Co podat, když máme vedlejší příjem?

18.03.2005 | , Finance.cz
DANĚ


Zaměstnanci se většinou nemusí o daňové přiznání příliš starat. Někdy se ale stane, že máme mimořádné příjmy a pak nevíme jak postupovat…

Vzhledem k blížícímu se termínu odevzdání daňových přiznání se také hromadí dotazy na našeho daňového poradce JUDr. Dytricha, který v poradenském centru serveru www.finance.cz odpovídá na otázky týkající se této problematiky.

Otázka:
Dosud mi daňové přiznání zajišťoval zaměstnavatel, ale v roce 2004 jsem obdržela autorský honorář ve výši 20 000 Kč a dále mám potvrzení o zaplaceném životním pojištění. Prosím o odpověď na následující dotazy: - který formulář přiznání použít, - které časti musím vyplnit, - zda si mohu odečíst výdaje při psaní knihy paušálem a v jaké výši, - jaké doklady musím doložit. Můj syn student dosáhl věku 26 v dubnu 2004, ale v měsících leden - květen nepracoval , může si nezdanitelnou částku za 4 měsíce odečíst. Mnohokrát děkuji za odpověď a naoplátku nabízím odpověď na dotaz z pracovního práva. Děkuji.

Odpověď:
Použijete přiznání typu B. Vyplníte vlastní přiznání a dále přílohu 1 a 2 DAP. Můžete uplatnit výdaje procentem až do výše 30% z příjmů. K DAP přiložíte potvrzení zaměstnavatele o příjmech, smlouvu o ŽP a potvrzení pojišťovny o výši zaplaceného pojistného na ŽP v r.2004. Pokud bude syn podávat sám DAP, uplatní si celou částku 38040 Kč jako odpočet.

Autor článku

Nadja Fehimovič  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: DANĚ