V novém roce změnily ceny i banky

09.01.2004 | , Finance.cz
ÚČTY A SPOŘENÍ


S příchodem nového roku přicházejí tradičně i nové ceny. Dotkly se novoroční změny cen také sazebníků poplatků za bankovní služby? Přinášíme Vám stručný přehled nejdůležitějších změn.

Téma: Nový rok mění ceny

I z letmého pohledu do aktuálních sazebníků je více než zřejmé, že banky nadále pokračují v útoku na přepážkové klienty a snaží se všechny donutit využívat služeb přímého bankovnictví k obsluze svých financí. Nejvyššími poplatky jsou stále zatíženy hotovostní operace a služby prováděné přímo na pobočkách bank.

Některé z bank vstoupily do nového roku 2004 s novými sazebníky, které oznamují změny cen vybraných bankovních služeb. Vesměs se však dá říct, že jde letos převážně o pozitivní změny.

Jednou z bank, kde došlo ke změně sazebníku je HVB Bank. Jak nás informovala Renáta Pintravová z Oddělení externí komunikace HVB Bank, dochází ke změnám pouze v rámci Konta Komfort. Poplatek za výběr z bankomatů v ČR se snížil z 20 Kč na 15 Kč při zachování dvou výběrů měsíčně zdarma. Došlo i k dalším pozitivním změnám. Každý měsíc jsou u tohoto konta zdarma dvě došlé platby a pět vyšlých plateb provedeních na základě svolení k inkasu.
Došlo i ke zvýšení počtu zdarma vyšlých plateb na základě trvalého příkazu k úhradě z loňských 3 položek na 5 položek měsíčně.

Také Raiffeisenbank přistoupila od 1.1.2004 k několika dílčím změnám svých cenových podmínek. Došlo k rozšíření služeb všech tří variant balíčku Kompletkonto při zachování stejné úrovně poplatku. Varianta Start - 45 Kč měsíčně - navíc rozšířena o kontokorentní úvěr. Varianta Klasik - 80 Kč měsíčně - vedle základní elektronické karty další embossovaná VISA Classic nebo MasterCard Standard, ke které je zdarma pojištění proti zneužití. Varianta Optimum - 125 Kč měsíčně - zdarma je nabízena druhá embossovaná karta VISA Classic nebo MasteCard s pojištěním proti zneužití, původní cestovní pojištění jednotlivce bylo rozšířeno na celou spolucestující rodinu. Došlo také ke snížení poplatku za vedení balíčku Zlaté konto ze 495 Kč na 395 Kč měsíčně.
Změny se dotkly i poplatků za došlé bezhotovostní transakce. Cena byla zvýšena o 1 Kč na 5 Kč za položku (4 Kč u balíčků Profikonto a Pluskonto) bez ohledu na to, zda je to platba v rámci banky či z jiné banky.
Členka PR teamu Raiffeisenbank Romana Kubálková upozorňuje: "Z technických změn pak je nejvýznamnější změna ve frekvenci připisování úroků a účtování poplatků na běžných účtech, kdy se původní čtvrtletní připisování úroku mění na měsíční, rovněž měsíčně budou účtovány poplatky."

Další bankou měnící své ceny s příchodem nového roku je i Volksbank. Změnou, která některé klienty banky potěší a jiného zase ne, je změna poplatků za výběr hotovosti z bankomatu - snížení poplatku za výběr z bankomatu Volksbank na 2,50 Kč, poplatek za výběr z bankomatu ČSOB zůstává na 5 Kč, výběr z ostatních bankomatů v ČR byl však zvýšen na 25 Kč. Do 5.1.2004 byl poplatek za výběr jednotný, a to ve výši 5 Kč pro všechny bankomaty v ČR.
Pro zahraniční platby v EUR v rámci koncernu Volksbank byl nově zaveden tzv. "Volksbank-Transfer". Plátce nyní zaplatí jen 240 Kč a příjemci je částka připsána na účet zdarma.
Blanka Kandrnalová z oddělení Marketingu Volksbank nás informovala o tom, že "v průběhu roku je plánováno rozšíření sazebníku v oblasti platebních karet o nabídku pojištění proti zneužití platební karty a dodatkové cestovní a úrazové pojištění".

U Komerční banky došlo pouze k úpravě cen za pronájmy sefeseových schránek. Od ledna došlo k centrálnímu sjednocení cen za pronájmy.

Ostatní tuzemské banky (např. Citibank, Česká spořitelna, ČSOB, Dresdner Bank, eBanka či Poštovní spořitelna)  vstoupily do nového roku 2004 beze změn a ponechaly stejnou strukturu svých poplatků i jejich výši.
Zástupci všech oslovených bank však připouští, že během letošního roku ke změnám sazeb samozřejmě dojít může. V tuto chvíli ještě nemohou hovořit o konkrétních položkách. Drobné změny v sazebnících bank jsou totiž běžnou záležitostí. Pavel Makovský z eBanky k tomu dodává: "Je možné, že v souvislosti se vstupem ČR do EU se změní některé poplatky například za výběr z bankomatů v zahraničí a do budoucna také ceny za zahraniční platební styk".

Na našich internetových stránkách www.finance.cz můžete v sekci Bankovnictví nalézt výpis účtů nabízených tuzemskými bankami. Sami si potom můžete srovnat jednotlivé nabídky podle vámi požadovaných kritérií a poplatků. Určitě sami najdete tu nejlepší kombinaci bank a účtů vyhovující vašim požadavkům.

Autor článku

Renata Pražáková  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: ÚČTY A SPOŘENÍ