Spořitelna mění čísla pěti milionů účtů

01.04.2004 | , Finance.cz
ÚČTY A SPOŘENÍ


Česká spořitelna změnila během prvního dubnového víkendu čísla všech sporožirových účtů i vkladních knížek. Přečíslování se tak dotklo téměř pěti milionů účtů. Nová čísla musela být od května v souladu s pravidly EU. Co to pro klienty České spořitelny znamená?

O co jde?

Českou spořitelnu zřejmě čeká perný víkend. Během pouhých dvou dnů musí přečíslovat všechny své účty a vkladní knížky. Ve dnech 3. a 4. dubna 2004 bude totiž jednorázově přečíslováno zhruba 2,7 milionu sporožirových účtů a 2,5 milionu vkladních knížek. Dohromady se tak jedná o téměř pět milionů účtů a tedy i pět milionů nových čísel.

Po tomto víkendu už nové číslo účtu sporožira či vkladní knížky nebude obsahovat specifický symbol a klienti jej budou moci používat hned od pondělí 5. dubna. Klienti se nemusejí změny obávat, protože ještě celých dalších 5 let bude možné posílat peníze i na účty s původním číslem. Dokonce ani není potřeba kvůli přečíslování navštívit pobočku České spořitelny. Ta jim veškeré platby i povolení k inkasu automaticky přesměruje na nový účet.

Česká spořitelna kvůli přesměrování účtů omezí během víkendů částečně svůj provoz. "Jde o náročnou operaci, která je jedinečná svým rozsahem. Operace je naplánována na víkend tak, aby byl dopad na klienty minimální. Od soboty 3. dubna do neděle 4. dubna bude kvůli přečíslování omezen provoz našeho Klientského centra a služeb přímého bankovnictví. Klientům nebudou rovněž k dispozici pobočky ČS v Hypernovách a velkých obchodních řetězcích. Zároveň bude o jeden den oproti normálu odloženo rozesílání výpisů ze sporožirových účtů tak, aby klienti již obdrželi výpis s novým číslem účtu," uvedl Libor Zima, ředitel projektu Přečíslování České spořitelny. "Bankomaty i platební karty budou plně funkční," upřesnil Zima. "Náklady na přečíslování účtů budou spořitelnu stát 113 milionů korun." Podle Zimy půjde především o náklady na marketing, informování klientů a úpravu softwaru.

Co to pro klienty České spořitelny znamená?

Nová čísla účtů a vkladních knížek budou v souladu s pravidly Evropské unie (systém IBAN - Internationat Bank Account Number). Hlavním cílem celé akce je zjednodušení  tuzemského i mezinárodního platebního styku. Spořitelna chce zbavit klienty komplikací spojených s existencí specifického symbolu, který byl jakousi anomálií přetrvávající ještě z minulosti. Klienti již nebudou mít potíže s vyplňováním formulářů, které nejsou na specifické symboly připraveny. Tím se sníží riziko případných chyb v platebním styku. Přečíslování navíc umožní i přenositelnost čísla účtu, pokud se klient rozhodne změnit svou pobočku České spořitelny například z důvodu stěhování. Což byl až doteď poměrně velký problém. Klient již nebude závislý na domovské pobočce.

Jak a kdy se klienti dozví své nové číslo?

O nových číslech sporožirových účtů se mohou všichni klienti informovat od 5. dubna 2004 na kterékoli pobočce České spořitelny nebo na její zelené lince. V průběhu měsíce dubna všem svým klientům zašle spořitelna nový lístek s bankovním spojením. Také na březnovém výpisu z účtu bude už nové číslo uvedeno. Výpis obdrží klienti již počátkem dubna.

Nové číslo své vkladní knížky se klienti dozví při návštěvě pobočky od 5. dubna 2004. Změna čísla účtu bude provedena přímo v předložené vkladní knížce nebo bude klientovi vydána vkladní knížka nová již s novým číslem.

Dříve než 5 dubna se však klienti nové číslo svého účtu nedozví. Proč? Protože ke změně dojde jednorázově v celém bankovním systému spořitelny ke 4. dubnu 2004. Do té doby budou všechny informační systémy pracovat pouze se starými čísly.  Pokud by někdo použil nové číslo účtu ještě před datem 4. dubna, platba by nebyla provedena případně vrácena.

Hrozí nějaká rizika při platbách důchodů, SIPA …?

Klienti, kterým je zasílán důchod na sporožirový účet se také nemusejí obávat. Důchod jim bude chodit na účet dál a nemusejí ani změnu čísla účtu oznamovat České správě sociálního zabezpečení. Spořitelna s ČSSZ spolupracují a změna čísel bude provedena hromadně přímo v informačním systému. To samé platí i pro Českou poštu. Ani s platbami plynu, elektřiny, pojistného či poplatků za telefon … by neměl být v budoucnu problém. Česká spořitelna přislíbila, že bude také s těmito organizacemi jednat o hromadné změně čísel účtů v jejich systémech. V každém případě budou ještě po dobu příštích pěti let všechny platby zpracovány, i když budou obsahovat staré číslo účtu.

A co u ostatních bank?

Ani klienti ostatních bank se nemusejí obávat. Ve všech tuzemských bankách již čísla účtů požadavkům Evropské unie vyhovují. Pouze pro zahraniční platby bude po vstupu do EU nutné používat tzv. systém IBAN, který je tvořen 24 znaky a vedle čísla účtu obsahuje i kód země a banky, která účet vede.

IBAN (Internationat Bank Account Number) se používá pro platby zahraničního platebního styku tzv. přeshraniční platby v rámci zemí Evropské unie. Od 1. května 2004 budou muset všichni v zahraničním platebním styku uvádět čísla účtů ve formátu IBAN. Je tedy nutné o změně čísla účtu informovat zahraniční partnery popřípadě zaměstnavatele.

Autor článku

Renata Pražáková  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: ÚČTY A SPOŘENÍ