Kreditní karty dobývají republiku

24.02.2004 | , Finance.cz
ÚČTY A SPOŘENÍ


Kreditní karty patří mezi produkty, které právě zažívají velký rozmach na českém trhu. Mnoho lidí si začíná uvědomovat výhody, které kreditní karty skýtají. Zájem o ně neustále roste, majitelé jich využívají k nákupům stále častěji a opakovaně…

Kreditní karty si získávají stále větší popularitu. Česká republika je jedním z nejvíce dynamický se rozvíjejících trhů v regionu střední a východní Evropy. Kreditní karta je na první pohled stejná jako klasická platební karta, kterou má v peněžence snad již každý. Nicméně, od obyčejné debetní karty se výrazně liší. V čem?

  • Platební karta (debetní) - jedná se o kartu, kterou lze platit nebo vybírat z bankomatu, pokud je na účtu, ke kterému byla karta vydána, dostatek peněz. Prostředky lez čerpat jen do výše zůstatku na účtu či do výše kontokorentu. K zúčtování dochází většinou chvíli po provedené transakci.
  • Kreditní karta - kartou můžete nakupovat zboží nebo služby na úvěr. K zúčtování dochází až po určité bankou stanovené době. Úvěr se čerpá prostřednictvím revolvingového (opakujícího se) úvěrového limitu, který se obnovuje automaticky po splacení dlužné částky. Banky stanovují minimální výši splátky úvěru (obvykle 5 - 10 % z dlužné částky) a úvěrový limit (podle bonity klienta).

Zatímco trh debetních karet je v České republice již vysoce rozvinutý a na srovnatelné úrovni se zeměmi Evropské unie, kreditní karty zažívají svůj velký rozmach právě nyní. Kreditní karty totiž přinášejí svým držitelům řadu výhod. Jejich prostřednictvím získají finanční rezervu, kterou mohou opakovaně použít podle své aktuální potřeby.

Proč ale nevyužít raději klasický spotřebitelský nebo kontokorentní úvěr? Proč čerpat do mínusu právě kreditní kartou? Vždyť úvěr z kreditní karty je dražší než u klasických spotřebitelských úvěrů a navíc za kreditní kartu zaplatíme dost vysoký roční poplatek. Výhodou kreditních karet číslo jedna je jednoduchost čerpání úvěru. Není potřeba vyplňovat žádost a čekat na potvrzení, automatické a v podstatě nekonečné obnovování úvěru atd. Běhat neustále do banky a žádat o úvěr není vždy zrovna příjemné. A kreditní karta je velice elegantním řešením k překonání krátkodobých finančních výpadků. Navíc, pokud klient splatí čerpaný úvěr v bankou stanoveném bezúročném období, nezaplatí za čerpaný úvěr žádné úroky. Obě tyto výhody se logicky odrážení nejen v rostoucím počtu vydaných kreditních karet, ale také v jejich stále častějším používání.

Oblibu kreditních karet dokazují také výsledky průzkumu, který si loni objednala společnost MasterCard Europe (na otázky odpovídalo 600 respondentů z celé ČR). Zájemci o spotřebitelský úvěr si půjčí do roka v průměru 5,1krát a majitelé kontokorentu 14,9krát. Výrazně oblíbenějším úvěrovým produktem jsou ale právě kreditní karty, jejichž držitelé si půjčí v průměru 51,6krát do roka. Na rozdíl od ostatních typů úvěrů a půjček tak využívají své kreditní karty k nákupům mnohem častěji a opakovaně. V průměru použijí držitelé svoji kreditní kartu 1x týdně. Šest procent držitelů ji používá dokonce denně.

Podle tohoto průzkumu berou zájemci o kreditní karty ohled především na jejich praktické výhody. Při výběru požadují držitelé karty především jasné podmínky úroků a bezúročného období (100 % respondentů), praktičnost (96 %) a možnost lépe plánovat své výdaje (92 %). Ocení ale i dostatek informací poskytnutých bankou (82 % dotázaných) a to, že jim karta přináší možnost "impulsivních nákupů" (79 % respondentů). Naopak mnohem nižší roli v jejich rozhodování hraje prestiž (38 %) nebo tradice (23 % respondentů). Impulsem k pořízení kreditní karty je u většiny držitelů především nabídka ze strany banky. Jen necelá třetina dotazovaných se pro kreditní kartu rozhodla na základě svého vlastního uvážení a výběru.

Kreditní kartu lze již dnes použít téměř kdekoliv. Akceptační síť je opravdu široká. Podle výsledků výběrové statistiky za 2. čtvrtletí 2003, kterou provedlo Sdružení pro bankovní karty, je v České republice možné kreditními kartami platit ve více než 40 000 obchodech. Držitelům těchto typů karet je k dispozici také 2 492 bankomatů. Nejčastější uplatnění nacházejí především v hypermarketech a supermarketech, u čerpacích stanic, v prodejnách s oděvy a obuví, pro nákupech spotřební elektroniky, nábytku či při platbě za ubytování v hotelích.

Kreditní karta se však nehodí úplně pro každého. Její největší negativní stránkou je vysoký úrok. Kreditní kartu by si rozhodně neměli pořizovat ti, kteří se snaží co nejvíce ušetřit. Nenaleťte na reklamní kampaně bank, že nebudete platit žádné úroky. Pravda to sice je, ale jen částečná. Pokud svůj dluh splatíte do určité doby (tzv. bezúročné období) nezaplatíte o nic víc, než jste si půjčili. Ale když jej splatit nestihnete, budete se vy i vaše peněženka divit. Úvěr totiž bývá nezřídka úročen sazbou 20 % ročně.

Kreditní karty v sobě skrývají také spoustu doplňkových služeb a výhod. Jedná se především o cestovní pojištění, slevy v různých obchodech či bonusové programy.

Autor článku

Renata Pražáková  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: ÚČTY A SPOŘENÍ