Platné změny v DPH

11.01.2005 | , Finance.cz
DANĚ


Novela k dani z přidané hodnoty je velmi rozsáhlá, proto pro Vás vybíráme ty nejdůležitější změny. Ať Vás již zajímá vyměřování při dovozu zboží či sazby DPH, vše naleznete na dalších řádcích.

Od 1.1.2005 došlo ke změnám v zákoně o dani z přidané hodnoty. V několika článcích z minulého roku jsme Vás již o části informovali. Nyní Vám přinášíme další výčet těchto změn.

Zdaňování vratných obalů
Osoby, které jsou plátci daně a uvádějí vratné obaly spolu se zbožím na trh, museli k 1.1.2005 zajistit přecenění vratných obalů. Jednalo se o obaly, které se k uvedenému dni nacházely na skladě.

Přeúčtování
Novou úpravu má přeúčtování služeb. V zákoně je stanoveno, že u předfakturace osvobozených služeb výše částky nesmí převýšit částku, za kterou bylo plnění pořízeno. Tato změna může mít vliv zejména na podnikání leasingových společností.

DPH při dovozu
Dovážíte-li zboží ze třetích zemí, pak již nebude pro vás vyměřována daň celními orgány. Nyní si budete DPH uvádět sami na svých daňových přiznáních. Vzhledem k tomu, že zákon tuto úpravu již obsahoval, jedná se v novele pouze o přepracování původního znění.

Pořízení zboží ze zemí EU
Do 31.12.2004 platil limit při pořízení zboží z EU 10.000 EUR. Nyní je nahrazen částkou 326.000Kč. Další limit, který se vztahuje k zasílání zboží se mění na 1.140.000Kč (dříve 35.000EUR).

Sazby DPH
Dlouho diskutována sazba pro ubytovací služby se prozatím nemění. Výše 5% DPH pro zmíněné služby bude platit až do konce roku 2005. Dále pak – Příloha č. 1 je beze změny, Příloha č. 2 doplněna a přeformulována.

Přiznání daně u pořízení služby
Další změnou je okamžik přiznání daně u pořízení služby, která podléhá „reverse charge“ či pořízení zboží s montáží od dodavatele registrovaného k DPH v jiném členském státě. Povinnost nyní vzniká nově ke dni uskutečnění zdanitelného plnění a ne ke dni uskutečnění původního plnění.

Oprava základu a výše daně
V novele je stanoveno, že pro účely vystavování dobropisů nebo vrubopisů se musí použít kurz devizového trhu vyhlášený ČNB platný pro osobu provádějící přepočet ke dni uskutečnění původního zdanitelného plnění.

Autor článku

Petra Niedlová  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: DANĚ