Co týden dal?

20.01.2012 | , Finance.cz
MAKRODATA A EU


Pojišťovny v ČR odhalili v roce 2011 rekordní počet i objem pojistných podvodů. Podle světových statistik patří mezi podvody zhruba každý sedmý případ, který klient pojišťovnám ohlásí. Více v pravidelném týdeníku.

Posledních 7 dní ve světě

  • Prohlubující se dluhová krize v eurozóně ještě výrazněji sníží poptávku po ropě v tomto regionu. Mohla by zasáhnout také spotřebu ropy v rozvíjejících se zemích, které jsou hlavním motorem růstu světové poptávky po palivech. Uvedla to Organizace zemí vyvážejících ropu (OPEC) ve své měsíční zprávě.
  • Německo loni zaplatilo na úrocích za své dluhy 32,8 miliardy eur (840 miliard Kč), což je nejméně od roku 1993. Napsal to časopis Der Spiegel s odvoláním na předběžné údaje parlamentního rozpočtového výboru. Důvodem nejnižších nákladů na správu státního dluhu za posledních téměř 20 let jsou podle magazínu historicky nízké úroky u německých dluhopisů.
  • Cena zlata může koncem letošního nebo začátkem příštího roku vystoupit nad 2000 dolarů (asi 40.100 Kč) za troyskou unci (oz; 31,1 gramu), tím ale může více než desetiletý růst ceny kovu skončit. Předpovídá to konzultační společnost GFMS. Průměrná cena zlata by se podle ní mohla v prvním pololetí pohybovat kolem 1640 USD/oz, tedy nepatrně pod současnými hodnotami.
  • Řecko nebude schopno splatit své dluhy, bankrot této země se ale pravděpodobně uskuteční organizovaným způsobem. Uvedla to ratingová agentura Fitch. Platební neschopnost Řecku již v pondělí předpověděla také agentura Standard & Poor's.
  • Americká firma Apple znovu v Německu žaluje konkurenta Samsung. Viní ho z porušení jejích patentových práv u deseti chytrých mobilních telefonů jihokorejského výrobce, mimo jiné u modelů Galaxy S Plus a Galaxy S II. Zemský soud v Düsseldorfu bude další z řady patentových sporů těchto rivalů projednávat 28. srpna. Vedle toho Apple pokračuje v Německu v právním boji proti Samsungu také u počítačových tabletů.
  • Eurozóna je na prahu ekonomické recese, odhadl šéf ministrů financí unijních států platících eurem Jean-Claude Juncker. Vyzval současně partnery, že je třeba najít prostředky na podporu ekonomického růstu.

...více informací naleznete na investice.finance.cz/analyzy-komentare/aktualne-z-trhu/.

 

Na našem Prodejním centru můžete rychle a výhodně uzavřít

STAVEBNÍ SPOŘENÍ

Výhodný způsob spoření se státní podporou a pojištěnými vklady. Uzavřete on-line a získejte odměnu až 600 Kč!

PENZIJNÍ PŘIPOJIŠTĚNÍ

Bezpečný způsob, jak se zajistit na stáří s možností daňových úlev. Uzavřete on-line a získejte až 1 500 Kč.

 

Posledních 7 dní doma

  • Případné úvahy o vydání nové bankovky k připomínání významných osobností je sama o sobě v rozporu s českým zákonodárstvím, dosavadní praxí a dlouhodobými potřebami peněžního oběhu. V reakci na návrh vydat bankovku s portrétem zesnulého prezidenta Václava Havla to sdělila Česká národní banka. K připomínání osobností, ale i různých výročí a událostí národního nebo světového významu se v České republice standardně vydávají pamětní mince, dodala ČNB.
  • Jednička českého výstavnictví společnost Veletrhy Brno hospodařila loni opět se ztrátou. Její přesnou výši neuvedla. Je téměř poloviční oproti plánové ztrátě 75 milionů korun. ČTK to řekl generální ředitel společnosti Jiří Kuliš. Letos chce být firma v zisku, ve ztrátě je od roku 2009.
  • Detektivové domácích pojišťoven odhalili v roce 2011 rekordní počet i objem pojistných podvodů, který byl až o několik desítek procent vyšší než předloni. Vyplývá to z ankety ČTK mezi tuzemskými pojišťovnami. Nárůst pokusů o podvodné jednání podle nich zřejmě souvisí se zhoršením finanční situace domácností i podnikatelů. Podle světových statistik patří mezi podvody zhruba každý sedmý případ, který klient pojišťovnám ohlásí.
  • Světelské sklárny Crystalite Bohemia v těchto dnech uvádějí do provozu pátou pec. Na navazující lince se budou lisovat velké vázy a mísy s hmotností i přes šest kilogramů, za rok jich bude až 750.000, řekl novinářům ředitel Martin Fait. Podnik, který se už zřejmě stal největším tuzemským producentem domácího užitkového a dárkového skla, pomýšlí na stavbu šesté pece, která by mohla být postavena asi za rok. Rozhodnutí ale ještě nepadlo.
  • České dráhy hospodařily ve třech čtvrtletích loňského roku s čistým ziskem 280 milionů Kč. To je meziroční nárůst o 232 milionů korun. Vyplývá to ze Zprávy o činnosti Řídícího výboru akciové společnosti České dráhy, kterou projednávala vláda.
  • Automobilka Škoda Auto musí svolat majitele zhruba 12.700 aut s naftovým motorem k opravám kvůli možným problémům se špatným těsněním nebo trhlinám v hadičkách s naftou. Opravy se týkají i 792 tuzemských majitelů aut. Kontrolu by měli podstoupit majitelé modelů Octavia, Superb a Yeti, které byly vyrobeny v letech 2009 až 2012 a mají dieselový motor s obsahem dva litry.

...více informací naleznete na investice.finance.cz/analyzy-komentare/aktualne-z-trhu/.

 

Diskuze na Finance.cz

Co si myslíte o zadlužování?

Dluhy českých domácností rostou každý měsíc o miliardy korun. Poslední údaj je číslo 827,83 mld. Kč. Jaký je váš pohled na zadlužování? Máte nějakou hranici, nad kterou byste se nikdy nezadlužili? Na co byste si nikdy nepůjčili?


Posledních 7 dní na našem serveru .

 

Anketa


Počet nezaměstnaných v prosinci po delší době opět překročil půlmilionovou hranici. Analytici odhadují, že množství lidí bez zaměstnání i nadále poroste. Obáváte se o svou práci?

  • O práci se neobávám - 31 %
  • Ano, z propouštění mám strach - 48 %
  • Je mi to celkem jedno, práci si najdu vždy - 21 %

Autor článku

Lukáš Pololáník  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: MAKRODATA A EU