Zeptali jsme se Johna Cartera, matadora Wall Street III.

20.04.2012 | , Finance.cz
MAKRODATA A EU


Každý, kdo si dovolí učit s reálnými penězi, budí ve světě tradingu respekt. John je pověstný právě svým mottem: Reálné trhy, reálná data, reálné peníze. Nejen, že se specializuje na přesná vstupní a výstupní pravidla, ale neustále využívá reálné obchody a výpisy z nich, pro vzdělávání adeptů tradingu. ZÁVĚREČNÝ DÍL ROZHOVORU

Máte živou obchodní místnost. Jaké trhy v ní obchodujete?
Ano, obchoduji tam dvě odpoledne v týdnu. V obchodní místnosti se zaměřuji na futures akciových indexů.

Kolik má obchodní místnost členů?
Myslím, že máme nejlepší obchodní místnost v USA. Je umístěna v rámci našeho webu tradethemarkets.com. V místnosti je přibližně 850 členů. Máme také tisíce členů, kteří jsou předplatitelé nočního videa, které je v podstatě každovečerním sdílením mého denního výzkumu. Pro obchodování opcí máme sesterské stránky, simpleroptions.com. Jsou pro lidi, které to zajímá. Udělali jsme to, protože obchodování opcí je hodně rozdílné od obchodování futures a forexu.

Když se stanu členem vaší živé obchodní místnosti, za jak dlouho mohu očekávat, že budu schopen sám ziskově obchodovat vaše metody?
Měli jsme dost lidí, kteří skončili ve svých zaměstnáních a začali obchodovat na plný úvazek několik měsíců poté, co se zapojili do naší obchodní místnosti.

Co řeknete člověku, který přijde na váš seminář a zeptá se jak začít s obchodováním?
Jediný způsob jak se naučit obchodovat, je obchodovat. Je to stejné, jako když si přečtete knihu o tom, jak trefit golfový míček – když poprvé přijdete k odpalu a jediné co jste zatím udělali je, že jste si přečetli knihu o golfu – hrozně neuspějete. Musíte trénovat a jediný způsob jak trénovat je na živých obchodech. Demo účty jsou nepoužitelné, protože neměří, jak člověk bude v obchodě reagovat. Nenesete kůži na trh. Řekl bych jim, ať si vyberou jeden trh, jeden časový rámec a jeden indikátor. Ten pak obchodují po dobu 6 měsíců.

  • John Carter pořádá pouze 2 semináře ročně, letos se podařilo obrátit jeho pozornost na ČR,  o své znalosti se podělí v Praze 23. – 24.4.2012

Jak vysvětlujete ambiciózním obchodníkům, že tento byznys je denní rutinou a přináší spoustu práce?
Říkám jim, že je to nejzábavnější a zároveň nejtěžší způsob vydělávání si na živobytí. Každý by miloval živit se obchodováním. Nikdo nechce mít mizerné zaměstnání a dostávat malou výplatu. Kvůli tomu je v obchodování tak velká konkurence. Abyste v obchodování vydělal, musíte ty peníze vzít někomu jinému. Proto je kriticky důležité vyvinout si dovednost v řízení peněz.

Proč si myslíte, že tolik lidí v tomto byznysu neuspěje?
Je to 100% založeno na osobnosti a disciplíně. Dělat to pro vzrušení z velkého obchodu, obchodovat ve strachu a tak dále, to zruinuje každého obchodníka. Pokud si můžete dovolit od začátku dobrého učitele – někoho kdo opravdu obchoduje a ukáže vám živé obchody a nejenom power point - tak potom máte větší šanci. Nemůžete vyučovat obchodování na power pointu. Fotky obrazovek jsou užitečné, abyste ukázal, jak setupy fungují - ale potom musíte jít do reálného trhu.

Myslíte si, že úspěšným obchodníkem se může stát kdokoliv? Jaké osobnostní rysy považujete za kritické pro úspěch?
Ne, to si nemyslím. Myslím, že lidé, kteří věří v sebe sama, jsou schopni zvládnout nezdary a nenechat se jimi zlomit nebo ovlivnit. Ti, kteří se umí poučit ze svých chyb a neopakovat je, mají šanci. Mnoho lidí nemá v tomto byznysu co dělat.

Chybí vám některý z těchto kritických osobnostních rysů? Jakým způsobem to kompenzujete?
Musel jsem překonat spoustu osobnostních rysů. Rád si chodím pro velké obchody. Dříve bych vydělal hodně peněz a pak je vrátil nazpět. Objevil jsem, že je nerad vracím zpět! To, že mám obchodního partnera, někoho kdo mě činí odpovědným, mi v tomto ohledu pomohlo. Existují „triky“ jako tento, abyste překonali většinu osobnostních rysů.

