Velká Británie se snaží zkrotit růst cen nemovitostí

10.05.2016 | , Finance.cz
BYDLENÍ


Ceny nemovitostí v Británii už dávno překonaly předkrizová maxima a na vlně levných hypoték, rostoucí spekulativní poptávky a koupí za účelem dalšího pronájmu dál rostou. Ochlazení trhu by mělo přinést navýšení daně z nákupu nemovitosti a regulátor zvažuje i omezování buy-to-let hypoték.

Britské banky v březnu poskytnuly hypotéky za 25,2 miliardy liber, což v meziměsíčním srovnání znamená nárůst o 43 procent a v porovnání se stejným obdobím loňského roku objem sjednaných hypoték vzrostl dokonce o 59 %. Březnový výsledek byl však z velké části ovlivněn skokovým nárůstem daně z pořízení nemovitosti (stamp duty), které vstoupilo v platnost na začátku 1. dubna, takže lidé se snažili realizovat formální pořízení nemovitosti před tímto datem.

G_19_1

G_19_2

Zvýšení daně primárně souvisí s boomem spekulativních nákupů nemovitostí a bytů pro další pronájem, které klienti z velké části financují buy-to-let hypotékami V segmentu buy-to-let banky v březnu poskytly dokonce větší počet úvěrů než v segmentu prvokupujících a o regulaci, resp. zvýšení nároků na žadatele buy-to-let hypoték začíná přemýšlet britský regulační úřad (PRA). Celkově, i díky nadprůměrnému březnu, suma hypoték sjednaných v prvním čtvrtletí dosáhla 62,1 miliard liber, což je nejvyšší částka od roku 2008. V následujících měsících však experti očekávají určitou korekci a pokles počtu i objemu sjednaných hypoték.

G_19_3

„Zkreslení výsledků způsobené touto změnou se zdá být větší než jakákoliv předchozí. V důsledku toho očekáváme v druhém čtvrtletí propad okolo 10 000 ks hypoték v každém měsíci, který bude kompenzovat nárůst aktivity, který jsme viděli v březnu", řekl k březnovým statistikám Mohammed Jamei, ekonom tamní hypoteční asociace CML.

Podíl refinancování se v Británii pohybuje již několik let konstantně mezi 30 – 35 procenty. Což se z našeho úhlu pohledu může jevit jako velké číslo, ale v porovnání s rokem 2009, kdy refinancování dosahovalo více než 50 % sjednávaných hypoték, se jedná o zřetelný pokles. Novinkou, o které se nyní v Británii hodně diskutuje, je znovuzavedení 100% hypoték, které z nabídek bank během hypoteční krize úplně zmizely. Nyní s modifikovanou „stovkou“ přišla banka Barclays.

Ceny nemovitostí rostou o 10 %

Ceny nemovitostí v Británii už dávno překonaly předkrizová maxima a s menšími přestávkami neustále rostou. V březnu zaznamenaly ceny nemovitostí další rekord. Průměrná cena vystoupala na 214 000 liber, což v meziročním srovnání znamenalo nárůst o 10,7 procenta. Nárůst cen nemovitostí byl však v březnu rovněž ovlivněn zavedením vyšší daně z nemovitosti a po březnové horečce, kdy bylo celkově zobchodováno přes 165 000 nemovitostí, došlo v dubnu k mírnému ochlazení. Průměrná cena meziměsíčně klesla o necelých 2000 liber. Podle britských expertů bude nyní hrát v cenách nemovitostí důležitou roli hlasování o vystoupení z EU.

9 z 10 hypoték s pevnou sazbou

Ceny hypoték jsou podobně jako v ČR na rekordních minimech a stále ještě hledají své úrokové dno. Průměrná úroková sazba hypotečního úvěru s 5letou fixací nyní podle statistik Bank of England dosahuje 2,7 procenta. V dubnu loňského roku vzbudila poprask HSBC, která snížila nabídkovou sazbu hypoték s pětiletou fixací pod 2 procenta na 1,99 %. I po 12 měsících je HSBC jediná, která 5letý fix nabízí s touto sazbou, ale další banky se 2 procentům výrazně přiblížily a při propočtu celkové nákladovosti jsou srovnatelně drahé i při sazbách nad 2 procenty.

G_19_4

G_19_5

Velká Británie byla v minulosti jednou ze zemí s vysokým zastoupením hypotečních úvěrů s variabilní úrokovou sazbou. V posledních letech se však tento parametr zásadně mění. A podobně jako v České republice jsou hlavní příčinou rekordně levné hypotéky s fixní úrokovou sazbou. Zatímco v roce 2010 byly fixní sazby v menšině, za začátku letošního roku podíl těchto úvěrů dosahoval více než 90 % všech sjednaných úvěrů.

Hypotéky ukrajují Britům stejně jako Čechům 1/3 příjmu

Rostoucí ceny nemovitostí mají negativní vliv na dosažitelnost vlastnického bydlení. Tento faktor do jisté míry vyvažují nízké úrokové sazby hypoték a především rostoucí příjmy britských domácností, které těží z ekonomické konjunktury. Index dostupnosti bydlení ve Spojeném Království se nyní pohybuje zhruba na úrovni dlouhodobého průměru, tedy okolo 33 procent čistých příjmů domácností. Mimochodem jedná se o stejnou hodnotu, jaké nyní dosahujeme u nás. Podle posledních dat portálu RealityČechy.cz a GOLEM FINANCE index dostupnosti bydlení v České republice v dubnu nepatrně stoupl na 33,2 %.

G_19_6

Hypoteční trh ve Velké Británii považujeme za jeden z nevyspělejších trhů v Evropě. Proto dlouhodobě sledujeme trendy a vývoj, kterým se tamní trh ubírá. A ačkoliv rozdílů mezi českou a britskou ekonomikou je nepočítaně, v oblasti financování bydlení a realit vidíme celou řadu paralel, které stojí za pozornost.


Zdroj: GOLEM FINANCE, halifax.co.uk, cml.co.uk, thisismoney.co.uk, bankofengland.co.uk

Autor článku

Luboš Svačina


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: BYDLENÍ