Vánoce za peníze banky

05.12.2003 | , Finance.cz
ÚČTY A SPOŘENÍ


Chystáte se na výpravu za vánočními nákupy a marně si lámete hlavu s tím, kde na ně vzít? Dárky pod stromečkem letos nemusí být skromnější. Přinášíme vám stručný přehled nabídek spotřebitelských úvěrů jednotlivých tuzemských bank.

Pro nákup vánočních dárků se nejvíce hodí tzv. hotovostní neúčelový úvěr. Za půjčené peníze si můžete pořídit cokoliv a nemusíte bance dokládat jejich použití. To naopak musíte u účelového úvěru, který sice může být levnější, ale peníze banka převádí většinou přímo obchodníkovi či firmě, která vystavila fakturu na vámi kupované věci. Takto lze platit za konkrétní zboží, například pro vybavení domácnosti (pračky, ledničky, TV, počítač). U účelových úvěrů tedy prostředky nečerpáte přímo, zatímco u neúčelových úvěrů jsou peníze poukázány přímo na váš účet a čerpáte podle vlastního uvážení.

Nejdříve však musíte navštívit banku, vyplnit žádost o úvěr a poskytnout jí požadované doklady. Pak už nezbývá jen čekat, jestli vám úvěr ve vámi zvolené výši a době splatnosti banka poskytne. Oříškem k rozlousknutí může být zajištění úvěru. Některé banky požadují zajištění (většinou pomocí ručitele) u všech úvěrů, jiné do určité výše mohou úvěry poskytovat bez zajištění. V případě, že budete k úvěru potřebovat ručitele počítejte s tím, že bude muset také doložit potvrzení o příjmu. 

Výše poskytovaných spotřebitelských úvěrů je u jednotlivých bank a typů úvěrů různá. Minimální výše  se zpravidla pohybuje mezi 20 až 100 tisíci Kč. Maximální výše úvěru záleží na jeho charakteru a solventnosti klienta. Pozor si dejte také na minimální úrokovou sazbu. Tu totiž běžný klient jen těžko získá. Záleží na jeho solventnosti, tedy schopnosti půjčku splatit.

Podívejme se nyní na konkrétní nabídky jednotlivých tuzemských bank. Některé z nich pro vás přichystaly speciální předvánoční akce.

Česká spořitelna
U spotřebitelských úvěrů (účelových i neúčelových) nemá ČS stanovenu žádnou minimální ani maximální výši úvěru. Maximální výše úvěru je závislá na bonitě klienta. Úvěr do 100 tisíc korun lze získat bez jakéhokoli zajištění. Od 1. října 2003 snížila banka úrokové sazby úvěrů. Úroková sazba neúčelových spotřebitelských úvěrů začíná na 8,9 % p.a. a účelových úvěr na 7,9 % p.a. Snížené sazby jsou součástí zvýhodněné podzimní nabídky, která platí jen do konce roku 2003.

ČSOB
Hotovostní úvěr od ČSOB je možné čerpat až do výše 150 tisíc korun s dobou splatnosti až 3 roky. Až do 100 tisíc korun nemusí být vyžadováno žádné zajištění úvěru, záleží však na bonitě klienta. Úroková sazba je garantována ve výši 12,9 % p.a. Pokud potřebujete částku vyšší, můžete si zažádat o účelový úvěr až do výše 750 tisíc korun s maximální splatností až 7 let. Zajištění není potřeba do 400 tisíc korun. Úroková sazba začíná na 8,9 % p.a. pro úvěry se splatností 1 rok. Před vánocemi banka připravili pro zájemce možnost spočítat si na webu banky kolik si může klient půjčit a kolik bude činit měsíční splátka.

Dresdner Bank
Dresdner Bank poskytuje různé typy úvěrů především korporátní a privátní klientele a vše se odehrává na individuálním základě. Žádnou speciální nabídku banka před Vánocemi  nepřipravuje.

eBanka
Neúčelový spotřebitelský úvěr se splatností 13 - 60 měsíců je poskytován ve výši od 50 do 500 tisíc korun. O úvěr můžete požádat i když nejste klientem banky. Banka vyžaduje zajištění v závislosti na bonitě žadatele. O úvěr si klienti banky mohou požádat přímo na stránkách svého osobního účtu, kde je umístěna žádost. K vyřízení žádosti jsou potřeba maximálně 2 dny. Úrokové sazby se pohybují od 8,5 % p.a. eBanka zavedla nový systém schvalování spotřebitelských úvěrů. Klienti se tak do 10 minut dozví, zda obdrží spotřebitelský úvěr v požadované výši.

