Díky monitoringu vozidel firmy snižují náklady. Zájem o něj roste

19.05.2016 | , Finance.cz
MAKRODATA A EU


Monitoring firemních vozidel představuje efektivní nástroj kontroly výdajů na jejich provoz. Zájem o tuto službu strmě roste a využívají ji velké firmy se stovkami služebních automobilů i živnostníci s jednotkami vozů. GPS monitoring vozidel dokáže nejen výrazně snížit firemní náklady na palivo, ale umožňuje rovněž získat komplexní přehled o využití vozidla díky integraci a přehlednému vyhodnocení získaných dat. Z pohledu ochrany osobních údajů je takováto kontrola zaměstnance v pořádku.

Firmy stále častěji monitorují pohyb svých vozidel

Monitoring firemních vozidel je stále oblíbenějším způsobem, jak získat dokonalý přehled o pohybu vozu, a tím optimalizovat nejen náklady na jeho provoz, ale také zefektivnit jeho využití. Do vozidel je nainstalována monitorovací jednotka zpravidla tak, aby nebylo možné ji lehce najít, demontovat či poškodit. Ochrání ji to před nechtěnými zásahy jak nepoctivých zaměstnanců, tak i zlodějů při případném odcizení vozidla. Podle odborníků je o službu stále větší zájem. „Zájem o monitoring vozidel jednoznačně roste. Nezáleží přitom na velikosti společnosti. Mezi našimi zákazníky jsou firmy s několika set vozidly stejně jako soukromé osoby s jedním vozidlem,“ uvádí Petr Brabec ze společnosti Princip, která dodává kompletní řešení pro správu vozového parku. Úsporu na pohonných hmotách získanou monitoringem firemní flotily lze pak dále navýšit využitím zvýhodněných cen benzínu či nafty. „Firmy často využívají monitoring vozidel v kombinaci s našimi tankovacími kartami euroShell a EuroOil. Zájem o ně roste a úměrně tomu stoupá i zájem o monitoring vozidel, který naši členové navíc získávají s 50% slevou,“ potvrzuje trend Damir Duraković, generální ředitel nákupní aliance Axigon, jejíž členové měsíčně natankují více než 1,4 milionů litrů pohonných hmot.

Monitoring vozidel veřejné dopravy

Využití monitoringu vozidel má své přínosy i ve veřejné dopravě. Například Dopravní podnik města Brna (DPMB) má zabudovány monitorovací jednotky ve všech vozidlech, tedy v tramvajích, trolejbusech i autobusech. Vozidla každých 25 vteřin předávají informace o poloze do palubního počítače. „Díky GPS známe přesnou polohu našich vozů. S těmito daty dále pracuje náš dispečink. Tím, že jsou vozy monitorovány, máme aktuální přehled o tom, zda mají zpoždění, předjíždí se nebo jedou na čas,“ upozorňuje Barbora Lukšová, tisková mluvčí DPMB. „GPS pomáhá i samotným cestujícím, protože se poloha vozů ukazuje v aplikaci iRIS. Cestující si může najít daný spoj a dozví se například, za jak dlouho přijede na zastávku. Tyto informace se promítají rovněž do elektronických panelů, které zobrazují časy odjezdů na zastávkách,“ dodává Barbora Lukšová.

Elektronická kniha jízd a striktní rozlišení soukromých a pracovních cest

Monitorování firemních vozidel ovšem nespočívá jen v prostém sledování jejich polohy, které umožňuje optimalizaci tras. Ve skutečnosti je pomocí sítě mobilního operátora odesíláno mnohem více dat než jen poloha a čas. „Monitoring vozidel umožňuje využívání informací z datových sběrnic vozidel a dalších zařízení a terminálů namontovaných ve vozidle. Na centrální server dorazí informace například o stavu paliva v nádrži, o řidiči, který právě vozidlo řídí, zatížení náprav, teplotě v nákladovém prostoru a podobně,“ upozorňuje Petr Brabec s tím, že firmy vyžadují co největší integraci takto získaných dat a jejich přehledné vyhodnocení. Na základě získaných dat je pak též automaticky generována elektronická kniha jízd. Možnost rozlišit od sebe soukromé a pracovní jízdy umožňuje výrazné snížení nákladů na palivo. „V osobních firemních vozidlech je standardem přepínač soukromých a služebních jízd. Ve vozidlech, u kterých se řidiči střídají, je pomocí čipů možné rozlišit, který řidič vozidlo zrovna používá,“ dodává Damir Duraković.

Dokonalý přehled o aktivitách zaměstnance vs. Ochrana osobních údajů

Správce flotily či pracovník logistiky může díky on-line monitoringu sledovat polohu jednotlivých vozidel na mapě, kontrolovat styl jízdy a spotřebu u jednotlivých vozidel nebo korigovat chování řidičů, kteří by jeli agresivně či nehospodárně. Kromě úspory paliva má pro řadu firem nezanedbatelnou hodnotu například i informace, zda jejich zaměstnanci skutečně navštívili všechna místa, která měli, či kde se přesně v daném okamžiku nachází kamion s dodávkou zboží pro netrpělivého zákazníka. Podrobné sledování aktivity zaměstnanců ale někdy bývá vnímáno negativně. „Dotaz na problematiku GPS monitorování obdržíme několikrát do měsíce. Sankcionování za porušení zákona o ochraně osobních údajů je ale ojedinělé,“ podotýká David Pavlát, tiskový mluvčí Úřadu pro ochranu osobních údajů. „Využití elektronického lokátoru zjišťujícího polohu motorového vozidla za účelem kontroly výkonu povolání a využití vozidla v pracovní době je při dodržení přiměřenosti a dalších podmínek v souladu se zákoníkem práce. Podobně jako při kontrole přítomnosti zaměstnance v zaměstnání takzvanými píchačkami, nepotřebuje zaměstnavatel k využívání tohoto zařízení zaměstnancův souhlas,“ uzavírá David Pavlát.

Autor článku

Redakce


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: MAKRODATA A EU