Lidé stále častěji využívají k placení euro

19.11.2003 | , Finance.cz
MAKRODATA A EU


Lidé v České republice stále častěji využívají k placení v obchodech euro. Poté, co někteří obchodníci umožnili platit evropskou měnou, zaznamenali stále se zvyšující nárůst obratu s eurem i počtu zákazníků, kteří této možnosti využívají.

Podle odborníků v maloobchodním prodeji se trend využívání euro jako běžného platidla bude stále častěji zvyšovat.

V obchodním řetězci Delvita, který zvítězil v kategorii supermarkety ocenění GE Capital Multiservis Obchodník roku 2003, v září 2003 platilo eury celkem 3543 zákazníků. Celkové tržby eury za tento měsíc dosáhly částky celkem 91 170 eur. "Platba v eurech je akceptována ve všech supermarketech Delvita," uvedla Hana Lukešová ze společnosti Delvita.

Evropskou měnu využívají v poměrně velkém množství také zákazníci nakupující textil a oděvy. Společnost C&A, která se stala vítězem kategorie Prodejci textilu a oděvů ocenění GE Capital Multiservis Obchodník roku 2003, obsloužila v říjnu 2003 celkem 850 zákazníků platících v eurech. "Akceptujeme naprosto běžně platby v eurech na našich obchodních místech. Ve všech našich prodejnách je možné platit v eurech, ale i v jiných měnách," vysvětluje Aleš Drábek ze společnosti C&A Moda ČR. Podle Jiřího Pathyho ze společnosti GE Capital Multiservis budou platby v eurech stále více využívanou měnou v České republice. "Přelomové období bude vstup do Evropské unie v roce 2004. Lidé začnou více využívat zvyklosti EU včetně placení v eurech," uvedl Jiří Pathy.

Zdroj: Tisková zpráva GE Capital Multiservis

Autor článku

 


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: MAKRODATA A EU