Kdo platí daň z převodu nemovitostí?

28.01.2004 | , Finance.cz
BYDLENÍ


Rozhodli jste se koupit nebo prodat domek nebo jinou nemovitost? Nezapomeňte, že z převodu nemovitostí se platí daň. Ta je sice od letošního roku nižší, ale zaplatit se přesto musí.

Vybrali jsem pro vás jeden z dotazů, který na našem Poradenském centru položil jeden z našich čtenářů. S koupí nemovitost se vždy řeší otázka, kde na nemovitost vzít finance. Většinou je třeba hledat nějakou formu půjčky.  Ale vraťme se k dotazu, ohledně placení daně z převodu nemovitostí.

Dotaz čtenáře zní:
Dobrý den, kupuji byt od předchozího majitele. Daň z převodu nemovitosti platí asi prodávající, myslím, nebo i kupující?“

Odpověď poradce:
"Dobrý den, daň z převodu nemovitosti platí prodávající, a to nově od letošního roku 3% (dříve byla tato sazba vy výši 5%). Daň se vypočítává z kupní nebo odhadní ceny, podle toho, která je vyšší. Kupující je ale ze zákona ručitelem za prodávajícího. V případě, že prodávající daň z převodu nemovitosti do dvou let příslušnému Finančnímu úřadu nezaplatí, bude ji FÚ požadovat od kupujícího. Vám by pak nezbývalo, než tuto částku zaplatit a po původním majiteli nemovitosti ji vymáhat zpět soudní cestou. Toto ale lze ošetřit již v kupní smlouvě. Na druhé straně mám zkušenost, že někteří prodávající si vymíní, že tuto daň zaplatí kupující. Je tedy pouze na dohodě mezi současným majitelem nemovitosti a vámi, jak celou záležitost vyřešíte.“

Odpověď poradce je jasná, bohužel kupující sice daň neplatí, ale pokud jí prodávající odmítne zaplatit, bude požadována po něm.

Autor článku

Elena Ondrová  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 2
Hlasováno: 1 krát

Články ze sekce: BYDLENÍ