V rámci programu TOP Podnik poskytla Česká spořitelna již přes 4,0 mld. Kč investičních úvěrů

18.02.2004 | , Finance.cz
ÚČTY A SPOŘENÍ


eská spořitelna do konce roku 2003 poskytla v rámci programu TOP Podnik 252 investiční úvěry, celkem za 4,005 miliardy Kč. Program TOP Podnik zahájila banka v dubnu roku 2001 na podporu rychlého rozvoje perspektivních malých a středních podniků.

Výhodou programu je, že úroková sazba u těchto úvěrů je o 300 bazických bodů nižší, než je sazba tržní. "Program je určen na podporu rozvoje úspěšných malých a středních firem, které jsou motorem české ekonomiky. Jsem rád, že se tento záměr zdařil. Naše statistiky ukazují, že ve firmách, které se zúčastnily programu, se zvyšuje obrat o 35 %, zaměstnanost roste o 7,3 %, hrubý zisk o 49 % a export o 37 %," konstatoval Gernot Mittendorfer, člen představenstva a náměstek generálního ředitele České spořitelny.

Úvěry banka poskytuje na 5 až 10 let právnickým a fyzickým osobám se sídlem v České republice. Jde o firmy, které podnikají v průmyslu, obchodu, službách, ve výrobě a zpracování zemědělských produktů. Obrat podniku by měl být mezi 30 mil. Kč a 1,5 mld. Kč. Kritériem pro poskytnutí úvěru je mimo jiné přínos projektu pro firmu a vliv investičního projektu na životní prostředí, region a stát.

TOP Podnik byl prvním ze série TOP Programů banky pro malé a střední firmy. V roce 2002 jej následoval Povodňový program pro firmy postižené povodněmi v létě 2002. Formou rychlého přístupu k financování umožnila Česká spořitelna podnikatelům postiženým povodněmi získat provozní úvěr na likvidaci škod. Celkově poskytla úvěry za 104 miliony Kč.

Následoval program TOP Export pro firmy jako způsob řízení vlastního cash flow. Je určen firmám, kde podíl exportu na celkovém obratu firmy činí alespoň 10 % a minimálně 10 mil. Kč. Česká spořitelna poskytuje bankovní úvěr na financování krátkodobých exportních pohledávek ve výši úvěru € 0,2 mil. - 2 mil. anebo zajistí plnohodnotný faktoring, kde výše úvěru není limitována. Program běží od září 2002.

Program TOP Kapitál vznikl na počátku roku 2003 a je cílen na kapitálovou podporu SME. Česká spořitelna poskytuje investice do těchto firem ve formě rizikového (venture) kapitálu. Za tímto účelem ČS založila fondy rizikového kapitálu (venture funds): Czech TOP Venture Fund B.V. a Genesis Private Equity Fund. Dosud investovala  banka prostřednictvím fondů 3,2 mil. EUR. Návratnost investic se očekává do 10 let.

Zdroj: Tisková zpráva České spořitelny

Autor článku

 


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: ÚČTY A SPOŘENÍ