Konkurz IP banky nápadně připomíná ústeckou epizodu Union banky

09.02.2004 | , Finance.cz
ÚČTY A SPOŘENÍ


Konkurz IP banky je zvláštním způsobem načasován. Jen pár dní před tím, co měla Nomura definitivně přijít o kontrolu nad IP bankou, totiž žádají lidé Nomury soud o prohlášení konkurzu ve zjevné snaze zabránit českému státu a ČSOB v kontrole nad bankou.

Podivný je i argument lidí Nomury o nesolventnosti IP banky. Ta disponovala pár dní před koncem nucené správy (před necelými 2 lety) peněžními prostředky kolem 100 milionů korun. Jestliže tedy lidé Nomury dokládají konkurzní návrh předlužeností, pak buďto soudu předkládají zmatečnou, zmanipulovanou účetní evidenci, anebo se miliony ztratily ve firmě bez zaměstnanců, bez klientů a bez podnikatelské činnosti. Buďto autoři konkurzního návrhu podvádějí soud anebo způsobili horentní škody akcionářům IP banky.

A pokud Tomáš Kopřiva pro ČTK argumentuje daňovou povinností ve výši 150 milionů Kč, pak takové závazky někdejší IPB na IP banku nepřešly.

Náhlý souběh okolností příliš připomíná situaci kolem vyhlášeného a poté zneplatněného "ústeckého" konkurzu ostravské Union banky. Zde je časový sled událostí:

  • zřejmě v úterý 27. ledna 2004 požádali Tomáš Kopřiva a Marta Gellová soud o prohlášení konkurzu nad IP bankou a žádost podepsali jako členové představenstva
  • v pátek 30. ledna 2004 zpracovala "stážistka" na Vrchním soudu v Praze, JUDr. Dudová z Plzně, rozhodnutí v odvolacím řízení. Podle něho prý jsou Tomáš Kopřiva a  Marta Gellová právoplatně zvoleni za členy představenstva IP banky (jejich volbu nepovažoval totiž Rejstříkový soud za platnou). JUDr. Dudová po tomto kroku ukončila svoji krátkodobou stáž a vrátila se na své původní pracoviště u Krajského soudu v Plzni.
  • v pondělí 2. února 2004 rozhodla Policie ČR, že 46,16% akcií IP banky musí Nomura  vydat do rukou ČSOB a že o právu ČSOB na věc vzhledem k rozhodnutí londýnské arbitráže není pochyb.
  • ke dni 5. února (čtvrtek tohoto týdne) prohlásil soudce Městského soudu v Praze, JUDr. Suchý, konkurz nad IP bankou z důvodu předluženosti firmy.

Protože kolem konkurzu samotného a úloze lidí spjatých s Nomurou v něm existuje celá řada podivných okolností, zvláštních náhod a nevysvětlitelné časové souhry, bylo o vstup do konkurzního řízení požádáno státní zastupitelství.

ČSOB, která v zájmu státu a po dohodě s ním, vede proti Nomuře spory o navrácení majetku vyvedeného v rozporu s předpisy či právem z někdejší IPB, hodlá podniknout kroky ke zrušení prohlášeného konkurzu. ČSOB je připravena v zájmu státu a v souladu s verdiktem londýnské arbitráže ujmout se práv majoritního akcionáře v IP bance. "Ústecká epizoda Union banky ukazuje, že česká justice má a umí rychle použít opravné mechanismy, jimiž lze na takové podivné situace reagovat. Nepochybně k tomu dojde i nyní", uvedl Milan Tománek, mluvčí ČSOB. Prohlášení konkurzu nezbavuje Nomuru povinnosti převést na ČSOB 46,16% akcií IP banky.

Zdroj: Tisková zpráva ČSOB

Autor článku

 


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: ÚČTY A SPOŘENÍ