Poptávka po úvěrech na bydlení vyráží dech

24.11.2015 | , Finance.cz
BYDLENÍ


Banky v říjnu poskytnuly hypotéky za 16 miliard korun. Oproti loňsku průměrná půjčená částka vzrostla o více než 200 000 Kč. Trh hypoték směřuje k novému rekordu. Celkový objem letos sjednaných hypoték bude atakovat 200 miliardovou hranici. Daří se i stavebním spořitelnám, jejichž produkce roste meziročně o 19 procent.

Banky, které poskytují své obchodní výsledky portálu hypoindex.cz* poskytly během letošního října 8519 hypotečních úvěrů v celkovém objemu 15,901 miliardy korun. Oproti předchozímu měsíci nepatrně klesl podíl hypoték na výstavbu, které se v říjnu podílely na celkovém objemu 17 procenty. 63 % představovaly hypotéky na koupi nemovitosti a zbývajících 20 % tvoří ostatní účely.

Oproti září počet o objem sjednaných hypoték nepatrně klesl, ale oproti loňsku je celková suma o více než 3 miliardy větší a banky překonaly i dosavadní říjnové maximum z roku 2013. Tehdy hodnota poskytnutých hypoték činila 14,1 mld. Kč. V součtu od začátku roku již suma sjednaných hypoték činí 155,6 mld. Kč.

Oproti předchozím letům vidíme ve výsledcích prudký nárůst průměrné půjčené částky. Zatímco loni v říjnu si lidé v průměru půjčili 1,66 milionu Kč, letos to bylo o 200 000 Kč více. Průměrná výše úvěru již vystoupala na 1,87 milionu Kč. Příčinu růstu tohoto ukazatele vidíme v rostoucích cenách nemovitostí, otevřenějším přístupu bank, kdy klienti díky nízkým sazbám jednak dosáhnou na vyšší částky úvěru a dostupnější jsou i úvěry s vyšším LTV**.

20151124_golem_1

Nabídkové sazby opět na úrokovém dně

Průměrná úroková sazba sjednaných hypoték stagnuje. Ukazatel FINCENTRUM HYPOINDEX meziměsíčně vzrostl jen o 3 tisíciny procentního bodu a po zaokrouhlení jeho aktuální hodnota činí 2,12 %. Vzhledem k vysoké korelaci s našimi indexy nabídkových sazeb GOFI 70 očekáváme v listopadu mírný pokles. Průměrná nabídková sazba v říjnu totiž dosáhla nového historického minima a tyto hypotéky se budou v listopadu a prosinci teprve podepisovat a následně se projeví také v datech FINCENTRUM HYPOINDEXu. Co se týče nabídkových sazeb, tak není vyloučeno, že některé banky budou chtít akcelerovat lednovou poptávku a přijdou v prosinci s cenovým zvýhodněním, což by mohlo úrokové indexy nabídkových sazeb nasměřovat dolů. V delším horizontu však stále počítáme spíše se stagnací sazeb.

20151124_golem_2

Stavební spořitelny na říjnovém maximu

Kromě bank se konečně daří i stavebním spořitelnám, které v říjnu poskytly úvěry za 4,78 miliardy korun, což je o 37 % více než v loňském roce a co víc, jedná se o nové říjnové maximum od roku 2009. V součtu od začátku roku suma sjednaných úvěrů již činí bezmála 40 miliard korun.

„Stavební spořitelny snížily sazby a dokážou lépe konkurovat hypotékám. Nicméně hlavní posun vidíme ve větší poptávce po úvěrech na vylepšení bydlení (rekonstrukce, modernizace), kde mají stavební spořitelny historicky velmi silnou pozici, neboť při částkách pod 300 000 Kč se hypotéky poskytují pouze výjimečně a spotřebitelské úvěry vycházejí hůře z pohledu ceny,“ říká Libor Ostatek, ředitel společnosti GOLEM FINANCE, která se specializuje na úvěry na bydlení.

20151124_golem_3

Daří se růst všem stavebním spořitelnám bez rozdílu, jen tempo je u každé spořitelny jiné. Jednoznačně největší tržní podíl si i nadále drží Českomoravská stavební spořitelna, která v říjnu rozpůjčovala 2,1 mld. Kč, ale její produkce roste výrazně pomaleji než trh (y/y +2 %) takže její podíl pozvolna klesá. Zatímco v úvodu roku operovala ČMSS s 64 % podílem, nyní její produkce tvoří již jen polovinu celkového objemu sjednaných úvěrů.

Stabilní podíl okolo 17 % si celý rok udržuje Raiffeisen stavební spořitelna, která v říjnu vykázala nové úvěry za 1 miliardu Kč. Třetí v pořadí je Stavební spořitelna České spořitelny s 0,74 mld. Kč a mírně rostoucím tržním podílem (aktuálně 15 % z celkového objemu), za kterou v těsném závěsu skončila Modrá pyramida 0,72 mld. Kč. Modrá pyramida v letošním roce akcelerovala svůj růst a její tržní podíl vzrostl z lednových 5 % na bezmála 13 %. Pátou v pořadí je Wüstenrot stavební spořitelna s 0,2 mld. Kč. WSS sice vykazuje výrazný meziroční růst produkce, ale její objemy jsou relativně malé, takže její tržní podíl se v letošním roce pohybuje mezi 3 – 4 %.

Banky i spořitelny překvapily. Na bydlení rozpůjčují přes 240 miliard

Úvěry na bydlení jsou letos v kurzu. Stále lepší kondice české ekonomiky, nízké úrokové sazby a touha lidí po novém nebo lepším bydlení jsou hlavním motorem růstu trhu s úvěry na bydlení. Za uplynulých 10 měsíců banky poskytly hypotéky za 156 miliard korun* a se započtením nereportujících bank*** to bude již přes 160 miliard. Vzhledem k vysoce nadprůměrné poptávce jsme navýšili náš odhad pro letošní rok a očekáváme, že celková hodnota sjednaných hypoték letos dosáhne téměř 195 miliard korun, což bude nový absolutní rekord. Podobně dobrý rok mají i stavební spořitelny, kde jsme náš odhad navýšily na 49 miliard Kč. V součtu tedy očekáváme, že banky letos na účely bydlení rozpůjčují přes 240 miliard korun.

20151124_golem_4

*data poskytují: Air Bank, Česká spořitelna, ČSOB, Equa bank, Expobank, GE Money Bank, Hypoteční banka, Komerční banka, Raiffeisenbank, Sberbank CZ, UniCredit Bank a Wüstenrot hypoteční banka.

** LTV (loan to value ratio) poměr mezi výší úvěru a zástavní hodnotou nemovitosti

*** mBank, Oberbank, Fio banka a WSPK

Zdroj: GOLEM FINANCE, www.hypoindex.cz, www.financninoviny.cz, banky

Autor článku

Luboš Svačina


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: BYDLENÍ