Finanční správa začíná rozesílat obálky se složenkami k zaplacení daně z nemovitých věcí

27.04.2015 | , Finanční správa
DANĚ


Lhůta pro zaplacení daně z nemovitých věcí (nebo její první splátky) na zdaňovací období roku 2015 končí 1. června. Finanční správa, jako každoročně, rozesílá poštou složenky k zaplacení této daně. V obálce letos navíc poplatníci najdou i leták s instrukcemi jak postupovat, když chtějí tuto daň od příštího roku platit mnohem jednodušeji - prostřednictvím SIPO.

Nepřesáhne-li částka daně 5000 korun, je splatná celá do 1. června. Je-li daň vyšší než 5000 korun, je splatná ve dvou splátkách, avšak poplatník ji může v uvedeném termínu zaplatit i najednou.

Informaci o celkové výši daně a případném přeplatku nebo nedoplatku, se poplatník dozví z oddělitelné části složenky, stejně jako adresu územního pracoviště, kde je uložen jeho daňový spis k dani z nemovitých věcí. Kdo vlastní více nemovitostí v jednom kraji, najde v obálce jen jednu složenku, kde budou platby za všechny nemovitosti v kraji sečteny dohromady. Kdo vlastní nemovitosti na území různých krajů, najde v téže obálce více složenek.

Daň může být zaplacena buď složenkou na kterékoliv poště nebo bezhotovostním převodem z účtu poplatníka na účet finančního úřadu, případně hotově v pokladně finančního úřadu. Aby se u pokladen netvořily nepříjemné fronty, složenky jsou poplatníkům postupně rozesílány tak, aby v jedné lokalitě neobdrželi všichni složenky současně. Poslední složenky by měly být takto doručeny nejpozději do 25. května. Poplatníkům daně z nemovitých věcí, u nichž na zdaňovací období roku 2015 došlo ke změně výše daně oproti předchozímu roku, případně oproti částce vypočtené v daňovém přiznání, sděluje novou výši daně místně příslušný finanční úřad nejčastěji hromadným předpisným seznamem. Tento seznam je pro poplatníky zpřístupněn k nahlédnutí na všech územních pracovištích příslušného finančního úřadu v pracovních dnech od 30. dubna do 1. června včetně.

Finanční správa v této souvislosti upozorňuje poplatníky, že v důsledku nabytí účinnosti nové vyhlášky Ministerstva zemědělství byla od letošního roku zvýšena částka daně z nemovitých věcí za pozemky orné půdy, vinic, chmelnic, ovocných sadů, zahrad a trvalých travních porostů. Protože zvýšení ceny půdy za 1 m2 je v řádu haléřů až korun a sazby daně z těchto druhů pozemků jsou velmi nízké, nejedná se o nijak zásadní zvýšení daně. Poplatníci nejsou z důvodu uvedené změny povinni podávat daňové přiznání, správce daně vyměří daň z moci úřední.

Právnické osoby obdrží informaci o daňové povinnosti k dani z nemovitých věcí do datových schránek.

Informace o možnosti placení daně z nemovitých věcí prostřednictvím SIPO od roku 2016

Současně se složenkami obdrží letos poplatníci v obálkách i leták s informacemi o možnosti placení daně z nemovitých věcí prostřednictvím soustředěné inkasní platby obyvatelstva (SIPO). Jde o pilotní projekt Finanční správy, kdy počínaje rokem 2016 budou moci poplatníci daně z nemovitých věcí využít možnosti placení této daně prostřednictvím SIPO. V rámci informační kampaně proto obdrží společně se složenkou pro placení daně na rok 2015 také informační leták, který obsahuje formulář „Oznámení o placení daně z nemovitých věcí prostřednictvím SIPO“. Kdo bude mít o tento způsob placení zájem, odevzdá vyplněný formulář nejpozději do 31. ledna 2016 svému místně a věcně příslušenému správci daně a v roce 2016 a dál už bude jeho daňová povinnost automaticky hrazena prostřednictvím SIPO.

Podmínky placení daně z nemovitých věcí prostřednictvím SIPO a veškeré další informace k pilotnímu projektu naleznete na internetových stránkách finanční správy www.financnisprava.cz v sekci Daně a pojistné > Daně > Daň z nemovitých věcí >SIPO. Podmínky jsou také zveřejněny na úředních deskách všech finančních úřadů.

Autor článku

Tisková zpráva

Články ze sekce: DANĚ