Prohloubí hypotéky dosavadní úrokové dno?

27.10.2015 | , Finance.cz
BYDLENÍ


Hypoteční trh je v nevídané kondici. Poptávka po hypotékách neklesá a banky pokračují ve zdolávání dalších a dalších rekordů. Po objemových maximech to nyní vypadá na další pokles nabídkových sazeb, čímž by se úrokové indexy mohly posunout pod dosavadní minima.

Tuzemské banky reportující své výsledky portálu hypoindex.cz* poskytly během letošního září 8600 hypotečních úvěrů v celkovém objemu 15,931 miliardy korun. Oproti předchozímu měsíci došlo jen k nepatrnému nárůstu počtu i objemu sjednaných hypoték, ale oproti stejnému období loňského roku vzrostla celková hodnota sjednaných hypoték o více než 2 miliardy korun. Září je navíc již 9. měsícem v řadě, kdy se bankám podařilo překonat dosavadní měsíční maxima, jak ilustruje následující graf.

20151027_golem_1

Ze statistik portálu hypoindex.cz dále vyplývá, že 63 % představovaly hypotéky na koupi nemovitosti, 18 % tvořily úvěry na výstavbu a zbývajících 19 % připadá na ostatní účely, z nichž gró je refinancování dříve sjednaných úvěrů. Dalším trendem, který dlouhodobě na trhu pozorujeme, je průběžné navyšování průměrné půjčené částky. Jestliže loni v září si lidé v průměru půjčovali 1,67 mil. Kč, letos tento ukazatel vzrostl o téměř 200 000 Kč a konkrétně v září průměrná částka činila 1 852 485 Kč. Nárůst průměrné výše úvěru koreluje s rostoucími cenami nemovitostí a otevřenějším přístupem bank, kdy klienti díky nízkým sazbám dosáhnou na vyšší částky úvěru.

20151027_golem_2

Dojde k prohloubení úrokového dna?

Průměrná úroková sazba sjednaných hypoték stagnovala v září na 2,11 %, jak vyplývá z aktuální dat FINCENTRUM HYPOINDEXu. Oproti tomu nabídkové sazby, měřeno naším indexem GOFI 70, začaly v září obracet a další pokles očekáváme i v říjnu, takže vše nasvědčuje tomu, že indexy v tomto měsíci budou atakovat dosavadní historická minima z dubna letošního roku. Tehdy banky nabízely tzv. 70% hypotéky v průměru se sazbou 2,15 %.

„Banky se během těchto podzimních týdnů do cenových změn příliš nehrnou, ale příznivý vývoj úrokových sazeb na mezibankovním trhu jim otevírá možnost pro další cenové zatraktivnění hypoték s tří a pětiletou fixací. Toho některé banky již využily a pravděpodobně ještě využijí, takže očekávám, že úrokové indexy ve zbývajících měsících letošního roku prolomí dosavadní historická minima“, říká Libor Ostatek, ředitel makléřské společnosti GOLEM FINANCE nabízející hypotéky všech bank s externí distribucí.

Stavební spořitelny ve 3. čtvrtletí zabodovaly

Stavební spořitelny se naučily v tvrdé konkurenci levných hypoték žít a po dlouhé době se jim daří navyšovat počty i objemy sjednaných úvěrů. V září celková rozpůjčovaná částka činila 4,7 miliardy korun, přitom v letech 2012, 2013 a 2014 se spořitelny nedokázaly přehoupnout přes 3,5miliardovou hranici. A podobný pohled nabízí i celoroční statistiky. Za uplynulá 3 čtvrtletí spořitelny sjednaly úvěry za 35 miliard korun, což je o 3,5 % více než zmíněném roce 2013 a o 17 % více oproti loňsku. Přitom největší meziroční skok udělaly stavební spořitelny v právě skončeném třetím čtvrtletí, jak je patrné z následujícího grafu.

20151027_golem_3

Dominantní postavení v objemu sjednaných úvěrů si dlouhodobě udržuje Českomoravská stavební spořitelna, která v září sjednala úvěry za 2,3 mld. Kč (y/y +4 %). S velkým odstupem následuje Stavební spořitelna České spořitelny s 0,9 mld. Kč (y/y +79 %) a Raiffeisen stavební spořitelna (0,76 mld. Kč, y/y +56 %). Na zbývajících dvou pozicích figurují Modrá pyramida (0,63 mld. Kč, y/y +148 %) a Wüstenrot stavební spořitelna (0,17 mld. Kč, y/y +182 %), jejichž objemy rostou více než dvojnásobně a daří se jim i ve sjednávání nových smluv.

2015: Čtvrt bilionu půjde na bydlení

Do konce roku zbývají poslední 3 měsíce. Za uplynulé tři kvartály banky a stavební spořitelny rozpůjčovaly na účely spojené s bydlením bezmála 175 miliard korun, z nichž 80 % představují hypotéky, a 20 % připadá na úvěry ze stavebního spoření. Oproti loňsku úvěrová produkce vzrostla o čtvrtinu a v porovnání s dosud rekordním rokem 2013 jsou na tom nyní banky o 17 % lépe. Zbývající měsíce roku bývají zpravidla obchodně nadprůměrné, a proto očekáváme, že se postupně naplní náš odhad a objem sjednaných hypoték nastoupá až ke 195 miliardám Kč**. A v součtu se stavebními spořitelnami banky letos rozpůjčují na účely bydlení téměř čtvrt bilionu korun.

20151027_golem_4

Poznámka: *data poskytují: Air Bank, Česká spořitelna, ČSOB, Equa bank, Expobank, GE Money Bank, Hypoteční banka, Komerční banka, Raiffeisenbank, Sberbank CZ, UniCredit Bank a Wüstenrot hypoteční banka. **včetně bank nereportujících své výsledky FINCENTRUM HYPOINDEXU. Jedná se o mBank, Oberbank, Fio banku a WSPK

Zdroj: GOLEM FINANCE, www.hypoindex.cz, www.financninoviny.cz, banky

Autor článku

Luboš Svačina


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: BYDLENÍ