Co týden dal?

13.01.2012 | , Finance.cz
MAKRODATA A EU


Itálie si v první letošní aukci krátkodobých státních dluhopisů zajistila kolem 12 miliard eur. Úrok, o který si trh řekl, byl proti minulé aukci méně než poloviční. Na trhy díky tomu opět vstoupil optimismus. Více v našem článku.

Posledních 7 dní ve světě

  • Německý automobilový koncern Volkswagen, jehož součástí je Škoda Auto, v loňském roce poprvé prodal na čínském trhu více než dva miliony vozů. Volkswagen hodlá v Číně do roku 2016 investovat zhruba 14 miliard eur (356 miliard Kč). Minulý týden oznámil, že do roku 2014 postaví novou továrnu na východě Číny s výrobní kapacitou 300.000 vozů ročně.
  • Tempo meziroční míry inflace na Slovensku v prosinci zpomalilo na 4,4 procenta z listopadových 4,6 procenta, kdy růst cen dosáhl tříletého maxima. Ceny v závěru roku stouply pomaleji než předpokládali analytici.
  • Itálie si v první letošní aukci krátkodobých státních dluhopisů zajistila kolem 12 miliard eur, a to za výrazně lepších podmínek než v předchozích aukcích. Prodej papírů se splatností jeden rok Itálii přinesl 8,5 miliardy eur, dalších 3,5 miliardy eur země získala z prodeje pokladničních poukázek splatných v květnu. Úrok, o který si trh řekl, byl proti minulé aukci méně než poloviční.
  • Jihokorejský producent elektroniky Samsung Electronics je přesvědčen, že v letošním roce vystřídá finského konkurenta Nokia na postu největšího výrobce mobilních telefonů na světě. Uvedl to dnes generální ředitel společnosti Čche Ki-song na veletrhu spotřební elektroniky CES v Las Vegas.
  • Evropské pojišťovny musí do 21. prosince 2012 u nových smluv sjednotit sazby pojištění pro ženy a muže. Informovala o tom společnost Deloitte s tím, že v praxi by toto opatření mohlo zdražit v ČR ženám rizikové pojištění až o 80 procent.
  • Největší americká automobilka General Motors za loňský rok pravděpodobně vykáže prodej kolem devíti milionů vozů, a získá tak zpět vedoucí pozici na světovém automobilovém trhu. Společnost GM přišla o pozici světové jedničky v roce 2008, kdy ji na tomto postu vystřídal japonský konkurent Toyota Motor.
  • Současná dluhová krize v Evropě je nebezpečnější než světová finanční krize v roce 2008. Uvedl to dnes podle agentury Reuters známý americký miliardář a investor maďarského původu George Soros. Již minulý týden podle tisku upozornil, že krach eura a rozpad Evropské unie by měly katastrofální důsledky pro světový finanční systém. 

...více informací naleznete na investice.finance.cz/analyzy-komentare/aktualne-z-trhu/.

 

Na našem Prodejním centru můžete rychle a výhodně uzavřít

STAVEBNÍ SPOŘENÍ

Výhodný způsob spoření se státní podporou a pojištěnými vklady. Uzavřete on-line a získejte odměnu až 600 Kč!

PENZIJNÍ PŘIPOJIŠTĚNÍ

Bezpečný způsob, jak se zajistit na stáří s možností daňových úlev. Uzavřete on-line a získejte až 1 500 Kč.

 

Posledních 7 dní doma

  • Elektřina pro domácnosti by příští rok mohla zdražit o jednotky procent. Deníku Právo to řekl generální ředitel společnosti ČEZ Daniel Beneš. Elektřina kvůli vyšším cenám na burze a také kvůli příspěvku na obnovitelné zdroje zdražila i letos, ČEZ od ledna zvedl ceny v průměru o 4,9 procenta.
  • Na anonymních vkladních knížkách České spořitelny měli lidé ke konci loňského roku uloženo stále 2,47 miliardy korun. Během loňska tak klienti spořitelny vybrali zhruba 227 milionů korun. Letošek je posledním rokem, kdy si klienti mohou peníze z anonymních vkladních knížek vyzvednout, pak peníze podle zákona propadnou bance.
  • České pivovary loni navštívilo přes 480.000 zahraničních turistů, jejich počet meziročně vzrostl o více než desetinu. Nejčastějšími návštěvníky pivovarů byli turisté z Německa. Nejvíce turistů nalákaly tradičně prohlídkové trasy Plzeňského Prazdroje.
  • Lidé si loni v Česku vzali hypotéky za celkem 117 miliard Kč, což je meziroční růst o 40 procent. Odhady Hypoteční banky, jedničky na trhu, řekl novinářům její generální ředitel Jan Sadil. Rok 2011 byl podle něj pro hypoteční trh druhý nejúspěšnější. Pro letošek očekává pokles.
  • Škoda Auto by letos mohla zvýšit prodej o zhruba 80.000 vozů z loňských 879.200 aut. Milionovou hranici by pak mohla, podle podmínek na trhu, překročit nejpozději do roku 2014. Novinářům to řekl předseda představenstva Winfried Vahland.
  • Česká národní banka uzavřela loňské hospodaření se ziskem 35,2 miliardy korun. V roce 2010 skončila ČNB ve ztrátě 9,7 miliardy korun. Zisk centrální banka využije na snížení kumulované ztráty z minulých let, která činí 161,8 miliardy korun.
  • V loňském roce pokračoval trend poklesu spotřeby benzinu, spotřeba nafty stagnovala. U benzinu se dodávky na český trh snížily o 3,5 až čtyři procenta proti roku 2010. Dodávky nafty na trh stagnovaly, případně vzrostly jen mírně do 0,5 procenta.
  • Státní dluh České republiky se v roce 2011 zvýšil o 155 miliard korun na 1,499 bilionu korun. Na každého Čecha tak připadá dluh téměř 150.000 korun. Státní dluh tvoří dluhy vlády a vzniká především hromaděním schodků státního rozpočtu.

...více informací naleznete na investice.finance.cz/analyzy-komentare/aktualne-z-trhu/.

 

Diskuze na Finance.cz

Co si myslíte o zadlužování?

Dluhy českých domácností rostou každý měsíc o miliardy korun. Poslední údaj je číslo 827,83 mld. Kč. Jaký je váš pohled na zadlužování? Máte nějakou hranici, nad kterou byste se nikdy nezadlužili? Na co byste si nikdy nepůjčili?

                                         


Posledních 7 dní na našem serveru

  • Pro letošní rok se zvyšují částky, které musí dlužníkům zůstat z jejich výplaty. Jinými slovy jim exekučně může být sraženo méně než v loňském roce, což umožňuje spočítat i naše nová kalkulačka Srážek ze mzdy v roce 2012.
  • Potřebujete-li spočítat cestovné za služební cestu, může se vám hodit aktualizovaná kalkulačka Cestovních náhrad pro rok 2012.
  • Již nyní si u nás můžete spočítat daňovou povinnost z více druhů příjmů za zdaňovací období 2011, či doplatek/přeplatek na sociálním a zdravotním pojištění. Stačí zavítat na stránku kalkulačky daně z příjmů

 

Anketa


Jaký předpovídáte vývoj eurozóny. Přežije současnou krizi?

  • Eurozóna se rozpadne - 19 %
  • Eurozóna přežije - 10 %
  • Eurozóna přežije, ale některé země ji opustí - 71 %

Autor článku

Michal Ruml  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: MAKRODATA A EU