložené na spořících účtech v bankách, penzijních fondech a stavebních spořitelnách. Jejich výnosy byly ale vzhledem k inflaci blížící se dvěma procentům vesměs jen minimální.
  • Škoda Auto loni prodala rekordních 875.000 aut. Meziročně prodej zvýšila o 15 procent. Předloni automobilka prodala 762.600 aut. Firma zvýšila prodeje na většině trhů a růst plánuje i letos. Kvůli výrobě nového modelu s pracovním názvem A-Entry rozšíří výrobu v mladoboleslavském závodě.
  • Maloobchodní společnost Tesco zprovozní internetový obchod s potravinami a drogistickým zbožím, který bude prozatím určený pro zákazníky z Prahy a okolí. Obchodní řetězce nabízející zboží každodenní spotřeby zatím na tuzemském trhu internetové obchody neprovozují. Na internetu prodávají zboží například sítě prodejen, které se specializují na elektroniku či sportovní potřeby.

...více informací naleznete na investice.finance.cz/analyzy-komentare/aktualne-z-trhu/.

 

Diskuze na Finance.cz

Co si myslíte o zadlužování?

Dluhy českých domácností rostou každý měsíc o miliardy korun. Poslední údaj je číslo 827,83 mld. Kč. Jaký je váš pohled na zadlužování? Máte nějakou hranici, nad kterou byste se nikdy nezadlužili? Na co byste si nikdy nepůjčili?

                                                       


Posledních 7 dní na našem serveru

 

Anketa


Případná půjčka Mezinárodnímu měnovému fondu ve výši 90 miliard korun rozdělila ekonomy, politiky i laickou veřejnost na dva tábory – jedni ji obhajují jako samozřejmost, druzí o ní nechtějí ani slyšet. Jaký je váš názor?

  • Půjčku bychom měli poskytnout - 31 %
  • Půjčku bychom v žádném případě poskytovat neměli - 69 %

Autor článku

Lukáš Pololáník  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: MAKRODATA A EU