GE Capital Bank
Osobní půjčka expres od GE Capital Bank je hotovostní úvěr bez zajištění a ručitele. Půjčit si můžete částku od 30 do 150 tisíc korun. Peníze můžete získat již do 24 hodin. Rozhodnutí o schválení žádosti se dozvíte okamžitě. O půjčku mohou požádat i neklienti banky - maximální částka 75 tisíc korun. Doba splácení 24 - 60 měsíců. Roční úroková sazba je do 9,9 %. Poplatek za vedení úvěrového účtu je 40 Kč měsíčně.

HVB Bank
HVB Bank přišla začátkem listopadu s Rychlým hotovostním úvěrem. Každý klient, který do konce tohoto roku uzavře s bankou smlouvu obdrží od banky dárek. Správa a vedení úvěrového účtu je zdarma. Platí se však zpracování smlouvy. Peníze jsou klientovi připsány na účet do 24 hodin od podepsání smlouvy. Výhodou je i možnost kdykoliv předčasně splatit úvěr bez sankce. Úroková sazba se pohybuje od 8,8 % p.a. Minimální výše úvěru je 50 tisíc korun a maximální 200 tisíc korun se splatností 1 - 5 let. Do částky 100 tisíc korun není požadováno žádné zajištění úvěru. Požadovaná částka je připsána na účet do 24 hodin od podpisu smlouvy.

Komerční banka
Komerční banka od října tohoto roku poskytuje nový produkt v oblasti spotřebitelských úvěrů s názvem Perfektní půjčka. Jedná se o hotovostní neúčelový úvěr. Posouzení žádost banka provádí zdarma a zdarma je veden i úvěrový účet. Doba splatnosti úvěru je max. 48 měsíců. Minimální výše úvěru je 30 tisíc korun a maximální výše 150 tisíc korun. Úvěry do 120ti tisíc korun jsou zpravidla poskytnuty bez zajištění. Úroková sazba je závislá na době splatnosti úvěru a pohybuje se od 14,9 do 17,9 % p.a. Podmínkou poskytnutí úvěru je vedení účtu u KB. Pro ty, kteří požadují vyšší částku úvěru KB nabízí Osobní úvěr do 120ti tisíc korun bez zajištění se splatností max. 72 měsíců. Úroková sazba se pohybuje od 8,62 % do 12,70 % p.a. dle splatnosti.

Poštovní spořitelna
PS snížila v polovině října úrokové sazby spotřebitelských úvěrů. Účelový úvěr můžete získat od 7,9 % p.a. a neúčelový úvěr od 11,4 % p.a. Novinkou na trhu je rychlá půjčka - Čtyřlístek. Jedná se o půjčku ve výši od 10 do 30 tisíc korun. Klient se hned dozví, zda má na požadovanou částku nárok. Žadatel vyplní pouze jednoduchou žádost a nemusí dokladovat výši svých příjmů.

Raiffeisenbank
Raiffeisenbank nabízí jako spotřebitelský neúčelový úvěr Rychlou půjčku. Žadatelé nemusí bance dávat žádné zajištění. Úroková sazba začíná na 8,8 % p.a. Doba splácení je od 6 měsíců až do 5 let. Schválení půjčky trvá podle informací banky nejvýše 15 minut. Peníze pak jsou připsány na účet žadatele maximálně do 48 hodin. Žádat o půjčku mohou i ti, kteří nejsou klienty banky. Žádnou speciální akci banka před vánočními svátky nechystá.

Volksbank
U úvěru nad 150 tisíc korun je úvěr poskytován jako účelový. Je tedy potřeba doložit fakturou popř. jiným dokladem čerpání částky, která je proplacena přímo dodavateli. Výše úvěru se pohybuje od 60ti tisíc do 800 tisíc korun. Úrokové sazby jsou v současné době od 8 do 10 % p.a. dle doby splatnosti úvěru. Vedení úvěrového účtu stojí měsíčně 20 korun a za zpracování žádosti je poplatek 1 % z výše úvěru.

Živnostenská banka
Osobní úvěr do 120 tisíc získáte bez zajištění a bez historie vedení účtu už Živnostenské banky. Splátky lze podle typu úvěru rozložit až do 6 let. Správa osobního úvěru je zpoplatněna 50 korunami měsíčně. Úroková sazby u osobních úvěrů neúčelových je od 8,8 % p.a. a u účelových od 7,8 % p.a. Marketingový reditel Živnostenské banky Jan Boček k tomu dodává "V rámci předvánoční nabídky nabízí ŽB klintům zvýhodnění - vyřízení žádosti o úvěr zdarma (všechny žádosti o osobní úvěr podané do konce roku 2003). Tato nabídka je platná jak pro stávající, tak pro nové klienty."

Autor článku

Renata Pražáková  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: ÚČTY A SPOŘENÍ