Co týden dal? Hypoteční sazby nad 3 % mohou zastavit růst prodeje bytů

18.09.2015 | , Finance.cz
MAKRODATA A EU


Rostoucí zájem o nové byty by podle ředitelů developerských firem mohl zastavit vyšší růst hypotečních sazeb. Kritickou hranicí jsou prý tři procenta. Zvýšení sazby nad tuto úroveň by podle jejich slov způsobilo zastavení současného růstu prodejů nových bytů. Vyplývá to z nejnovější studie developerských společností zpracované firmami CEEC Research a KPMG Česká republika. Více v pravidelném přehledu událostí.

Posledních 7 dní ve světě

Měnový výbor americké centrální banky (Fed) rozhodl ponechat základní úrokovou sazbu na historickém minimu těsně nad nulou, kde ji udržuje od konce roku 2008. Zdůvodnil to signály oslabování v globální ekonomice a zvýšenou nestabilitou na finančních trzích. Možnost prvního zvýšení sazeb za devět let ale nechal otevřenou.
Více informací

Přímé investice čínských firem v zahraničí zřejmě letos poprvé překonají částku jeden bilion dolarů (24 bilionů Kč). Přispívá k tomu zpomalování ekonomického růstu v Číně a rostoucí internacionalizace čínských firem, napsala agentura Reuters.
Více informací

Organizace pro hospodářskou spolupráci a rozvoj (OECD) snížila odhad růstu světové ekonomiky pro letošní a příští rok. Ekonomika Spojených států si ale podle OECD vede dostatečně dobře na to, aby americká centrální banka (Fed) mohla poprvé za skoro deset let přikročit ke zvýšení úrokových sazeb.
Více informací

Přistěhovalci představují pro Německo šanci k dalšímu hospodářskému rozvoji. Německá populace totiž stárne a země nedokáže bez imigrace dlouhodobě udržet svou hospodářskou výkonnost. V rozhovoru, který přinesl deník Süddeutsche Zeitung, to řekl šéf německé centrální banky Bundesbank Jens Weidmann.
Více informací

Americký výrobce počítačů Hewlett-Packard propustí kvůli plánované restrukturalizaci a úsporám 25.000 až 30.000 lidí. Firma to v úterý oznámila v tiskovém prohlášení.
Více informací

Očekávání rychlého růstu úrokových sazeb ve Spojených státech by mohlo přimět globální investory k omezení přílivu investic do rozvíjejících se tržních ekonomik až téměř o polovinu. V zveřejněné studii to předpověděli ekonomové Světové banky (SB).
Více informací

Průmyslová výroba ve Spojených státech v srpnu proti předešlému měsíci klesla o 0,4 procenta a smazala část silného červencového přírůstku. Projevilo se v tom výrazné omezení produkce automobilů po jejím prudkém růstu v předchozím měsíci. Vyplývá to z údajů americké centrální banky (Fed).
Více informací

...více informací naleznete v sekci Aktuality.


Posledních 7 dní doma

Rostoucí zájem o nové byty by podle ředitelů developerských firem mohl zastavit vyšší růst hypotečních sazeb. Kritickou hranicí jsou prý tři procenta. Zvýšení sazby nad tuto úroveň by podle jejich slov způsobilo zastavení současného růstu prodejů nových bytů. Vyplývá to z nejnovější studie developerských společností zpracované firmami CEEC Research a KPMG Česká republika, jejíž dílčí výsledky má ČTK k dispozici. Průměrná úroková sazba hypoték v Česku v srpnu podle Fincentrum Hypoindexu nepatrně vzrostla na 2,11 procenta. Po červenci jde o druhý mírný růst po 18 měsících poklesů.
Více informací

Průměrná úroková sazba hypoték v Česku v srpnu dále nepatrně vzrostla na 2,11 procenta. Růst na 2,08 procenta nastal v červenci po 18 měsících poklesů. V červnu a květnu sazba činila 2,05 procenta, což byla nejnižší hodnota za dobu sledování. Vyplývá to z údajů Fincentrum Hypoindexu. Index sleduje od roku 2003 průměrnou úrokovou sazbu hypoték bez ohledu na dobu fixace.
Více informací

Mýtné brány k měření rychlosti jízdy na dálnicích sloužit nebudou. Poslance o tom ujišťoval ministr dopravy Dan Ťok (za ANO). Chystané úsekové měření se bude provádět pomocí přenosných mobilních radarů a bude se týkat jen opravovaných částí dálnic, kde je rychlost jízdy omezena, uvedl ministr v rámci interpelací.
Více informací

Daňové zvýhodnění na druhé dítě by mělo od příštího roku stoupnout o 1200 korun za rok a na třetí a další dítě o 3600 korun. Vyplývá to z materiálu zveřejněného na internetových stránkách vlády, který ve středu projedná kabinet. V roce 2017 by mělo podle plánů ministerstva financí nastat další zvýšení. Pro rodiny s jedním dítětem se ovšem výše slevy měnit nebude.
Více informací

Obrat firem sdružených ve Svazu českého leteckého průmyslu se loni zvýšil o téměř 15 procent na 11,9 miliardy korun. Z toho export tvořil 10,5 miliardy korun. Uvedli to zástupci svazu během oslav 20 let od založení firmy LA composite.
Více informací

Benzin u čerpacích stanic v Česku je nejlevnější za půl roku, pokles cen nafty se zastavil. Benzin Natural 95 zlevnil v uplynulém týdnu o 17 haléřů na průměrných 31,46 koruny za litr. Za podobnou cenu byl naposledy ve druhé polovině března. Nafta se ve středu prodávala v průměru za 29,68 Kč/l, tedy o haléř levněji než před týdnem. Vyplývá to z informací společnosti CCS, která ceny sleduje.
Více informací

Rychlejší než současný růst mezd by podle prezidenta Hospodářské komory ČR Vladimíra Dlouhého podvázal další růst ekonomiky, který po stagnaci nastartoval teprve loni. Dlouhý to řekl na tiskové konferenci v Brně. Českomoravská konfederace odborových svazů uvedla, že výdělky v Česku rostou pomalu a čeští zaměstnanci by své německé či rakouské kolegy při dosavadním tempu dohnali až v příštím století. Odboroví předáci proto doporučují vyjednávat v podnicích o přidání o pět procent.
Více informací

...více informací naleznete v sekci Aktuality.


Autor článku

Roman Müller


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: MAKRODATA A EU