Nejnovější změny v daňových zákonech

11.03.2005 | , Finance.cz
DANĚ


Téměř každý měsíc můžeme zaznamenat novely, které se týkají daňových zákonů. Ani měsíc únor nebyl výjimkou, proto vám přinášíme jejich stručný přehled.

Novela zákona o spotřebních daních

Poslanecká sněmovna schválila v únoru novelu zákona o spotřebních daních. V této chvíli se čeká na další schválení, a to Senátem a podpis prezidenta republiky.

Co se změní?
V novele se došlo ke zvýšení sazeb spotřebních daní z tabákových výrobků. Důvodem je povinnost České republiky dosáhnout do roku 2007 výše minimálních sazeb platných v EU. Jsou zde uvedeny dvě sazby. První k datu účinnosti novely a následující k 1.1.2006. Na rozdíl od cigaret se dvousložková sazba daně změnila u doutníků, cigarillos a tabáku na jednosložkovou (pevnou).
Další změna je v oblasti zajištění daně. Po vstupu novely v platnost bude možno zajištění daně poskytnout obecně ručením, místo zajištění daně bankovní zárukou. Bude zde ale podmínka, že osobu ručitele povolí celní ředitelství nebo celní úřad.  V uvedeném ručení jsou zahrnuty i bankovní záruky, proto i tyto případy by měly být zcela nově povolovány celními orgány. Na druhé straně je poskytnutí zajištění daně možné po předložení šeku, jehož proplacení je zaručeno bankou bez dalších podmínek.
Novelou také dochází ke změně v oblasti daňových a průvodních dokladů a vedení daňové evidence. Na daňové doklady se nebude muset uvádět údaj o výši ceny včetně spotřební daně. Novela také řeší případy, a to v souladu se směrnicí EU o vytvoření průvodního dokladu elektronickým nebo automatizovaným zpracováním dat.
Velké množství specifických změn je především v oblasti minerálních olejů.

Možnost vstupu v platnost: květen, červen

Nepřímé novely daňových zákonů

V rámci novely zákona o spotřebních daních schválila Poslanecká sněmovna několik dalších změn v daňových zákonech. Jedná se o:

Zákon o daních z příjmů
Zde se doplňuje do § 35a další ustanovení, které umožňuje souběh více příslibů investičních pobídek. V případě, že uplatní poplatník slevu na dani dle později poskytnutého příslibu, tak nebude moci za všechna následující zdaňovací období uplatnit slevu na dani dle dříve vydaných příslibů. V novele je také doplněno přechodné ustanovení týkající se osvobození podpor z Vinařského fondu poskytnuté počínaje od 1.1.2004, a to na pořízení technického zhodnocení hmotného majetku. K osvobození této podpory dojde pouze tehdy, když byla současně i snížena jeho vstupní cena.

Zákon o dani z nemovitosti
V zákoně se doplňuje ustanovení o poplatnících daně z pozemků. Zavádí se zde možnost dohody vlastníka pozemku s nájemcem a jejich vzájemného postupu dle zákona ve znění platném do konce roku 2004. Tím se rozumí, že nájemce by byl i nadále poplatníkem daně z pozemku. Jedná se o reakci na nedávnou novelu zákona, kdy poplatníkem může být nájemce pouze v případě, že pozemek je evidován v katastru nemovitostí zjednodušeným způsobem.

Zákon o dani z přidané hodnoty
I tento zákon postihla další novelizace. Jedná se ale pouze § 58, kdy přibylo osvobození zdravotnických služeb.

Zdroj: KPMG ČR

Autor článku

Petra Niedlová  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: DANĚ