Největší zájem je o hypotéky s pětiletou fixací

19.11.2015 | , Finance.cz
BYDLENÍ


Lidé si chtějí udržet nízké sazby co nejdéle. Drtivou většinu sjednaných hypoték nyní tvoří úvěry s pevnou úrokovou sazbou, přičemž nejoblíbenější jsou úvěry s pětiletou fixací. Stále menší je zájem o úvěry s jednoletou fixací nebo plovoucí sazbou.

Podle dat společnosti GOLEM FINACE, která se specializuje na hypotéky a úvěry ze stavebního spoření, mezi lidmi jednoznačně převládá zájem o hypotéky s pevnou (fixovanou) úrokovou sazbou. Obliba fixních sazeb souvisí s rekordně nízkou úrovní úrokových sazeb, které se nyní pohybují okolo 2 procent a klienti si chtějí tyto sazby zachovat na co nejdelší dobu. V praxi největší podíl mají hypotéky s fixací na 5 let. Tzv. pětileté fixace nyní tvoří téměř 70 % všech sjednaných hypoték, druhou nejoblíbenější variantou klientů GOLEM FINANCE jsou tříleté fixace, které se podílejí 17 %. Přitom ještě před 4 roky byl poměr výrazně odlišný. Klienti v roce 2011 preferovali 3 leté fixace (46 % produkce) a pětileté fixace tvořily 37 % sjednaných hypoték.

V posledních letech vidíme také rostoucí zájem o hypotéky s dlouhými fixacemi nad 5 let. Nárůst poptávky po dlouhých fixacích roste především díky rekordně nízkým úrokovým sazbám, které si klienti chtějí zafixovat na co nejdelší dobu. Z našeho pohledu je to zcela racionální přístup, nicméně klient musí počítat s omezenými možnostmi rychlejšího či úplného splacení před uplynutím doby fixace. Předčasné splacení totiž banky zpoplatňují vysokým poplatkem, který tuto operaci prakticky znemožňuje.

Trend rostoucí obliby delších než 5letých fixací zbrzdilo relativně prudké zvýšení ceny „dlouhých peněz“ na mezibankovním trhu, kde sazba u 10letého swapu vzrostla z dubnových minim okolo 0,5 % během jediného měsíce na více než trojnásobek. Nyní již dochází k postupné korekci, takže poptávka výrazně nezamrzla a v oblibě zůstávají především 7 a 8 leté fixace, které jsou i součástí akčních nabídek.

Stále menší zájem je o hypotéky s jednoletou fixací a podíl v řádu nízkých jednotek procent mají i hypotéky s plovoucí sazbou. Důvod je celkem prozaický. V období, kdy jsou sazby na minimu, a čeká se spíše jejich nárůst, nejsou hypotéky s plovoucí sazbou příliš lákavou alternativou. Tím spíš, že nabídkové sazby se ve většině případů příliš neliší od hypoték se sazbou fixovanou.

Průměrné nabídkové sazby fixovaných hypoték v říjnu zkorigovaly svůj letní růst a dostaly se na nová historická minima. Index GOFI 70 mapující vývoj cen hypoték do 70 % zástavní hodnoty nemovitosti (LTV) v říjnu klesl na 2,14 %. Hodnota srovnatelného indexu plovoucích sazeb GOFI 70 VAR od letošního dubna prakticky stagnuje na 2,37 %.

Do konce roku odhadujeme oscilací hodnoty indexu GOFI70 v pásmu 2,10 – 2,20 %. V praxi se však reálné sazby sjednaných hypoték budou pohybovat i nadále běžně pod 2,0 % p.a. a s ohledem na vyjádření ČNB ani v roce 2016 neočekáváme nějakou zásadní změnu ve vývoji úrokových sazeb.

Stávající situace rekordně nízkých úrokových sazeb nahrává hypotékám s delšími fixacemi. U progresivnějších klientů je však možné pracovat i s variabilní sazbou a následným přechodem na fixní sazbu ve chvíli, kdy začnou sazby růst. V drtivé většině případů však doporučujeme klientům sazbu a tím i výši měsíční splátky fixovat. Stávající situaci je však třeba chápat jako výjimečnou a počítat s budoucím růstem sazeb a tedy i nárůstem měsíční splátky po uplynutí doby fixace.


Zdroj: GOLEM FINANCE

Autor článku

Luboš Svačina


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: BYDLENÍ