Co týden dal?

03.02.2012 | , Finance.cz
MAKRODATA A EU


Nejen špatné eknomické zprávy přinesl končící týden. Stát hospodařil letos v lednu s přebytkem 21 miliard korun. Letošní lednový přebytek je tak nejvyšší od roku 2000. Stojí za tím především vyšší výběr daní než se čekalo.

Posledních 7 dní ve světě

  • Zlato se vyhouplo na nejvyšší úroveň od poloviny listopadu a jeho cena se dostala nad 1760 dolarů za troyskou unci. Kov nadále táhne vzhůru extrémně uvolněná měnová politika Spojených států, kterou ve čtvrtek hájil šéf americké centrální banky  Ben Bernanke.
  • Švýcarský antimonopolní úřad zahájil vyšetřování více než deseti bank z USA, Evropy a Japonska, včetně dvou největších švýcarských bank UBS a Credit Suisse, kvůli možnému kartelovému chování. Banky jsou podezřelé z ovlivňování mezibankovních úrokových sazeb a podmínek při obchodování s deriváty.
  • Řecko bude potřebovat dalších asi 15 miliard eur (zhruba 377 miliard Kč), aby vyrovnalo rozdíl mezi přislíbeným snížením dluhu a dohodnutým druhým záchranným programem v objemu 130 miliard eur. Agentuře AP to řekl zdroj v Bruselu. Evropská unie už podle něj i požádala eurozónu, aby pomohla tyto peníze někde najít.
  • Americký automobilový trh vstoupil do nového roku úspěšně. Prodej nových automobilů ve Spojených státech se v lednu meziročně zvýšil o 11 procent na 913.287 vozů díky novým modelům, nízkým úrokovým sazbám a větší dostupnosti úvěrů. Tempo růstu tak výrazně překonalo očekávání analytiků.
  • Belgie se stala první členskou zemí eurozóny, o které už se ví, že ve druhém pololetí loňského roku vstoupila do recese. Ukázaly to předběžné údaje tamní centrální banky. Podle nich hrubý domácí produkt této šesté největší ekonomiky eurozóny ve čtvrtém čtvrtletí loňského roku klesl o 0,2 procenta. Navázal tak na pokles o 0,1 procenta ve třetím čtvrtletí.
  • Evropská komise zablokovala plán transatlantické fúze burzovních společností Deutsche Börse a NYSE Euronext, které chtěly vytvořit největší burzovní skupinu světa. Spojením by vznikla dominantní síla na evropském trhu finančních derivátů jako opcí a termínových kontraktů, což by v tomto segmentu výrazně omezilo hospodářskou soutěž, píše se podle zdrojů z komise v rozhodnutí.
  • Španělská ekonomika utrpěla v posledním loňském čtvrtletí první mezičtvrtletní pokles za dva roky a směřuje do recese. Za celý loňský rok hrubý domácí produkt země ohrožované dluhovou krizí ještě stoupl o 0,7 procenta, v letošním roce však španělská centrální banka čeká kvůli zesíleným úsporným opatřením vlády propad o 1,5 procenta.

...více informací naleznete na investice.finance.cz/analyzy-komentare/aktualne-z-trhu/.

 

Na našem Prodejním centru můžete rychle a výhodně uzavřít

STAVEBNÍ SPOŘENÍ

Výhodný způsob spoření se státní podporou a pojištěnými vklady. Uzavřete on-line a získejte odměnu až 600 Kč!

PENZIJNÍ PŘIPOJIŠTĚNÍ

Bezpečný způsob, jak se zajistit na stáří s možností daňových úlev. Uzavřete on-line a získejte až 1 500 Kč.

 

Posledních 7 dní doma 

  • Míra nezaměstnanosti ve čtvrtém čtvrtletí loňského roku meziročně klesla o 0,5 procentního bodu na 6,5 procenta. Ve srovnání s předchozím čtvrtletím klesla o 0,1 bodu. Nezaměstnaných bylo 337.900.
  • Ministerstvo financí předložilo vládě návrh novely zákona o stavebním spoření, která počítá se zavedením účelového využití státního příspěvku ke stavebnímu spoření. Ten by přitom bylo možné využít nejen na bytové účely, ale i na úhradu školného nebo jako úspory na stáří. Zákon rovněž navrhuje, aby do systému stavebního spoření mohly vstoupit i univerzální banky.
  • Tuzemské stavební spořitelny loni poskytly úvěry za 48 miliard korun, což je meziroční pokles o 17,5 procenta. Loni klesl i zájem o nové smlouvy o stavebním spoření. Letošní rok by měl být podle odhadů Asociace českých stavebních spořitelen mírně lepší.
  • Nová uhlíková daň, kterou připravuje ministerstvo financí, by podle týdeníku Ekonom mohla zdražit uhlí pro domácnosti a malé firmy zhruba o polovinu a přinést ročně do státního rozpočtu asi pět miliard korun. Čtyři miliardy by do rozpočtu zaplatili spotřebitelé uhlí, zbytek ti, kteří ve svých kotlích pálí lehký či těžký topný olej.
  • Stát hospodařil letos v lednu s přebytkem 21 miliard korun. Ten je vyšší než v lednu 2011, kdy státní rozpočet vykázal přebytek 10,6 miliardy Kč. Na celý rok je schválen rozpočet se schodkem 105 miliard korun. Loni rozpočet skončil v deficitu 142,8 miliardy korun. Letošní lednový přebytek je nejvyšší od roku 2000.
  • Češi do pojištění vkládají v průměru necelých osm procent z celkových výdajů domácností, zatímco ve vyspělých státech EU představují náklady na pojistné deset až 20 procent. České domácnosti ve výdajích za pojištění zaostávají nejen za rakouskými domácnostmi, ale v životním pojištění i za polskými.
  • Dluhy českých domácností u bank a finančních institucí na konci loňského roku vzrostly o 9,35 miliardy korun na 1,118 bilionu korun. Proti předloňskému prosinci domácnosti zvýšily své zadlužení o 60,6 miliardy korun. Zadluženost podniků v prosinci meziročně vzrostla o 46,6 miliardy korun na 951,8 miliardy Kč. 

...více informací naleznete na investice.finance.cz/analyzy-komentare/aktualne-z-trhu/.

 Posledních 7 dní na našem serveru .

 

Anketa


Počet nezaměstnaných v prosinci po delší době opět překročil půlmilionovou hranici. Analytici odhadují, že množství lidí bez zaměstnání i nadále poroste. Obáváte se o svou práci?

  • O práci se neobávám - 33 %
  • Ano, z propouštění mám strach - 43 %
  • Je mi to celkem jedno, práci si najdu vždy - 24 %

Autor článku

Michal Ruml  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: MAKRODATA A EU