Živnostenská banka zavádí nové služby faktoringu

21.01.2004 | , Finance.cz
ÚČTY A SPOŘENÍ


Živnostenská banka jako jedna z prvních českých bank zavádí od ledna produkt exportního faktoringu. Ten je založen na postoupení krátkodobých exportních pohledávek ještě před datem jejich splatnosti - a to z exportéra na banku (faktora).

Exportní faktoring představuje v případě bank komplexní bankovní službu spojenou s evidencí, správou, zajištěním a financováním bonitních pohledávek klienta banky. Typickými klienty jsou střední a velké firmy, jejichž odběratelé požadují obchodní úvěr.

Přes tuzemské faktoringové firmy ročně projde kolem 60 miliard korun. Pouze jedna šestina z celkové sumy ovšem připadá na exportní faktoring. Živnostenská banka nyní nabízí řešení exportního faktoringu rychle a levně. U pohledávek vůči italským odběratelům nabízí banka i stoprocentní úhradu. Živnobanka hodlá během roku představit ještě další faktoringové služby.

Živnostenská banka, člen italské skupiny UniCredit, se bude od zbytku trhu lišit hlavně rychlostí vyřízení transakcí a finančními podmínkami. "Standardně faktoringové společnosti platí 60 až 80 procent pohledávky jako zálohu. My však u pohledávek vůči italským odběratelům nabízíme až stoprocentní úhradu. Navíc přebíráme riziko v případě nezaplacení pro platební neschopnost či nevůli italského odběratele, tzv. bezregresní faktoring," uvedl Zdeněk Kmoníček, vedoucí obchodního a exportního financování.

Živnobanka vidí ve využívání služeb exportního faktoringu velký potenciál: "Celkový objem tohoto typu faktoringových transakcí z tuzemska za rok 2002 činil pouhých 2,6 procenta HDP, ve vyspělých zemích to je pět až šest procent. Vývoz do Itálie v objemu 50 miliard korun představoval čtyři procenta českého exportu a formou faktoringu byla uhrazena pouze velmi malá část této sumy. V Itálii cítíme značný potenciál," poznamenal dále Zdeněk Kmoníček.

Živnobanka předpokládá slibný nárůst objemu faktoringu také v oblasti střední a východní Evropy, kde mateřská UniCredit vlastní velmi hustou síť poboček. "V této oblasti Nové Evropy je pro tradiční exportéry mnoho příležitostí a po faktoringových službách očekáváme velkou poptávku. Za významná teritoria považujeme hlavně Slovensko a Polsko. Díky zázemí mateřské UniCredit máme  podobně jako v Itálii rozjednané  podobné kontrakty i v ostatních zemích regionu," dodal Zdeněk Kmoníček.

Výhodou faktoringu je uvolnění finančních zdrojů vázaných v pohledávkách a odstranění rizika: "Klient okamžitě získá provozní prostředky, které nejsou účelově vázány a podstatně si vylepší své cash-flow. To i výrazně ovlivňuje konkurenceschopnost, protože exportéři mohou nabídnout prodloužené splatnosti. Živnobanka také přebírá rizika v případě nezaplacení a zajišťuje kurzové riziko, financováním v měně fakturace," uzavřel Zdeněk Kmoníček.

Komplexní balík faktoringových služeb Živnobanky zahrnuje evidenci, správu, zajištění a financování pohledávek. Faktoring italských pohledávek nabízí ve spolupráci s italskou společností UniCredit Factoring plnící funkci dovozního faktora. Ta operuje na italském trhu v rámci finanční skupiny UniCredit.

Zdroj: Tisková zpráva Živnostenské banky

Autor článku

 


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: ÚČTY A SPOŘENÍ