Porodné v osmi číslech

31.07.2015 | , Finance.cz
DŮCHODY A DÁVKY


Rodiny s nižšími příjmy mají při narození prvního a druhého dítěte nárok na porodné. Porodné je jednorázovou finanční dávkou. Pro čerpání porodného je potřeba splnit zákonné podmínky a o porodné si písemně zažádat. Podívejme se na tuto státní dávku pohledem osmi čísel.

Vzhledem k evropským demografickým trendům v členských zemích Evropské unie se v posledních letech zlepšovaly státní dávky určené rodinám s dětmi. V Česku od roku 2015 náleží porodné i na druhé dítě a současně se oproti loňskému roku zvýšil finanční limit, kdy porodné náleží. V roce 2015 tedy čerpá porodné více rodin než v roce 2014. Nadále však platí, že je porodné testovanou dávkou. Když nejsou splněny zákonné podmínky, tak nevzniká nárok na porodné. Pro přiznání porodného je testován příjem společně posuzovaných osob, např. parterů žijících ve společné domácnosti. Rodiny s příjmem nad limit tedy na porodné nárok nemají. Porodné je určeno pouze pro rodiny s nižšími příjmy.

1) 1 instituce

O porodné se žádá na předepsaném formuláři na místně příslušném úřadu práce. Bez podané žádosti nemůže být porodné vyplaceno. Porodné tedy nemůže např. vyplatit zaměstnavatel v rámci mzdy nebo příslušná zdravotní pojišťovna. Veškeré administrativní úkony směřující k výplatě porodného je nutné směřovat na úřad práce.

2) 2. Dítě

Od roku 2015 je možné při splnění zákonných podmínek čerpat porodné i na druhé dítě. Ještě v loňském roce bylo možné čerpat porodné pouze na první dítě. Když má rodina již jedno dítě a narodí se ji následně dvojčata, tak porodné náleží pouze na starší z dvojčat, tedy druhé narozené dítě.

3) 3 měsíce

Aby mohlo být vyplaceno porodné, tak musí být rozhodný příjem do limitu. Rozhodující je přitom příjem za předcházející čtvrtletí. V praxi se tedy posuzuje příjem společně posuzovaných osob za leden až březen, duben až červen, červenec až září nebo říjen až prosinec. Které období se bude hodnotit, to závisí na termínu narození dítěte.

4) 2,7násobek

Rodině vznikne nárok na porodné, jestliže příjem posuzovaných osob nepřekročí 2,7násobek životního minima. Konkrétní finanční limit se tedy liší v závislosti na počtu členů a jejich věku, neboť životní minimum na děti závisí i na jejich věku. Do posuzovaného příjmu se započítává např. příjem ze zaměstnání, nemocenská, mateřská, ale i podpora v nezaměstnanosti. Při překročení limitu nárok na porodné nevzniká.

5) 10 000 Kč

U druhého dítěte činí porodné 10 000 Kč. Jestliže rodina má již jedno dítě a narodí se ji dvojčata, tak tedy obdrží porodné ve výši 10 000 Kč.

6) 13 000 Kč

U prvního dítěte činí porodné 13 000 Kč. Při narození dvojčat bezdětným rodičům vzniká nárok na porodné v souhrnné výši 23 000 Kč (13 000 Kč + 10 000 Kč).

7) 20 817 Kč

V praxi je nejběžnějším příjmovým limitem částka 20 817 Kč. Do uvedeného limitu musí mít příjem manželé nebo partneři, kterým se narodí první dítě. Např. samoživitelka má rozhodný příjem nižší (13 176 Kč), neboť její životní minimum je nižší. Do výpočtu životního minima se počítá již narozené dítě.

8) 25 515 Kč

Druhým velmi častým hraničním příjmem je částka 25 515 Kč, tento limit je rozhodující při narození druhého dítěte manželskému páru nebo partnerům. Např. samoživitelce vznikne nárok na porodné na druhé dítě, když bude mít rozhodný příjem do částky 17 874 Kč.

Štítky:

Autor článku

Petr Gola

Petr Gola


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 5
Hlasováno: 1 krát

Články ze sekce: DŮCHODY A DÁVKY