Jsou nějací lidé, kteří na vás měli vliv v používání technické analýzy, nebo obchodního systému? Jaký konkrétní vliv na Vás měli?
Kniha Michaela Douglase mi hodně pomohla s disciplínou v obchodování. Pár lidí, kteří na mě měli skutečně vliv, jsou soukromí obchodníci. Opravdu do mě natlačili, abych čekal na setupy a neobchodoval, když není žádný setup. Obchodovat pouze pro to, že obchoduji, je cestou ke zruinování každého obchodníka.

Existuje jedna konkrétní kniha, kterou byste doporučil každému obchodníkovi přečíst?
Z nuly legendou Wall Street (od Jesse Livermora – pozn. překladatele) je klasika. Opravdu se dostává do mentálního nastavení obchodníka a je důležité, abyste tuto knihu měli. Také díky ní zjistíte, že trh je trhem a nezáleží, jestli je rok 1929 nebo 2029.

Co si myslíte, že je momentálně největší změnou ve finančním průmyslu? Jak si myslíte, že to do budoucna ovlivní trhy?
Z pohledu malého obchodníka bych řekl, že to jsou technologie. Přichází spousta vylepšení obchodních platforem, která prostě zjednodušují soustředění na setup, který byste chtěli zobchodovat.

Postihla vás nějakým způsobem krize v roce 2008? Zhoršily se vaše výsledky? Co by se stalo, kdyby se takováto věc opakovala?
Studuji mnoho korelujících trhů a hledám takto velké pohyby. Vzpomínám si, jak mi hodně lidí říkalo, že bych měl nakupovat zlato, kvůli hrozící krizi a já s nimi nesouhlasil. Pokud by měla být krize, tak to bude krize likvidity, což znamená, že velké fondy by vkládali peníze do amerických státních dluhopisů, což by vytlačilo výše americký dolar – to by mělo negativní dopad na zlato. 2008 byl velmi dobrý rok. Já jsem vlastně volal po shortu na Lehman Brothers na ceně $35 při vystoupení v televizi CNBC. Moc se jim to nelíbilo. Zdůrazňovali, že Merill Lynch je právě povýšil. Samozřejmě, nakonec došli až na nulu.

Americké akciové indexy jsou na post krizových maximech, Nasdaq na historických maximech, eurozóna stejně jako USA v obrovských dluzích. Jaký je váš aktuální náhled na trhy? Jakou máte prognózu do doby, než proběhnou v USA volby? Očekáváte zásadní změny po volbách?
Momentálně máme krizi likvidity – to znamená, že v éteru protéká až moc hotovosti. Máme „bublinu aktiv“, kdy se tato hotovost snaží najít uplatnění a přitéká do akcií. Myslím, že tohle skončí zle, prudkým výprodejem akcií po prezidentských volbách v USA. Momentálně jsou USA v lepší kondici než eurozóna. Dluh je hrozný na obou stranách, ale americká ekonomika je trochu silnější, což ulehčuje americké vládě splácet své účty. Stále je to ale ošidná situace. Právě probíhá velký boj mezi inflací a deflací. Americká vláda chce inflaci, aby vyhrála tak, že si „odinflacuje pryč své dluhy“, ale tržní síly ukazují směrem k deflaci. Je to skvělé období pro to, být obchodníkem!

Přijedete do Prahy, kde budete mít dvoudenní seminář. Plánujete, že se odkloníte více ke vzdělávání a seminářům?
Neplánuji. Dělám dva semináře ročně. Jeden v USA a jeden v cizině. Baví mě vyučovat, ale je to spousta práce! Raději bych jen obchodoval. Je to však skvělé mít možnost potkat lidi z různých částí světa. Zatím jsem vyučoval v přibližně 15 zemích v tomto režimu jednoho nebo dvou seminářů za rok.

Co budete učit české posluchače na vašem pražském semináři?
Toho je spousta. Je těžké shrnout dva dny plné informací do několika vět. Každopádně mým cílem je, aby v době, kdy budou účastníci opouštět seminář, nemuseli nadále sedět před počítačem a lámat si hlavu s tím, co udělat dalšího. Budou mít jasný akční dokument, který budou moci použít bez dohadů hned další obchodní den. To je něco, co jsem vybudoval za více než 20 let obchodování a co mi dobře funguje. Ještě nikdy jsem nebyl v Praze, takže se velmi těším na její návštěvu.

Autor článku

Tomáš Skolek  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: MAKRODATA A EU