Práce pouze na dohodu bude v roce 2016 méně výhodná

02.09.2015 | , Finance.cz
DANĚ


Zvýšení minimální mzdy z 9 200 Kč na 9 900 Kč od roku 2016 se nepřímo dotkne i lidí pracujících pouze na dohodu o provedení práce, studentů starších 26 let, žen v domácnosti nebo lidí sankčně vyřazených z evidence úřadu práce. Zdravotní pojištění se jim totiž prodraží. O kolik a proč?

Každý občan s trvalým pobytem na území ČR je zdravotně pojištěn u některé ze sedmi zdravotních pojišťoven působících na trhu, přičemž musí být u své zdravotní pojišťovny v počítačovém systému veden jako zaměstnanec, OSVČ (osoba samostatně výdělečně činná), státní pojištěnec (např. důchodce, žena na rodičovské dovolené, děti) nebo OBZP (osoba bez zdanitelných příjmů).

OBZP budou platit na zdravotním pojištění více

Jestliže není pojištěnec veden v některé z prvních tří kategorií (zaměstnanec, OSVČ nebo státní pojištěnec), tak je veden v registru své zdravotní pojišťovny jako OBZP. Kdo je v praxi nejčastěji OBZP?

  • Nezaměstnaní občané, kteří nejsou v evidenci úřadu práce. Ať už z důvodu sankčního vyřazení nebo z různých osobních důvodů.
  • Studenti starší 26 let. Studenti jsou státními pojištěnci a zdravotní pojištění za ně platí stát nejdéle právě do 26 let věku.
  • Ženy v domácnosti, které nepečují alespoň o jedno dítě mladší 7 let nebo o dvě děti mladší 15 let.
  • Lidé mající pouze příjmy z pronájmu, z prodeje nemovitých a movitých věcí, z kapitálového majetku.
  • Zaměstnanci, kteří nejsou současně státním pojištěnci, pracující pouze na dohodu o provedení práce s měsíční odměnou 10 000 Kč a méně nebo zaměstnanci pracující pouze na dohodu o pracovní činnosti s měsíční odměnou 2 499 Kč a méně. A to i když pracují současně pro více zaměstnavatelů s odměnou do limitu.

Přivýdělek na dohodu

V praxi si často na dohodu o provedení práce přivydělávají zaměstnanci, živnostníci, studenti, penzisté, ženy na rodičovské dovolené. Všichni tito občané mají vyřešen svůj pojistný vztah u zdravotní pojišťovny, proto nejsou z důvodu přivýdělku na dohodu o provedení práce vedeni v počítačovém systému zdravotní pojišťovny jako OBZP. Zdravotní pojištění platí jako zaměstnanci, živnostníci nebo za ně platí zdravotní pojištění stát, proto nemusí být v těchto případech zdravotní pojištění placeno z přivýdělku na dohodu o provedení práce.

Kolik musí OBZP platit na zdravotním pojištění?

Všechny osoby bez zdanitelných příjmů si musí zdravotní pojištění samy platit. Za každý měsíc musí odvést na účet své zdravotní pojišťovny 13,5 % z minimální mzdy. Sazba 13,5 % je součtem sazby zdravotního pojištění placeného zaměstnancem (4,5 %) a sazby zdravotního pojištění placeného zaměstnavatelem (9 %). Zdravotní pojištění musí být zaplaceno vždy do 8. dne následujícího měsíce.

  • V roce 2015 činí minimální mzda 9 200 Kč, proto činí měsíční platba OBZP částku 1 242 Kč (9 200 Kč x 13,5 %).
  • V roce 2016 bude minimální mzda 9 900 Kč, proto stoupne měsíční platba na zdravotním pojištění pro OBZP na 1 337 Kč (9 900 Kč x 13,5 %).

Pojistné i penále je vymáháno

Když OBZP řádně neplní své zákonné povinnosti a neplatí zdravotní pojištění, potom je dlužné pojistné i penále vymáháno příslušnou zdravotní pojišťovnou exekučně. Všechny zdravotní pojišťovny přitom veškeré vymáhací procedury rok od roku zrychlují. Vyhnout se kolotoči exekucí je pro většinu lidí nemožné. Exekuce mohou trvat i několik let, protože při prvním neúspěchu je zdravotní pojišťovny opakují. Např. i když začne dlužník pracovat po čtyřech letech, tak mu bude dluh srážen exekučně, protože zdravotní pojišťovna se ihned o nástupu do zaměstnání dozví, protože zaměstnavatelé mají povinnost nástup zaměstnance do pracovního poměru zdravotní pojišťovně oznámit do 8 dní.

Jak je to v případě mezery v pojištění po část měsíce?

Zdravotní pojištění za daný měsíc se platí jako OBZP v případě, že tyto skutečnosti trvají po celý kalendářní měsíc. V praxi dochází k situaci, že je občan po část měsíce zaměstnancem, OSVČ nebo státním pojištěncem a zbytek měsíce je OBZP. V takovém případě je pojistný vztah v daném měsíci vyřešen, za část měsíce se pojistné jako OBZP neplatí.

Praktický příklad

Paní Nováková skončila v zaměstnání 19. srpna, pracovní poměr byl ukončen dohodou. Nástup do nové práce má paní Nováková domluven od 1. září. Od 20. srpna do 31. srpna si potřebuje paní Nováková vyřídit několik záležitostí a nechce se kvůli několika dním registrovat na úřadu práce. Přestože nebude mít paní Nováková za období od 20. srpna do 31. srpna vyřešen svůj pojistný vztah, tak zdravotní pojištění za uvedené období jako samoplátce platit nebude, neboť nebude OBZP po celý kalendářní měsíc. Zjednodušeně řečeno má srpen pokrytý zaměstnáním.

Autor článku

Petr Gola

Petr Gola


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: DANĚ