Co týden dal?

27.02.2004 | , Finance.cz
MAKRODATA A EU


Konec týdne je tu. Pokud jste díky pracovnímu vytížení neměli čas sledovat, co se během týdne stalo, přinášíme Vám již tradiční souhrn těch nejzajímavějších událostí nejen z domova a ze světa, ale i z našeho serveru. Nechte se zlákat...

Posledních 7 dní ve světe

Začátkem týdne se rozpoutala vlna násilí a rabování na východním Slovensku. Romové na Slovensku začali rabovat obchody kvůli snížení sociálních dávek. Proti rabujícím Romům musela zakročit policie. Již ve středu nepokoje polevily, ale pravděpodobně jen díky tomu, že vláda povolala do možných ohnisek napětí armádní posily a přesunula bezpečnostní složky do rizikových oblastí.

Ruský prezident Vladimir Putin v úterý oznámil, že kabinet premiéra Michaila Kasjanova rezignoval. "V souladu se článkem 117 ruské ústavy jsem dnes rozhodl, že vláda má podat demisi," řekl Putin v živém televizním přenosu.

Přední představitel organizace Al-Káida v úterý prostřednictvím nahraného videozáznamu varoval amerického prezidenta George W.Bushe, aby se připravil na další útoky na Spojené státy.

Demonstrující maďarští zemědělci splnili svou výhrůžku z minulého týdne a začali se svými traktory a zemědělskými stroji vjíždět na silnice vedoucí do maďarské metropole a postupně je blokovat. Touto akcí chtějí upozornili na údajně kritickou situaci zemědělství a vymoct si od vlády dotace.

V Německu byla zřízena první burza pro obchody s hnojem. Jako první na světe vytvořilo ústřední databázi nákupů a prodejů tekuté mrvy. Někteří zemědělci mají více hnoje, než spotřebují, zatímco jiným chybí, a tak musí kupovat průmyslová hnojiva. Ministerstvo proto přišlo s nápadem, aby byla vytvořena databáze toho, kdo hnůj má a kdo jej potřebuje.

Posledních 7 dní u nás

Poslanecká sněmovna minulý týden při hlasování o dani z přidané hodnoty pravděpodobně porušila jednací řád. Podle záznamu s opozicí hlasoval také bývalý poslanec ODS Petr Kott. V té chvíli ale kvůli opilosti ve sněmovně vůbec nebyl.

Vláda ve středu rozhodla, že se českým zástupcem v Evropské komisi stane Pavel Telička. Telička tak na poslední chvíli nahradí předchozího vládního kandidáta Miloše Kužvarta, který v pátek překvapivě rezignoval. Telička prostředí Evropské unie důvěrně zná, neboť vedl za Českou republiku předvstupní jednání. V současnosti je českým velvyslancem při EU v Bruselu.

Česká republika přijala kvůli sociálním nepokojům na Slovensku bezpečnostní opatření na hranicích. Jedná se o zvýšené sledování hranic pro případ přílivu imigrantů. Žádnou takovou informaci ale české orgány nyní nemají.

Platby přesahují částku 15.000 eur (v přepočtu asi půl milionu korun) budou muset platit občané a podniky bezhotovostně prostřednictvím účtu u banky. Příslušný zákon schválila sněmovna. Za porušení této povinnosti budou moci kontrolní orgány uložit pokutu až pět milionů korun. Zákon musí ještě projednat Senát a podepsat prezident.

Poslanecká sněmovna ve čtvrtek schválila nový zákon o dani z přidané hodnoty, který by měl od května snížit základní sazbu daně na 19 z dnešních 22 procent, ale zdraží komunální služby a některé zboží.

Českým aeroliniím se po vstupu Česka do Evropské unie otevřou široké obchodní možnosti, neboť mohou působit i na trzích dalších členských zemí. Prvním viditelným přínosem těchto změn bude nové spojení mezi Marseille a Barcelonou, které začne společnost provozovat v červnu.  Společnost hledá i další příležitosti k expanzi mimo své současné trhy, letos však už zřejmě nové trasy otevřeny nebudou.

Posledních 7 dní na našem serveru

Tématem FinTriků pro tento týden bylo: Přes internet levněji. Každý den v týdnu jsme Vám přinesli informace o tom, jak ušetřit při nákupech na internetu. Přečíst jste si mohli například jak nakupovat finanční produkty, spotřební zboží, knihy, hudbu či jiné dárkové předměty, zájezdy, letenky nebo dokonce auta. To vše on-line v teple domova.

V sekci Ekonomika najdete aktualizované makroekonomické údaje České republiky. Sekci jsme upravili, rozšířili a ještě více zpřehlednili. Všechna důležitá data a ukazatele naleznete pohodlně na jednom místě.

Ve spolupráci s firmou Business Lease jsme pro Vás připravili novou abecedu operativního leasingu. Dozvíte se zde přesně jednotlivé části, ze kterých se tento pronájem vozu skládá.

V sekci Bankovnictví jsme pro vás připravili čerstvé informace o platebních kartách. Najdete zde podrobné podmínky jednotlivých typů a druhů platebních karet u tuzemských bank. Dozvíte se zde, jaké jsou poplatky za vedení konkrétní platební karty, jaké jsou pro ni stanovené limity výběru z bankomatu a platby u obchodníků i jaké jsou poplatky za výběr hotovosti kartou doma i v zahraničí a mnoho dalších potřebných informací.

