O českém zateplování rozhodnou evropské emisní povolenky

11.01.2013 | , Finance.cz
BYDLENÍ


Na jedné straně virtuální svět obchodování s emisními povolenkami, na druhé zcela reálné zateplování českých domů.  Jak to jde dohromady? Dotace z  programu Nová zelená úsporám, který vláda plánuje spustit v průběhu tohoto roku, bude financován právě z prodeje emisních povolenek.

Neuškodí proto podívat se, jak trh s emisními povolenkami funguje – objem peněz, které vláda domácnostem rozdá, totiž závisí na tom, kolik z jejich prodeje vytěží. Než se ale dostaneme do české vísky, kde si pan Novák díky prodeji emisních povolenek zateplí dům, musíme začít zeširoka a globálně. Emisní povolenky jsou nástrojem, který má přispět ke snížení emisí skleníkových plynů. Evropský trh s emisními povolenkami (EU ETS), který je celosvětově největším, zahrnuje podle údajů ministerstva životního prostředí na 12 000 podniků z oblasti energetiky, výroby oceli, železa, cementu nebo vápna a pokrývá více než 2 miliardy tun emisí CO2.

Jak celý systém emisních povolenek funguje?

Zjednodušeně řečeno, Evropská komise každému státu určí, kolik skleníkových plynů může do ovzduší vypustit (jedna povolenka rovná se jedna tuna emisí) a ten pak povolenky přerozdělí mezi příslušné společnosti, jako jsou například elektrárny nebo průmyslové podniky. Pokud tato zařízení vypustí do ovzduší méně oxidu uhličitého, mohou se zbývajícími emisními povolenkami obchodovat. 

Ceny povolenek rozhodnou o dotacích

Cena emisních povolenek je určována tržně. V současné době je k prodeji na burze nabízeno velké množství povolenek, které tlačí cenu dolů. Kvůli krizi totiž klesla výroba, takže se ovzduší znečišťovalo méně a zbylo více povolenek. Například v polovině listopadu minulého roku zažily povolenky na burze velký propad. V Evropě se proto v současné době uvažuje o stažení až 900 milionů povolenek z oběhu (tzv. backloading), což by mělo zvýšit cenu povolenky na 16 až 18 euro, a řeší se také reforma systému obchodování s emisemi.

Právě cena, za kterou se budou emisní povolenky na trhu prodávat, rozhodne o tom, kolik české domácnosti dostanou na zateplování v rámci programu Nová zelená úsporám. Stát má v plánu rozdat celkem 28 miliard korun – pokud ale ceny povolenek půjdou dolů, bude to mnohem méně. Podle výpočtů Ondřeje Boreše ze společnosti Virtuse Energy, která se věnuje poradenství v oblasti emisí, je možné, že Česká republika na prodeji povolenek vydělá 125 miliard nebo pouze 15 miliard korun, jestliže cena povolenky klesne na 2 až 3 eura.

O ceně emisních povolenek rozhoduje celá řada faktorů

V současné době trh citlivě reaguje na politická vyjádření evropských politiků ohledně plánované reformy systému. „Stačilo prohlášení Nizozemska, že návrh podpoří a cena stoupla asi o 12 procent. Pokud by dnes Německo řeklo, že reformu podpoří, myslím, že cena povolenek může klidně o 30 procent stoupnout a naopak,“ uvedl v rozhovoru pro ihned.cz Boreš.

Peníze na zateplování budou rozděleny postupně

Zda nakonec stát vytěží z prodeje povolenek plánovaných 28 miliard, které plánuje poskytnout na zateplování domů, je zatím ve hvězdách. Chce se však poučit z chyby původního programu Zelená úsporám, který se kvůli velkému zájmu žadatelů potýkal s nedostatkem peněz. Výzvy budou proto vypisovány postupně a dotace zastaveny, jakmile dojde k vyčerpání peněz.

První výzva by měla být vypsána v březnu a předpokládaný objem rozdělených financí by měl být 1,4 miliard korun. „Příjem žádostí o dotace bude zahájen v srpnu 2013. Žadatelé tedy budou mít dostatek času na zpracování projektové dokumentace," uvedla ředitelka Státního fondu životního prostředí ČR Radka Bučilová.

Z dotací budou podporovány opatření realizovaná po 1. lednu 2013, která sníží energetickou náročnost domů a potřebu tepla na vytápění. Stát plánuje podpořit zateplování rodinných domů i veřejných budov (např. školky nebo domy pro seniory).

Autor článku

Jana Poncarová

Jana Poncarová  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: BYDLENÍ