10 tipů, jak doma šetřit teplo

08.10.2015 | , Finance.cz
BYDLENÍ


Chladné dny na sebe nenechaly dlouho čekat. Se začátkem topné sezóny neuškodí podívat se na tipy, jak úsporně vytápět rodinný dům nebo byt. Stačí jen pár dobrých opatření a svůj účet za vytápění můžete snížit o tisíce korun.

Topná sezóna u nás trvá většinou od října do dubna. A není divu, že je to právě vytápění, které u českých domácností tvoří největší část nákladů za energie (někdy až 80 procent z celkového ročního vyúčtování). Velkou úsporu představuje výměna kotle, na který je možné získat příspěvek v kotlíkových dotacích. Zajímavých úspor lze ale dosáhnout i drobnostmi.

Odvzdušněte radiátory

Než začnete vytápět, měli byste zkontrolovat radiátory. Pravidelným návykem by se mělo stát jejich odvzdušnění. Jinak dochází ke ztrátě energie. Odvzdušnění radiátorů před topnou sezónou zvýší účinnost topení a přinese úsporu až 450 korun za rok. Pokud přemýšlíte o výměně radiátorů, dobře si tento krok promyslete. Možná se vám litinové radiátory zdají nemoderní, ale velmi dobře drží teplo.

Hlídejte teplotu v interiéru

Je jedno, jestli vytápíte elektřinou, plynem, uhlím nebo dřevem. Každý stupeň navíc znamená asi šestiprocentní nárůst spotřeby energie. „Proto je vhodné se zaměřit na správnou regulaci teploty jednotlivých místností. Například chodbu nebo ložnici je možné vytápět na teploty kolem 18 až 20°C, aniž by byla snížena tepelná pohoda,“ uvedl Roman Kouba ze společnosti E.ON Energie. V obytné místnosti stačí teplota 20 až 22 °C.

Použijte moderní termostaty

Optimální nastavení teploty vám pomohou ohlídat moderní termostaty. Pokud z domova odcházíte, nastavte nižší teplotu, třeba na 17 až 19°C. Tato teplota postačí, aby zdi nevychladly, ale zároveň až přijdete z práce, rychle domácnost vytopíte.

Otevřete cestu teplu

Radiátory by rozhodně neměly být překryté dlouhým závěsem nebo záclonou. To samé platí i o nábytku. „V opačném případě teplo neproudí místností a dochází k velkým ztrátám zdmi a okny. Únik tepla dále snížíte tím, že přes noc zatáhnete žaluzie,“ poradila Barbora Půlpánová ze společnosti ČEZ.

Utěsněte každou škvíru

Velká „fuga“ v okenním rámu znamená vítr pro vaši peněženku. Jsou to právě okna, kterými může unikat významná část tepla. V průběhu topné sezóny už většinou okna nevyměníte, zpravidla ale stačí obyčejné samolepící izolační pásky, které zamezí úniku energie. Ty můžete nalepit i na dveře. Tímto jednoduchým opatřením ušetříte až 20 % tepla.

Zateplete strop a sklep

Jestli jsou tepelné ztráty vašeho domu významné, ale nechcete se pouštět do velkého zateplení, zvolte alespoň částečné. Například zateplení severní fasády, soklu, stropu nebo sklepa přinese zajímavou úsporu. Jen přes nezaizolovaný strop a střechu rodinného domu se totiž ztratí až 20 % tepla.

Větrejte efektivně

Čerstvý vzduch je důležitý. V zimě často bojujeme mezi větráním a úsporou. Řešením je nárazové, časté, ale intenzivní větrání. To by nemělo trvat déle než 4 minuty. Během této doby se vzduch vymění, ale interiér nevychladne. Oproti větrání ventilačkou tak můžete ušetřit zhruba 1 800 korun ročně.

Přitápějte, když to jde

Úspor lze dosáhnout také vhodnou volbou topiva. Stále platí, že vytápění elektřinou (přímotopy) patří k nejdražším možnostem. Nejlevnější zůstává dřevo. Pokud máte možnost kombinace vytápění, směle do toho. Na začátku topné sezóny zpravidla stačí jen „zavlažení“, kdy zatopíte v krbu nebo krbových kamnech a přímotopy nebo plynový kotel zatím můžou zůstat vypnuté.

Dejte folii za radiátor

Aby teplo z radiátoru proudilo do interiéru a neztrácelo se přes zeď, je vhodné instalovat za topné těleso hliníkovou fólii za radiátor. Investice za pár desítek korun se vám jednoznačně vrátí v úsporách za tepelnou energii.

Fólií vybavte i okno

Termoizolační folie, která se instaluje přímo na okenní sklo, snižuje úniky energie a zvyšuje tepelnou pohodu. Významné úspory lze dosáhnout zejména u jednovrstvých oken, a to zhruba o 28 %. Termoizolační fólie snižuje nejen tepelné úniky, ale také kondenzaci vlhkosti.

Autor článku

Jana Poncarová

Jana Poncarová


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 5
Hlasováno: 1 krát

Články ze sekce: BYDLENÍ