Potřebujete informace z katastru nemovitostí? Telefon, fax a adresu včetně emailu na všechny katastrální úřady a katastrální pracoviště v ČR naleznete na stránce Katastrální úřady. Již nehledejte jinde, na našich stránkách neleznete informace rychle!

Připravili jsme pro Vás aktuální daňová přiznání ke stažení. Již nyní si můžete zdarma stáhnout, vyplnit, vytisknout a poslat na finanční úřad tyto formuláře daňových přiznání:
"Přiznání k dani z příjmu fyzických osob, TYP A" (+ Pokyny k vyplnění),
"Přiznání k dani z příjmu fyzických osob, TYP B" (+ Pokyny k vyplnění),
"Potvrzení o zdanitelných příjmech ze závislé činnosti a funkčních požitků a o sražených zálohách na daň"
"Přiznání k dani z příjmu právnických osob" (+ Pokyny k vyplnění),
"Přiznání k silniční dani" (+ Pokyny k vyplnění),
Přílohy k daňovým přiznáním k dani z příjmu PO pro akciové společnosti: „Výkaz zisku a ztrát v plném rozsahu“, „Rozvaha v plném rozsahu",
Přílohy k daňovým přiznáním k dani z příjmu pro společnosti s ručením omezeným a FO: „Výkaz zisku a ztrát ve zkráceném rozsahu", „Rozvaha ve zkráceném rozsahu",
„Přiznání ke spotřební dani“ (+ Pokyny k vyplnění),
„Přiznání k uplatnění nároku na vrácení spotřební daně podle § 56 zákona č. 353/2003 Sb., o spotřebních daních, ve znění pozdějších předpisů“ (+ Pokyny k vyplnění),
„Přiznání k uplatnění nároku na vrácení spotřební daně podle § 57 zákona č. 353/2003 Sb., o spotřebních daních, ve znění pozdějších předpisů“ (+  Pokyny k vyplnění),
„Přiznání k dani z přidané hodnoty“,
"Přehled za rok 2003 o příjmech a výdajích ze samostatně výdělečné činnosti a úhrnu záloh na pojistném pro zdravotní pojišťovny",
"Přehled za rok 2003 o příjmech a výdajích ze samostatně výdělečné činnosti a úhrnu záloh na pojistném pro MSSZ nebo OSSZ",
a další.

On-line prodej

Na Prodejním centru Finance.CZ vznikla tento týden nová sekce Pojištění právní ochrany. Naleznete zde nabídku D.A.S. pojišťovny. S její pojistnou ochranou se nemusíte obávat drahých soudních sporů. Veškeré náklady soudních sporů a správních řízení v pojištěné oblasti za vás ponese pojišťovna.
 
Dalším specializovaným pojištěním, které naleznete v našem Prodejním centru je pojištění odpovědnosti. Nejzajímavější oblastí v pojištění je pojištění odpovědnosti, které kryje nedbalostní škody způsobené zaměstnavateli.
 
Stále můžete využít výhodné nabídky uzavření penzijního připojištění on-line na Prodejním centru Finance.CZ. Ke každé smlouvě od nás získáte prémii ve výši jednoho měsíčního příspěvku.

Poradenství

Každý týden vybíráme jeden z dotazů, které naši čtenáři vkládají do poradna.finance.cz. Vložit nebo najít odpověď zde můžete na dotazy z různých oblastí osobních i firemních financí.

"Jsem podnikatel s výrobním programem a s počtem pracovníků 23. Rád bych věděl, něco víc o pojištění zaměstnanců s možností daňového odpočtu. Jaká je perspektiva takového pojištění a je podobný produkt v EU?"

Na tento dotaz odpověděla finanční poradkyně Dagmar Krátká:

"Máte možnost přispívat svým zaměstnancům na penzijní připojištění - příspěvek zaměstnavatele až do výše 5% vyměřovacího základu se nezahrnuje do daně z příjmů a neplatíte z něj zdravotní ani sociální pojištění. Dále můžete svým zaměstnancům přispívat..."


Anketa

Minulý pátek poněkud překvapivě rezignoval vládní kandidát na Eurokomisaře. Miloš Kužvart se rozhodl vzdát své funkce, protože necítil podporu vlády. Napevno s Kužvartem již počítalala i Evropská komise. Téměř ihned po události se odevšad začaly ozývat udivené, ba až pobavené reakce. Proto se tohoto tématu dotkla i naše pravidelná týdenní anketa, jejíž otázka tentokrát zněla:

"Česká republika opět hledá nového eurokomisaře. Kandidát rezignoval ještě dříve než se stihl v Bruselu rozkoukat. Co si o tom myslíte?"

A jak dopadlo hlasování? Polovina všech účastníků ankety si myslí, že Česká republika si v Evropské unii, kam hodlá za pár měsíců vstoupit, utrhla pěknou ostudu (51 %). Na druhou stranu 34 % hlasujících se domnívá, že se nestalo nic nenapravitelného. Na podrobnější výsledky ankety se můžete podívat na náseldujícím koláčovém grafu.


ČR si utrhla v EU pěknou ostudu
Je to smutné, leč české
Nestalo se nic nenapravitelného
Nevím, nezajímám se

Autor článku

Renata Pražáková  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: MAKRODATA A EU